Afacerile online cu suplimente de slăbit, profitabile pentru că mizează pe ignoranţa clienţilor

"Suplimentele-minune" care promit că scad semnificativ greutatea în timp record sunt scumpe şi promovate agresiv pe internet. Firmele care le vând online au unul-doi angajaţi şi sunt mai profitabile decât cele mai mari companii din România. O strategie de marketing elementară asigură succesul acestor afaceri: unele mărturii ale celor care pretind că au slăbit semnificativ consumând acele capsule au fost cumpărate; "eficienţa" produselor e garantată de trei atribute: sunt naturale, conţin substanţe active exotice, în concentraţii foarte mari care nu pot fi acoperite prin consumul alimentelor din care au fost extrase, nu au efecte secundare.
Cristina Şomănescu - lun, 18 mai 2015, 21:11
Afacerile online cu suplimente de slăbit, profitabile pentru că mizează pe ignoranţa clienţilor

Ce promit dealerii de iluzii persoanelor care vor să slăbească repede şi fără efort? O capsulă miraculoasă, 100% naturală, care determină scăderea semnificativă în greutate, în cel mai scurt timp, şi mai ales, care nu implică adoptarea unui stil de viaţă sănătos, deci o soluţie miraculoasă care nu scoate clientul supraponderal din zona sa confort (fizic, emoţional). Sunt promisiuni fără acoperire ştiinţifică, care fac apel la autorităţi din comunitatea academică pentru a se legitima în faţa potenţialilor clienţi şi pentru a-şi spori credibilitatea. Strategia de marketing în cele mai multe cazuri de capsule-minune se coagulează în jurul unei substanţe active exotice şi rare, care este integral naturală şi care se vinde într-o concentraţie uriaşă în suplimentul-minune promovat, concentraţie pe care nu o poţi găsi/acoperi prin consumul alimentului din care provine (în stare naturală). Doar schimbarea stilului de viaţă şi alimentaţia responsabilă asigură pierderea în greutate în mod eficient şi durabil.

Cum faci marje de profit mai mari ca Dacia Automobile şi Carrefour, companii de top din România, din vânzarea online capsulei de slăbit pe bază de varză

Suplimentul de slăbit Cabbage Forte este produs în Franţa şi vândut online în România de către SC Biroul European Siluetă şi Sănătate SRL.
Firma care vinde capsula de slăbit cu supă de varză – Cabbage Forte – a fost mai profitabilă în 2013 decât companii mari din România, precum Dacia şi Carrefour, în condiţiile în care anul 2013 a fost cel mai prost an din istoria firmei, în privinţa rezultatelor financiare şi a numărului de salariaţi (doi).

Firma SC Biroul European Siluetă şi Sănătate SRL recunoaşte că a cumpărat mărturiile unor clienţi despre efectele spectaculoase ale suplimentului alimentar, promovate pe site-ul de vânzare a capsulei-minune.

Ce conţine capsula şi cum susţin distribuitorii că acţionează asupra organismului

Produsul Cabbage Forte conţine „extracte ultraconcentrate de varza verde, roşie şi albă care acţionează activ pentru expulzarea grăsimii din corp”, susţin distribuitorii pe site-ul de vânzare a suplimentului.
O capsula din acest supliment alimentar este mai eficientă decât consumul zilnic a patru porţii de supă de varză, susţin promotorii produsului.

Cum este promovată pilula de slăbit cu varză

Varza e un „adevărat panaceu” care previne şi combate o listă lungă de boli cronice, încetineşte îmbătrânirea, scade riscul de cancere, pe lângă scăderea semnificativă în greutate, susţin promotorii capsulei pe bază de extract de varză.
Pornind de la aceste premise, distribuitorii acestui supliment fac inferenţa greşită şi mecanicistă că produsul vândut de ei „acţionează activ pentru expulzarea grăsimii din corp”.

O cutie care ar fi suficientă pentru o săptămână de cură ajunge la 59 de lei, în timp ce o cură de 12 săptămâni cu acest produs costă 239 de lei.

Ce e adevărat şi unde intervine exagerarea de marketing

E adevărat că varza, consumată în matricea ei naturală (adică mâncată în stare naturală), contribuie la procesul de slăbire, pentru că furnizează organismului calorii negative.
Produsul despre care vorbim aici conţine extracte de varză. Ştiinţa a demonstrat că indiferent cât de concentrate ar fi extractele din orice substanţă activă, odată ce a fost scoasă din contextul natural al alimentului din care provine, ea nu va funcţiona.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne-a explicat într-un interviu realizat cu ani în urmă pe marginea acestui subiect de ce nu au efect produsele pe bază de extracte concentrate din orice substanţă activă care este separată de matricea alimentului viu din care provine:
E pur şi simplu neştiinţific, e neonest, e o minciună. Nu funcţionează aşa! E o abordare mecanicistă care e caracteristică industriei medicamentelor, alimentarelor, suplimentelor alimentare, de genul: „o capsulă de vitamina C care are de 10 ori mai multă vitamina C decât o portocală”. E fals! Pentru că aici nu vorbim de ştiinţă. Biodisponibilitatea şi informaţia matricei unui aliment (n.red. deci beneficiul adus organismului) nu depinde de cantitate. Iată că 60 mg de vitamina C naturală dintr-o lămâie pe care o mâncăm ca atare, nu separat, deci nu scoatem acest aliment din matricea sa, îl consumăm cu matricea, 60 de mg de vitamina C dintr-o lămâie nu pot fi echivalate nici de 1.000 de mg de vitamina C foarte pură, care nu va funcţiona, nu va fi activă biologic”, ne-a explicat profesorul Mencinicopschi.
Explicaţia este valabilă şi în cazul capsulelor de slăbit „minune”.

Cura cu suplimentul pe bază de extracte de varză nu a fost supusă unei cercetări făcute după rigori ştiinţifice
„Rezultatele tipice de pierdere în greutate nu au fost supuse unui studiu ştiinţific realizat pe un eşantion reprezentativ, astfel încât să se poată stabili fără echivoc o valoare medie de pierdere în greutate. Cu toate acestea, Biroul European pentru Siluetă şi Sanatate îşi propune să afle această valoare medie, motiv pentru care sunt binevenite mărturiile clienţilor noştri, chiar şi în acele cazuri în care pierderea în kilograme nu este mulţumitoare”, asigură reprezentanţii firmei pe site-ul de prezentare al produsului de slăbit.

Supliment alimentar e notificat de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare sub nr. 6270 / 2011.

An Cifră de afaceri netă Profit net Marjă de profit Număr de salariaţi
2013 3.612.027 lei 142.095 lei 3.93% 2
2012 6.493.611 de lei 517.435 lei 7,96% 3
2011 8.173.354 de lei 632.918 de lei 7,74% 4
2010 9.204.749 de lei 1.295.285 de lei 14% 3
2009 6.486.334 de lei 1.234.767 lei 19% 2

 

Produsele de slăbit Slimero aduc firmei care le vinde online profitabilitate de aproape 10%, cu un singur angajat

Firma SC Mad House Invest SRL din Bucureşti care vinde online produsele de slăbit Slimero reuşeşte să facă profitabilitate de aproape 10% în 2013, cu un singur salariat.
Produsele conţin cetonă de zmeură (250 grame per capsulă) care determină scăderea rapidă în greutate; suplimentele suprimă apetitul, ard grăsimile (pierzi 5-7 kilograme din prima lună de administrare) şi elimină celulila, susţin promotorii acestora.
Distribuitorii produselor Slimero invocă studii medicale care dovedesc legătura directă între scăderea în greutate şi consumul de cetonă de zmeură, însă nu citează niciun studiu şi nici nu prezintă metodologia folosită de cercetători.
Produsele de slăbit antemenţionate sunt recomandate de o vedetă TV.

An Cifră de afaceri netă Profit net Profitabiliate Număr de salariaţi
2013 565.746 lei 55.980 lei 9,89% 1
2012 1.241.655 lei 237.760 lei 19,14% 1
2011 1.183.508 lei 77.994 lei 6,59% 1
2010 975.456 lei 67.328 lei 6,9%
2009 378.024 lei 20.174 lei 5,33%

Sursă tabel: date obţinute şi analizate de Economica.net din bilanţurile societăţii.

Cum intri direct pe profitabilitate de aproape 25%, după doi ani pe pierdere, din vânzarea capsulei de slăbit pe bază de mango

Firma SC Grădina Sănătăţii SRL din Arad vinde online, pe un site dedicat, suplimentul de slăbit African Mango 2400. Firma a intrat în anul fiscal 2014 pe profit, raportând o marjă de aproape 25%, după doi ani în care a mers pe pierdere.

Ce conţine produsul de slăbit şi cum susţin distribuitorii că acţionează asupra organismului

O capsulă conţine 1200 de mg de extract natural de african mango.
Promotorii suplimentului susţin că: „studiile (n. red. nu se specifică explicit ce studii şi cine le-a făcut, cu ce metodologie) au demonstrat că extractul din mango african controlează leptina, hormon care este responsabil cu pierderea în greutate. (…) African Mango reglează automat nivelul de leptină şi previne depozitarea grăsimilor, distrugând totodată pe cele existente deja”.

Cum se vând iluzii la 59 de lei cutia
Firma care promovează acest produs în România sugerează o legătură directe între scăderea în greutate şi consumul extractului din african mango, prezentată de către celebrul Doctor Oz în emisiunea sa, pentru a se legitima în faţa potenţialilor clienţi; foloseşte denumirea latinească a arborelui pentru a-şi spori credibilitatea, invocă atuurilor produsului asupra celorlalte din aceeaşi categorie – cea mai mare concentraţie de extract din african mango de pe piaţa românească; produsul e natural, nu are contraindicaţii, nici efecte adverse, susţin cei care promovează aceast produs.

An Cifră de afaceri netă Profit net Marjă de profit Număr de angajaţi
2014 1.327.417 lei 330.536 lei 24,9% 1
2013 82.508 lei 84.946 lei 1
2012 32.413 lei – 43.828 lei

Sursă: date obţinute şi analizate de Economica.net din bilanţurile societăţii.

Vitaminele, fibrele alimentare, proteinele, produsele de slăbit (şi nu numai) intră în categoria suplimentelor nutritive, reglementate prin Ordinul MSF nr 282 din 2001. Ele nu înlocuiesc un stil de viaţă sănătos. Suplimentele nutritive administrate în exces pot avea efecte nocive asupra organismului.

Cele mai frecvente percepţii greşite despre consumul suplimentelor naturale, explicate de oameni de ştiinţă

O distorsiune pe care clienţii seduşi de mirajul suplimentelor naturale obişnuiesc să o facă: tabletele pe care le iau sunt integral naturale, deci sunt sigure. Nu au cum să îmi pună starea de sănătate în pericol. Greşit.

Un studiu realizat de un grup de cercetători din Hong Kong, publicat în prestigioasa revistă ştiinţifică British Journal of Clinical Pharmacology (în 2010), arată că tabletele naturale pentru slăbit te pot omorî sau, într-un scenariu mai optimist, doar îmbolnăvi. Ce au descoperit cercetătorii în tratamentele naturale pentru slăbit: ingrediente contrafăcute, substanţe analoage, interzise, neautorizate.

Distorsiune: suplimentele 100% naturale sunt invariabil bune, sunt sigure, şi nu au efecte secundare. Greşit.

Cercetătorii de la University of Leeds arată într-un studiu publicat în 2011, în prestigioasă revistă ştiinţifică BMC Medicine, că cele mai multe remedii naturale, care pot fi cumpărate fără reţetă, nu furnizează clienţilor informaţii esenţiale care să le certifice siguranţa. Mai mult, producătorii/importatorii acestor produse nu specifică interacţiunile cu medicamentele alopate, precauţiile pentru pacienţii cu anumite afecţiuni şi nici efectele secundare.

Distorsiune făcută de consumatori: iau suplimente nutritive, deci pot să continui să am un stil de viaţă dezechilibrat şi să mănânc alimente junk-food, pentru că tabletele pe care le iau mă fac invulnerabil la boli.

Greşit. Iată ce spun oamenii de ştiinţă care au studiat această legătură. În mod aparent paradoxal, persoanele care obişnuiesc să consume suplimente alimentare se expun unui stil de viaţă dezordonat, care le periclitează sănătatea, pentru că, pe de o parte, se percep „la adăpost” de boli, pe fondul consumului de suplimente alimentare (inferenţe de tipul „iau tabletele-minune, deci nu am cum să mă îmbolnăvesc”), şi, pe de altă parte, pentru că supraestimează capabilităţile tabletelor pe care le consumă, atribuindu-le „puteri magice” (inferenţe de tipul „nu trebuie să am eu grijă de sănătatea mea, iau o capsulă-minune care face asta pentru mine” sau „pot să mănânc junk-food pentru că iau suplimente nutritive care compensează şi mă fac invulnerabil la boli”), arată o cercetare realizată de Wen-Bin Chiou de la National Sun Yat-Sen University, pe care a publicat-o în 2011, în prestigiosa publicaţie ştiinţifică Psychological Science.

Te-ar mai putea interesa și
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze nu au reuşit să ajungă la un acord cu controlorii de trafic aerian......
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale ...
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...