Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 6,4%, în primele cinci luni – INS

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a majorat, în primele cinci luni, cu 6,4%, faţă de aceeaşi perioadă din 2017, ca urmare a activităţilor înregistrate în special în vânzarea de produse nealimentare şi alimentare, băuturi şi tutun, relevă datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 03 iul. 2018, 06:27
Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 6,4%, în primele cinci luni - INS

Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2018, creşterea afacerilor în acest sector, pe serie brută, a fost generată de vânzările de produse nealimentare, care s-au majorat cu 7,2%, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, care au înregistrat un avans de 7%, şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, care a urcat cu 4,3%.

Totodată, volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele cinci luni ale anului în curs, comparativ cu acelaşi interval din 2017, a crescut cu 7,5%, datorită vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,5%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,2%).

Datele INS arată, în acelaşi timp, că, la nivelul lunii mai 2018 vs mai 2017, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o creştere cu 6,4%, ca serie brută, respectiv cu 6,6%, ca serie ajustată. În această marjă de creştere, în ambele cazuri, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, vânzările de produse nealimentare şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au consemnat salturi importante.

În ceea ce priveşte volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna mai din acest faţă de aprilie, a crescut, ca serie brută, cu 4,1%, ca urmare a activităţii pozitive din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,3%), vânzările de produse nealimentare (+3,4%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,2%).

De asemenea, în perioada de referinţă, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată, a crescut cu 2,1%, în mai faţă de luna anterioară, datorită majorării vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,5%), vânzărilor de produse nealimentare (+0,9%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,8%).

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...