Afacerile Rompetrol Rafinare au scăzut cu 6% în primele şase luni, iar pierderile s-au dublat

Rompetrol Rafinare, cel mai mare activ din grupul Rompetrol, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde dolari, în scădere cu 6% faţă de nivelul din perioada similară din 2011, în timp ce pierderile au urcat de peste două ori, la 131,8 milioane dolari.
Economica.net - vin, 10 aug. 2012, 15:33
Afacerile Rompetrol Rafinare au scăzut cu 6% în primele şase luni, iar pierderile s-au dublat

Rezultatele sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), potrivit unui comunicat al companiei.

În primul semestru al anului trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 2,4 miliarde dolari şi pierderi de 63,7 milioane dolari.

„Pe fondul reducerii cererii de produse petroliere pe piaţa internă şi internaţională şi, implicit, a marjelor şi a volumelor comercializate de companie, aceasta a consemnat o scădere a rezultatului operaţional (EBITDA), de la un nivel pozitiv de 49,3 milioane dolari în primul semestru din 2011 la un nivel negativ de 29 milioane dolari”, se arată în comunicat.

Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare şi ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.

Pe segmentul de rafinare, compania a avut în perioada ianuarie-iunie afaceri de 2,08 miliarde dolari, în scădere cu 3% faţă de 2,16 miliarde dolari în perioada similară a anului trecut. Pierderile aferente acestui sector au urcat de 3,2 ori, de la 34,8 milioane dolari, la 112,9 milioane dolari.

Compania a procesat în primul semestru 1,97 milioane tone de materii prime, cantitate în scădere cu 5%, şi a vândut 1,3 milioane tone de carburanţi. Aproape jumătate din produsele petroliere vândute au fost livrate la export, în ţări ca Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Georgia, Turcia, Serbia sau Grecia.

Cifra de afaceri pe segementul distribuţiei de carburanţi a scăzut în perioada analizată cu 7%, de la 1,3 miliarde dolari la 1,2 miliarde dolari. În acest sector, Rompetrol Rafinare a consemnat pierderi de 22,9 milioane dolari, faţă de 30, 6 milioane doalri în primele şase luni ale anului trecut.

Cifra de afaceri consemnată de segmentul de distribuţie a fost de 1,22 miliarde dolari, în scădere cu 7% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2011. În aceeaşi perioadă, rezultatul operaţional s-a diminuat cu 63%, de la 18 milioane dolari la 6,7 milioane dolari, pe fondul scăderii cererii de produse petroliere la nivel intern şi internaţional.

Scăderea cererii de carburant pe plan intern şi internaţional au redus cu 5% vânzările de combustibil, de la 674.000 tone în primul semestru al anului trecut, la 641.000 tone. De asemenea, marja comercială pe segmentul comercial a scăzut cu 29% şi cu 46% pentru en-gros şi parteneri

Compania operează la nivel naţional 746 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, staţii Rompetrol Express, baze interne). La acestea se adaugă şi reţeaua Rompetrol Gas formată din 220 de staţii de distribuţie a gazului petrolier lichefiat, 5.000 de puncte de distribuţie a buteliilor şi trei staţii de îmbuteliere a gazului petrolier lichefiat, la Constanţa, Arad şi Bacău.

Pe segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, cifra de afaceri a scăzut cu 33%, de la 197,4 milioane dolari la 132 milioane dolari. Compania a înregistrat pierderi de 13,4 milioane doalri din activitatea de petrochimie, de la un câştig de aproximativ 360.000 dolari în primul semestru al anului trecut.

Compania a exportat în primele şase luni ale anului produse în valoare de 925 milioane dolari, şi a contribuit la bugetul de stat cu peste 578 milioane dolari.

Rompetrol Rafinare face parte din grupul Rompetrol, care este controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...