Afacerile GDF SUEZ Energy au scăzut cu 5%, profitul a urcat cu 35%, la 6 luni

Compania GDF SUEZ Energy România, parte a grupului francez GDF SUEZ, a înregistrat o cifră de afaceri de 2,24 miliarde lei în primul semestru, în scădere cu 5,6%, şi un profit net în creştere cu 35,6%, la 352,5 milioane lei, potrivit raportului semestrial remis Bursei.
Economica.net - vin, 30 aug. 2013, 14:49
Afacerile GDF SUEZ Energy au scăzut cu 5%, profitul a urcat cu 35%, la 6 luni

Potrivit raportului, rezultatul global net a totalizat 359,6 milioane lei, faţă de 260,8 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

„Profitul din exploatare a crescut cu 35%, înregistrând valoarea de 428,4 milioane lei la 30 iunie 2013, comparativ cu 317,7 milioane lei la 30 iunie 2012. Această creştere se datorează în principal unor cheltuieli mai reduse cu achiziţia de gaze naturale din import şi a unui coş de gaze mai redus pentru clienţii reglementaţi. Impactul scăderii cheltuielilor de achiziţie gaz, coroborat cu impactul creşterilor de preţ au dus la o recuperare parţială a veniturilor amânate din anii anteriori cuvenite GSER conform metodologiei de reglementare. Totuşi, se aşteaptă ca recuperarea să încetinească semnificativ pentru restul anului”, se spune în raport.

Veniturile din furnizarea de gaze, cu ponderea cea mai ridicată în afaceri s-au redus cu 8,4% în perioada analizată, de la 2,05 miliarde lei la 1,88 miliarde lei, iar cele din distribuţia de gaze au fost mai mici cu 9%, plasându-se la 171,4 milioane lei.

În raport se precizează că declinul veniturilor din furnizarea de gaze a fost cauzat de o scădere a volumelor livrate cu 15%, pe fondul unor temperaturi medii mai ridicate comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

În schimb, compania şi-a majorat în perioada de referinţă veniturile din furnizarea de electricitate cu 8,6%, până la 98,6 milioane lei.

Spre deosebire de primul semestru al anului trecut, GDF SUEZ Energy România a raportat în primele şase luni din acest an şi venituri din producţia de electricitate (6,5 milioane lei), respectiv din certificate verzi (26,7 milioane lei).

La rubrica alte venituri, compania indică suma de 55,2 milioane lei pentru primul semestru din 2013, faţă de 40,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile cu achiziţia de gaze ale companiei au scăzut cu 25% în primul semestru, la 1,14 miliarde lei, iar cele cu transportul şi depozitarea gazelor au avansat cu 7%, până la 201,2 milioane lei.

Pentru cumpărarea de electricitate, GDF SUEZ Energy a înregistrat cheltuieli de 80,4 milioane lei, în creştere uşoară, iar costurile pentru materiale consumabile au crescut de la 23,7 milioane lei la 31,4 milioane lei.

Cheltuielile cu beneficiile angajaţilor au urcat cu aproximativ 30 milioane lei în prima jumătate a acestui an, plasându-se la 146,6 milioane lei.

La categoria alte cheltuieli este trecută suma de 133,7 milioane lei, de două ori mai mare faţă de semestrul I al anului trecut. Pe de altă parte, cheltuielile cu amortizarea şi deprecierea au crescut de la 66,6 milioane lei la 77,7 milioane lei în perioada analizată.

Rezultatele financiare, consolidate şi interimare, au fost calculate potrivit standardelor internaţionale de raportare IFRS.

GDF SUEZ Energy România (fosta companie Distrigat Sud), distribuitor şi furnizor de gaze şi electricitate, are 1,4 milioane de clienţi în Bucureşti şi 18 judeţe. Din grupul GDF SUEZ Energy România mai fac parte Distrigaz Sud Reţele şi Distrigaz Confort, alături de alte două firme cu activităţi de producţie de energie eoliană, Brăila Winds şi Alizeu Eolian.

 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...