Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în creştere cu 6,9%, în primele nouă luni

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut cu 6,9% ca serie brută, în primele 9 luni din 2018, comparativ cu perioada similară din anul 2017, tot pe creştere fiind şi volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, care a avansat, ca serie brută, cu 5,6%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - mar, 13 nov. 2018, 10:07
Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în creştere cu 6,9%, în primele nouă luni

În această perioadă, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, au fost pe plus datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+31,4%), comerţul cu autovehicule (+15%) şi la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,2%). Scăderi au înregistrat activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-12,1%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, aceste afaceri au crescut cu 8,2%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a urcat cu 5,6% comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017, creşterea provenind de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+7,9%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+6,0%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+5,9%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+4,3%). Activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană au scăzut cu 2,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, serviciile de piaţă prestate populaţiei au crescut cu 5%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna septembrie 2018, comparativ cu luna septembrie 2017, s-a diminuat cu 3,9% din cauza scăderilor înregistrate la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-19,2%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-8,8%). Creşteri au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+50,7%) şi comerţul cu autovehicule (+2,2%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, în luna septembrie 2018, au înregistrat o scădere cu 1,6% faţă de luna septembrie 2017.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna septembrie 2018, a înregistrat o cifră de afaceri cu 7,8% mai mare comparativ cu septembrie 2017, provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+16%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+11,9%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+4,9%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-13,0%) şi activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-4,3%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în septembrie 2018, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 0,6%, ca urmare a creşterii înregistrate la comerţul cu autovehicule (+6,7%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-9,8%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-9,2%) şi activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-0,5%).

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în septembrie 2018, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 7,6% pe fondul scăderilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-15,6%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-9,4%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-5,4%). Creşteri au înregistrat activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+2,6%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+2,4%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...