Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu două cifre, în primele 11 luni din 2021 – INS

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele 11 luni din 2021 cu aproape 22%, ca serie brută, respectiv cu 20% ca serie ajustată, comparativ cu acelaşi interval din 2020, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mar, 18 ian. 2022, 11:57
Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu două cifre, în primele 11 luni din 2021 - INS

În marja creşterii ca serie brută s-au consemnat rezultate pozitive în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+52,2%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+27,2%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+22,5%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+18,3%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+17,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+16,6%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,2%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+2%), scrie Agerpres.

Totodată, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-au majorat cu 20% în intervalul de referinţă.

Conform statisticii oficiale, în noiembrie 2021 vs noiembrie 2020, afacerile înregistrate în comerţul cu ridicata (fără datele din comerţul cu autovehicule şi motociclete) au crescut, ca serie brută, cu 26,8% datorită comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+60,7%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+44,9%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+38,3%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+23,2%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+20,5%), comerţului cu ridicata nespecializat (+17,4%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+17,3%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,1%).

În acelaşi timp, cifra de afaceri din acelaşi domeniu de activitate a consemnat un salt de 25,8%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, raportat la perioada de analizată.

De la lună la lună (noiembrie vs octombrie 2021), activităţile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o scădere de 4,3%, ca serie brută, în general din cauza rezultatelor din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-31,1%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-3,7%) şi din comerţul cu ridicata nespecializat (-2,2%).

Pe de altă parte, creşteri s-au înregistrat în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7,5%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,6%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+2,1%) şi în comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+1%).

Datele INS relevă, de asemenea, o cifră de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în scădere pe ansamblu cu 0,4%, în noiembrie 2021 faţă de luna precedentă din acelaşi an.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE împotriva Rusiei în forma sa actuală (eurodeputat)
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE împotriva Rusiei în forma sa actuală (eurodeputat)
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite......
Comisia Europeană: Companiile din UE pot plăti legal pentru gazele din Rusia în moneda convenită în contractele în vigoare
Comisia Europeană: Companiile din UE pot plăti legal pentru gazele din Rusia în moneda convenită în contractele în ...
Comisia Europeană (CE) a confirmat cum pot plăti companiile din UE pentru gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile ...
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania se va opune planurilor Comisiei Europene de a include energia nucleară pe lista investiţiilor sustenabile în ...
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria a aprobat luni un nou pachet de stimulente pentru a atenua impactul creşterii preţului energiei asupra companiilor, ...