Afacerile în comerţul cu amănuntul au crescut cu 8,1% în primele patru luni

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 8,1% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, datorită avansului vânzărilor de produse nealimentare (+10,4%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,1%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%), informează Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.
Economica.net - mie, 05 iun. 2019, 06:42
Afacerile în comerţul cu amănuntul au crescut cu 8,1% în primele patru luni

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile în comerţ au înregistrat o creştere cu 8% pe fondul sporirii vânzărilor de produse nealimentare (+10,6%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,5%).

În aprilie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 3,6%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,7%) şi la vânzările de produse nealimentare (+1,3%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri în comerţ a scăzut cu 0,2% din cauza declinului în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,2%) şi în vânzările de produse nealimentare (-1,1%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 2,3%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 7,1% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,8%.

Ca serie brută, avansul a fost generat de creşterile înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9%), vânzările de produse nealimentare (+7,1%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost determinată de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,7%), vânzările de produse nealimentare (+7,6%) şi din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,6%).

Te-ar mai putea interesa și
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din......
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...