Afacerile Tata Steel din Marea Britanie, scoase la vânzare; pierderile nu mai pot fi susţinute

Afacerile companiei indiene din industria metalurgică Tata Steel, prezentă pe piaţa din Marea Britanie, vor fi scoase la vânzare, fiind demarate negocieri şi discuţii cu Greybull Capital Llp, potrivit datelor transmise Ministerului Economiei de Ionuţ Viziru, secretar economic în cadrul Biroului de Promovare Comercial Economică (BPCE) din New Delhi, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 19:54
Afacerile Tata Steel din Marea Britanie, scoase la vânzare; pierderile nu mai pot fi susţinute

‘Directorul executiv al companiei indiene Tata Steel Ltd, dl. Koushik Chatterjee, a anunţat că s-a luat decizia ca afacerile companiei din Marea Britanie să fie scoase la vânzare. Firma indiană a achiziţionat în anul 2007 acţiunile grupului britanic Corus Group Plc pentru suma de 12,9 miliarde dolari, cea mai scumpă achiziţie făcută vreodată de o firmă indiană. La acea vreme, achiziţia a fost considerată un succes al firmei indiene. Din cauza cererii scăzute pe piaţa europeană şi preţului mic al oţelului din ultimii ani, firma indiana înregistrează în prezent pierderi substanţiale în Marea Britanie’, informează Viziru.

Potrivit acestuia, decizia care ar putea să afecteze industria de profil din Marea Britanie a fost luată în urma mai multor întruniri ale Consiliului director al firmei, în care s-au analizat operaţiunile de pe piaţa europeană, prognozele, perspectivele şi fezabilitatea.

‘Conform datelor din ultimii doi ani, operaţiunile în Marea Britanie se desfăşoară în pierdere, iar conducerea a decis că acestea nu mai pot fi susţinute de firma indiană. În decursul ultimilor 5 ani, compania Tata Steel a investit peste 2 miliarde euro în afacerile din Marea Britanie. Datoriile pe termen lung ale companiei din Marea Britanie se ridică la aproximativ 3 miliarde euro. Decizia companiei indiene de a ieşi de pe piaţa britanică ar putea să creeze o criză economică, deoarece firma are peste 15.000 de angajaţi, inclusiv 4.000 de muncitori care activează la oţelăria din Port Talbot, din Ţara Galilor’, arată secretarul economic.

De asemenea, el precizează că în climatul economic actual, ‘care este foarte instabil’, perspectiva de a reduce câteva mii de locuri de muncă va pune presiune pe Guvernul britanic.

‘La aflarea anunţului, sindicatele din Marea Britanie au solicitat Guvernului să salveze criza din industria de oţel şi să naţionalizeze oţelăriile. Decizia companiei indiene ar putea să aibă impact şi asupra votului final din 23 iunie, prin care Marea Britanie îşi va exprima decizia de apartenenţă sau nu la Uniunea Europeană. Partizanii anti-UE acuză Bruxelles că au împiedicat Marea Britanie să ia măsuri menite să protejeze industria britanica metalurgică. Guvernul britanic afirma că ia în calcul toate opţiunile posibile pentru protejarea industriei, care şi aşa a pierdut câteva mii de locuri de muncă în ultimii doi ani’, informează sursa citată.

Potrivit acesteia, compania indiană Tata Steel are o capacitate de producţie de 13,5 milioane tone în Europa, din care aproximativ 7 milioane tone se află localizate în unităţile din Marea Britanie.

‘Compania încă nu a stabilit un calendar specific pentru procedura de vânzare. Tata Steel a demarat negocieri şi discuţii cu compania Greybull Capital Llp, în vederea vânzării operaţiunilor din Marea Britanie, dar analiştii economici afirmă că va fi dificil ca întreaga afacere din Marea Britanie să fie vândută, cel mai fezabil fiind achiziţia doar a unor părţi. Pentru moment, nimic nu a fost convenit între cele două companii’, precizează Viziru.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...