Afacerile imobiliare ale lui Ion Florescu se mută „în online”: depozite mici pentru e-commerce şi microcredite pentru IMM

Ion Florescu, cunoscutul om de afaceri care a investit circa 170 de milioane de euro în România, prin diverse fonduri de investiţii la care este acţionar, a lansat primul fintech care va credita online IMM-urile, va da în funcţiune noua fabrică Policolor în două săptămâni, iar pe 1,5 hectare de teren de pe Bulevardul Timişoara din Bucureşti va construi depozite mari şi mici. Cele mici, pentru firmele care lucrează în zona comerţului electronic şi au nevoie de acces rapid în Centrul Capitalei. Cele mari pentru tirurile care pot intra pana aici în Capitală.
Gabriela Ţinteanu - mar, 04 iun. 2019, 16:07
Afacerile imobiliare ale lui Ion Florescu se mută „în online

La începutul anului 2018, Fondul de investiţii Reconstruction Capital II, controlat de omul de afaceri Ion Florescu, a anunţat că vrea să îşi majoreze participaţia în Policolor la 55,36% pentru a avea control asupra procesului de exit din acest activ şi intenţionează să investească doar în imobiliare din România. Majorarea participaţiei a avut loc, relocarea fabricii Policolor va avea loc după recepţia finală a noii fabrici, iar zona imobiliară începe să se contureze.

„Nu pot să vă spun nimic despre exit-ul de la Policolor pentru că nu suntem în discuţii. Dar pot să vă spun că am fost ieri la fabrica nouă, pe care am început să o construim din vara anului trecut şi este aproape gata. Mai durează cred aproape două săptămâni până când se va face recepţia. Lucrările au fost puţin întârziate din cauza ploilor (n.r.-recepţia era programată imiţial pentru luna aprilie)”, a declarat Ion Florescu. Acesta a precizat că valoarea investiţiei în noua fabrică Policolor a fost de 7 milioane de euro.

Spaţii de depozitare speciale pentru zona e-comerce

Primele imobiliare care vor fi dezvoltate (în afara celor turistice de pe malul mării unde omul de afaceri doreşte să aducă un concept nou pentru România, dar utilizat peste tot în Europa – cel de aparthotel) vor fi depozite şi spaţii de logistică pe suprafaţa de 1,5 hectare rămasă neutilizată după finalizarea construcţiei noii fabrici Policolor. „Sunt aproximativ 2,5 hectare acolo şi am folosit practic doar un hectar pentru construirea fabricii. Pe bulevardul Timişoara este zonă industrială, dar este aproape de centru. Există un punct vamal în apropiere, iar tirurile mari au voie să intre chiar dacă este în Bucureşti şi atunci acest teren se potriveşte foarte bine pentru logistică”.

Cea de-a doua direcţie imobiliară în care se dezvoltă business-urile mai noi ale lui Ion Florescu se leagă de schimbarea modului de a face comerţ al firmelor din România. „Astfel, din cauza lui e-comerce este nevoie de tot mai multe centre logistice mai mici şi tot mai în apropiere de centru, de unde marfa să fie livrată uşor. Şi atunci noi vrem să construim un depozit care are o funcţionalitate mai deschisă şi putem să folosim mai multe feluri de marfă”, povesteşte Florescu.

Primul fintech pentru creditarea online a IMM-urilor

Schimbarea modalităţii de a face afaceri şi legăturile din ce în ce mai strânse dintre business şi mediul online i-au amintit omului de afaceri de o „dragoste” mai veche: industria financiară (printre primele sale job-uri s-a numărat şi acela de bancher la Citibank Londra). Drept care, industria fintech-urilor fiind în plin avânt, prin fondul Reconstruction Capital II, la care este acţionar majoritar, a lansat prima platformă de multi-creditare fintech 100% online pe data de 4 iunie 2019.

„Prima platformă fintech din România de servicii de multicreditare, exclusiv online, poate finanța cereri standard de până la 25.000 lei, în mai puțin de o oră. Asta pentru că statisticile arată că 94% dintre companiile românești sunt microîntreprinderi, iar, dintre acestea, 70% nu sunt eligibile pentru accesarea unui credit bancar clasic. Cu toate acestea, conform unui studiu, Cartea alba a IMM-urilor, obținerea unui credit bancar este pe primul loc în preferințele micilor antreprenori când vine vorba despre accesarea de fonduri”, a declarat Elisa Rusu, CEO Omnicredit.

Inovația constă în faptul că platforma www.omnicredit.ro acoperă toate aceste criterii, timpul scurs până la primirea banilor fiind extrem de scurt, operațiunile derulându-se online, iar pachetul de servicii fiind diversificat, cu 8 tipuri de produse disponibile on-line. Înregistrarea pe platformă se face în 30 de secunde, decizia de creditare este luată într-o oră de la încărcarea documentelor, iar banii ajung, în contul clientului, în maximum 8 ore de la aprobare.
Nu este nevoie de prezenţa fizică în niciuna dintre etapele de creditare, absolut toate deciziile și procedurile desfășurându-se online. Elisa Rusu a declarat că după trei ani de funcţionbare pe piaţa din România, Omnicredit vrea să se extindă pe piaţa europeană.

Credite cu dobândă de 2,5% pe lună, dar obţinute în 8 ore

Dobânda la microcreditele pentru microîntreprinderi fluctuează între 2 şi 2,5% pe lună, ceea ce echivalează cu una de 24% pe an de la un overdraft. În plus, mai există şi un commision de acordare de 0.5%-1,5%, în funcţie de profilul de risc al clientului. Costurile în cazul operaţiunilor de factoring sunt de 2,5%-3% pe lună.

Aşa cum a explicat Elisa Rusu, valoarea creditelor rambursabile într-un an poate fi şi mai mare, dar atunci analiza online poate creşte la peste o oră şi pot fi solicitate anumite facturi sau alte documente, dar care pot fi scanate şi transmise tot online. Zona spre care se îndreaptă atenţia noului fintech este cea a transportatorilor, comerţului şi micilor producători.

În acest moment, Omnicredit are o echipă de 12 persoane, specializate în analiza și operațiuni factoring/micro-creditare, IT și marketing online, cu care își propune să devină, chiar în acest an, lider de piață pentru microcreditarea online a persoanelor juridice, prin finanțarea a 400 de antreprenori și acordarea a 5 milioane de euro credite. Acționarul majoritar al companiei este fondul de investiții Reconstruction Capital II Limited (RC2), prezent în România din 2005 și cotat pe bursa de valori de la Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...