Afacerile din industrie s-au majorat cu 3,1% în primele cinci luni – INS

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în termeni nominali cu 3,1%, în primele cinci luni din acest an comparativ cu perioada similară a anului trecut, impulsionată de avansul industriei prelucrătoare cu 4%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.
AGERPRES - vin, 14 iul. 2023, 12:45
Afacerile din industrie s-au majorat cu 3,1% în primele cinci luni - INS

În același timp, industria extractivă a scăzut cu 14,4%, scrie Agerpres.

În perioada ianuarie – mai 2023, pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat industria bunurilor de capital (+11,6%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,3%). Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în industria energetică (-16,2%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,4%).

În luna mai 2023, cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, pe total, cu 17,6%, comparativ cu luna precedentă, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+18,0%) şi în industria extractivă (+6,9%).

Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+25,5%), industria bunurilor de capital (+23,7%), industria bunurilor intermediare (+20,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+12,2%). Industria energetică a scăzut cu 10,1%.

Faţă de mai 2022, cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1,8%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+2,5%). Industria extractivă a scăzut cu 14,7%.

Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat industria bunurilor de capital (+19,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10%) şi industria bunurilor de uz curent (+5,5%). La polul opus, scăderi au fost consemnate în industria energetică (-40,2%) şi industria bunurilor intermediare (-4,2%).

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...