Afacerile Flanco au crescut anul trecut la peste un miliard de lei

Flanco Retail a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 1,07 miliarde lei, în creștere cu 9% față de anul precedent, și cu un profit de 21 de milioane lei, de patru ori mai mare comparativ cu 2017.
Economica.net - mie, 13 mart. 2019, 09:51
Afacerile Flanco au crescut anul trecut la peste un miliard de lei

La finalul lui 2018, rețeaua de magazine Flanco număra 135 de unități, cu o suprafață totală de vânzare de peste 70.000 mp. Cifra a fost atinsă în urma a 18 deschideri și a opt închideri desfășurate pe parcursul anului, completate de 13 magazine reamenajate.

„Urmărirea cu consecvență, pe parcursul ultimilor ani, a strategiei de eficientizare a rețelei de magazine a dus la un 2018 cu rezultate foarte bune atât la nivelul vânzărilor, cât și al profitabilității, care demonstrează că Flanco este o companie solidă, cu un ritm de creștere sigur și constant”, spune Dragoș Sîrbu, CEO Flanco.

Pentru 2019, Flanco își propune un ritm de creștere de 12% și o extindere a rețelei cu alte 20 de magazine, pregătind investiții în valoare de 12 milioane lei.

„Ne dorim să venim în întâmpinarea clienților noștri, cu accent pe zonele pentru care și-au manifestat în mod special interesul – cum ar fi comenzile online, prin optimizarea acestora cu opțiuni noi de livrare, sau gama de servicii, pe care ne dorim să o extindem în acest an”, spune Dragoș Sîrbu.

În ceea ce privește zona de HR, compania va continua să se concentreze pe scăderea fluctuației de personal și pe dezvoltarea platformei de e-learning din punct de vedere al conținutului, atât cu traininguri tehnice, cât și de dezvoltare personală.

„Urmărim să creștem productivitatea angajaților, cu focus pe activitatea din rețeaua noastră de magazine, pentru a putea să ne servim cât mai bine și mai eficient clienții”, încheie CEO-ul Flanco.

Prezent în 95 de orașe ale țării, cu 8 orașe mai mult decât în 2017, retailerul s-a concentrat pe tipurile de spații care și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului – magazine amenajate în galerii comerciale și parcuri de retail (40%), urmate de magazinele stradale (40%), restul de 20% fiind reprezentat de magazinele din centre comerciale, în special în marile orașe.

„Strategia pe care am urmat-o în offline și-a dovedit eficiența la nivelul vânzărilor înregistrate în magazine. Deși, per total, traficul a înregistrat o ușoară scădere, ca urmare a numărului tot mai mare de clienți care preferă să cumpere online, rata de conversie din magazine a crescut cu 10%, ceea ce ne demonstrează că aceia care ne calcă pragul sunt mai bine informați și mai hotărâți în actul de cumpărare”, spune Dragoș Sîrbu.

Online-ul, și mai cu seamă canalul de mobile, ocupă o pondere tot mai mare din totalul vânzărilor. 70% din traficul online provine din mobile, iar vânzările generate de pe dispozitive mobile au crescut cu 58% față de 2017. La succesul vânzărilor online a contribuit și serviciul de creditare, care poate fi accesat direct pe site-ul companiei, cu o creștere spectaculoasă, de 74%.

„2018 a mai însemnat, pentru noi, o optimizare a comenzilor online, cu accent pe mobile și pe componenta logistică. Astfel, 9 din 10 clienți și-au primit în continuare coletul în mai puțin de 48 de ore, deși, față de 2017, a crescut cu 26% volumul de marfă pe care l-am manevrat în lanțul nostru logistic”, completează CEO-ul Flanco.

Valoarea investițiilor companiei a crescut cu 25% față de anul 2017, până la un total de 10 milioane lei. Două treimi din această sumă au mers către rețeaua de magazine, iar restul s-a împărțit în mod egal între investițiile în infrastructura IT și în programele HR.

Investițiile și programele implementate de retailer la nivelul resurselor umane s-au tradus, în 2018, printr-o îmbunătățire cu 20% a retenției de personal, retenție care se află de altfel pe un trend ascendent de la an la an. Veniturile angajaților au crescut, în medie, cu 14% față de anul anterior, iar 85% din echipa din magazine a accesat bonusul lunar.

Printre programele derulate se numără migrarea eforturilor de training către e-learning, cu rezultate foarte bune – 98% dintre angajați au fost activi în platforma de e-learning, fiecare parcurgând, în medie, nouă cursuri, care au însumat peste 14.500 de ore de training. Un alt element de noutate îl reprezintă campaniile de recrutare pentru persoane cu dizabilități desfășurate de retailer, care au avut drept rezultat integrarea a 20 de oameni în organigrama companiei.

Cu un număr de peste 1.500 de angajați, compania deţine o rețea de 135 de magazine, aflate în cele mai importante zone comerciale din 96 de orașe.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul gazelor crește accentuat, în România și în Europa. Presiune pe buget
Prețul gazelor crește accentuat, în România și în Europa. Presiune pe buget
Prețul gazelor naturale tranzacționate pe piețe continuă să crească, în contextul cererii mari pentru acumularea stocurilor obligatorii și a incertitudinilor legate de aprovizionarea cu gaze......
Ucraina cere Turciei să aresteze o navă rusească, despre care spune că ar fi încărcată cu cereale furate
Ucraina cere Turciei să aresteze o navă rusească, despre care spune că ar fi încărcată cu cereale furate
Ambasada Ucrainei la Ankara a cerut vineri Turciei să aresteze o navă rusească aflată în proximitatea ţărmului său ...
Norvegia acordă Ucrainei un ajutor de un miliard de euro
Norvegia acordă Ucrainei un ajutor de un miliard de euro
Norvegia a anunţat vineri un ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina pentru o perioadă de doi ani, cu ocazia unei vizite ...
Putin a decis naționalizarea participațiilor Shell și a două firme japoneze la o companie de exploatare a petrolului și gazelor din Extremul Orient Rus
Putin a decis naționalizarea participațiilor Shell și a două firme japoneze la o companie de exploatare a petrolului ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus joi preluarea consorţiului Sakhalin Energy Investment Co de către o altă companie, ...