Afacerile din industria locală farmaceutică vor atinge nivelul record de 50 de miliarde lei în 2018

Potrivit unei analize realizate de Keysfin, care a luat în calcul datele financiare ale companiilor producătoare și distribuitoare de medicamente, afacerile companiilor din industria locală farmaceutică au evoluat susţinut în ultimii ani, de la 37,92 miliarde de lei în 2012, la 47,87 miliarde lei în 2017, estimările pentru 2018 mergând spre atingerea pragului de 50 de miliarde de lei.
Economica.net - vin, 30 mart. 2018, 07:22
Afacerile din industria locală farmaceutică vor atinge nivelul record de 50 de miliarde lei în 2018

„Creșterea preţurilor la medicamente, pe fondul valului de inflație din acest an, va influența în sens ascendent cifra de afaceri din acest sector, estimările noastre indicând aproximativ 49,77 miliarde lei. Nu este exclus ca această cifră să fie depășită, evoluția vremii cu efectele sale urmând să influențeze în mod substanțial această estimare”, susţin specialiştii KeysFin.

Creşterea afacerilor a fost însoțită și de o evoluție semnificativă a profiturilor. Dacă în 2012, firmele din industria farma raportau un profit total de 1,65 miliarde de lei, în 2017 s-a ajuns la 2,38 miliarde lei, iar în 2018, experții de la KeysFin estimează o creştere a profitului cu 54% față de anul de referință 2012, până la 2,53 miliarde lei.

„Creșterea cifrei de afaceri din industria farma, care ajuns la 26% în intervalul 2012-2017, vine în principal pe fondul extinderii susținute a lanțurilor de farmacii și a campaniilor de promovare agresive. Urmând modelul implementat cu succes în alte țări, piața farma a devenit principalul consumator de bugete de promovare, iar efectele s-au văzut rapid, în creșterea afacerilor și a numărului de clienți”, spun cei de la KeysFin. 

În România erau înregistraţi oficial 158 de producători de medicamente și preparate farmaceutice, și peste 6700 de comercianți de medicamente cu ridicata și amănuntul în anul 2016, arată date statistice citate de KeysFin.

Sectorul producţiei de medicamente este condus de Terapia SA, cu afaceri de 567,98 milioane de lei (în 2016), companie urmată de firma ieșeană Antibiotice SA (cu afaceri de 334,99 milioane lei) și Sandoz SRL, cu 320,38 milioane lei. Clasamentul producătorilor este completat de Labormed Pharma SA, Gedeon Richter Romania SA, Fiterman Pharma SRL, Infomed Fluids SRL și Biotehnos SA.

În segmenul farmaciilor, topul investitorilor este condus de Sensiblu SRL, cu afaceri de 1,67 miliarde lei, companie urmată de DONA (S.I.E.P.C.O.F.A.R. SA), cu 902,69 milioane lei în 2016 și Help Net Farma cu 549,90 milioane de lei. Topul comercianților, după cifra de afaceri, este completat de Catena Hygeia SRL și Ropharma SA.

În ceea ce privește comerțul en gros de medicamente, lider este Mediplus Exim SRL cu o cifră de afaceri de 4 miliarde lei, urmat de Farmexpert DCI SRL (2.9 miliarde lei). Firmele Fildas, Farmexim și Sanofi România SRL urmează în top. 

Statistica KeysFin arată pe de altă parte că, din punct de vedere geografic, cele mai multe firme din sectorul farma activează în București (1237), Cluj (322), Argeș (285), Bihor (279), Iași (279) și Dolj (278 firme).

În total, în România erau înregistrate, în 2016, 6.905 companii în producția și distribuția de medicamente, cu un număr total de peste 65.000 de angajați.

Experții de la KeysFin estimează că în acest an, dincolo de depășirea pragului de 50 miliarde de lei cifră de afaceri, companiile din comerțul farmaceutic își vor tempera extinderea teritorială, acoperirea geografică la nivel regional și local atingând un nivel considerat optim.

„În prezent, asistăm la o consolidare a pieței. Din 2012 și până în prezent, jucătorii din farma au investit masiv, în principal, în extinderea rețelelor de distribuție, iar analizele noastre arată că am atins un moment de apogeu. 2018 se anunță a fi anul consolidărilor. Vom asista, cel mai probabil, la fuziuni și achiziții, și mai puțin la deschideri de unități noi”, spun analiștii KeysFin.

Potrivit acestora, în acest an, companiile vor miza în primul rând pe investiții în programe de fidelizare a clienților, precum și pe extinderea gamei de produse.

“Dezvoltarea rețelelor de farmacii se va axa, în primul rând, pe dezvoltarea calității serviciilor. Evoluția economică pozitivă, creșterile salariale vor susține acest demers. Pe de altă parte, principala provocare o va reprezenta inflația, dinamica prețurilor urmând să influențeze în mod semnificativ performanțele de vânzări”, au mai spus analiștii de la KeysFin.

Trendul crescător se regăsește și la nivel global, piața globală a produselor farmaceutice fiind estimată să crească cu aproximativ 5% în acest an și să depășească 800 de miliarde de dolari.

În Europa, Germania este liderul incontestabil în privința producției de medicamente. Bayer AG, Roche și Boehringer Ingelheim au venituri anuale de aproape 130 miliarde de dolari. În clasament urmează Marea Britanie, cu GlaxoSmithKline și Accord Healthcare (fostul Actavis), care au venituri anuale de 50 de miliarde de dolari. Din topul celor mai mari companii farmaceutice din Europa mai fac parte Novartis din Elveția, Sanofi (Franța), Astra Zeneca (Suedia), Nonvo Nordisk (Danemarca) și filiala Teva Pharmaceutical Industries din Olanda.

Viitorul pieței farmaceutice globale este strâns legat de dezvoltarea companiilor de biotehnologie, care dezvoltă noi tratamente, în special pe segmentul imuno-oncologic.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...