Afacerile Transelectrica au scăzut cu 24%, la 1,09 mld.lei, însă profitul a urcat de cinci ori

Transelectrica (TEL) a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 1,097 miliade lei (250 milioane euro), în scădere cu 24% faţă de perioada similară a anului trecut, însă profitul a urcat de cinci ori, la 102,7 milioane lei (23,3 milioane euro).
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 16:33
Afacerile Transelectrica au scăzut cu 24%, la 1,09 mld.lei, însă profitul a urcat de cinci ori

În prima jumătate a anului trecut, compania a consemnat o cifră de afaceri de 1,438 miliarde lei şi un profit de 20,4 milioane lei.

Veniturile au scăzut cu 21% în primul semestru din acest an, la 1,168 miliarde lei (266,1 milioane euro), iar cheltuielile au coborât cu 28%, la 1,045 miliarde lei (238 milioane euro), potrivit informaţiilor transmise, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În perioada similară a anului trecut, veniturile au cumulat 1,481 miliarde lei, iar cheltuielile au fost de 1,453 miliarde lei.

Deși cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor a scăzut cu 4,11% în primul semestru din acest an, veniturile din serviciul de transport au crescut 8,5%, la 562,2 milioane lei (128 milioane euro). Dinamica a fost determinată de majorarea tarifelor de transport al energiei electrice cu 12,7%.

Totodată, veniturile şi cheltuielile din piaţa de echilibrare, segment care nu contribuie la profitul companiei, au scăzut cu 61%, la 229 milioane lei (52,1 milioane euro), de la 590,8 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut. Evoluţia a fost determinată de comportamentul participanților pe această piață (notificări/realizări), notează Transelectrica.

Compania a obţinut un profit din exploatare de aproape 129 milioane lei (29,4 milioane euro), aproape dublu faţă de câştigul din primul semestru din 2012, de 65,2 milioane lei. În acelaşi timp, Transelectrica a consemnat pierderi financiare de 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro), în scădere de la 37 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Rezultatul financiar net a fost influenţat de aprecierea leului în raport cu dolar american (3,4%) şi yenul japonez (22,7%), monede în care Transelectrica are angajate credite pentru investiţii, potrivit raportului semestrial al Transelectrica.

Compania are şi credite în euro, însă paritatea leu/euro a crescut foarte uşor, cu 0,2%, faţă de jumătatea anului trecut.

La finele primului semestru, Transelectrica avea datorii de 2,214 miliarde lei, cu aproape 12% sub obligaţiile de plată de la sfârşitul anului trecut, de 2,514 miliarde lei.

Compania este controlată de Ministerul Finanţelor Publice, care deţine 58,69% din acţiuni, alţi acţionari importanţi fiind Fondul Proprietatea (13,5%) şi SIF Oltenia (6,3%), potrivit celor mai recente informaţii.

Acţiunile Transelectrica au închis sesiunea de miercuri în scădere cu 0,67%, la preţul de 13,3 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 974,9 milioane lei (220,2 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ungaria vrea ca UE să sprijine financiar țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu pentru ca acestea să stopeze fluxul migrator
Ungaria vrea ca UE să sprijine financiar țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu pentru ca acestea să stopeze ...
Uniunea Europeană trebuie să lanseze un program financiar şi tehnic de anvergură pentru a ajuta ţările din Africa de ...
Marile companii farmaceutice au început să dezvolte vaccinuri care să țintească varianta Omicron a SARS-CoV-2. Serurile ar putea fi gata în câteva luni
Marile companii farmaceutice au început să dezvolte vaccinuri care să țintească varianta Omicron a SARS-CoV-2. Serurile ...
Companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au început să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care ţintesc ...
Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural
Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural
Comisia Europeană (CE) a lansat, luni, un nou ghid interactiv care cartografiază toate oportunităţile de finanţare disponibile ...