Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu două cifre, în primele 11 luni din 2021 – INS

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele 11 luni din 2021 cu aproape 22%, ca serie brută, respectiv cu 20% ca serie ajustată, comparativ cu acelaşi interval din 2020, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mar, 18 ian. 2022, 11:57
Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu două cifre, în primele 11 luni din 2021 - INS

În marja creşterii ca serie brută s-au consemnat rezultate pozitive în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+52,2%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+27,2%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+22,5%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+18,3%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+17,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+16,6%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,2%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+2%), scrie Agerpres.

Totodată, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-au majorat cu 20% în intervalul de referinţă.

Conform statisticii oficiale, în noiembrie 2021 vs noiembrie 2020, afacerile înregistrate în comerţul cu ridicata (fără datele din comerţul cu autovehicule şi motociclete) au crescut, ca serie brută, cu 26,8% datorită comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+60,7%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+44,9%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+38,3%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+23,2%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+20,5%), comerţului cu ridicata nespecializat (+17,4%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+17,3%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,1%).

În acelaşi timp, cifra de afaceri din acelaşi domeniu de activitate a consemnat un salt de 25,8%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, raportat la perioada de analizată.

De la lună la lună (noiembrie vs octombrie 2021), activităţile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o scădere de 4,3%, ca serie brută, în general din cauza rezultatelor din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-31,1%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-3,7%) şi din comerţul cu ridicata nespecializat (-2,2%).

Pe de altă parte, creşteri s-au înregistrat în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7,5%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,6%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+2,1%) şi în comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+1%).

Datele INS relevă, de asemenea, o cifră de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în scădere pe ansamblu cu 0,4%, în noiembrie 2021 faţă de luna precedentă din acelaşi an.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect nou pentru drepturile pasagerilor, în Comisia Europeană – Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi
Proiect nou pentru drepturile pasagerilor, în Comisia Europeană – Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi
Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunţat, joi, că a promovat în Comisia Europeană un proiect nou privind drepturile pasagerilor....
Închiderea fabricii Clariant din România. Primarul din Podari spune că bugetul local nu va fi afectat deocamdată
Închiderea fabricii Clariant din România. Primarul din Podari spune că bugetul local nu va fi afectat deocamdată
Închiderea fabricii Clariant din comuna Podari, judeţul Dolj, care produce bioetanol celulozic, nu va afecta deocamdată ...
Extinderea la doi ani a perioadei de acordare a autorizaţiei de muncă pentru străinii care lucrează în România – proiect
Extinderea la doi ani a perioadei de acordare a autorizaţiei de muncă pentru străinii care lucrează în România – ...
O iniţiativă legislativă depusă la Parlament prevede extinderea, de la un an la doi ani, a perioadei pentru care se acordă, ...
Care este prognoza pieței de criptomonede pentru 2024 (P)
Care este prognoza pieței de criptomonede pentru 2024 (P)
Nu este un secret că piața crypto este caracterizată de o volatilitate crescută și de fluctuații de preț care pot ...