Afacerist din Iaşi: Chiar fără autostrăzi, oraşul va genera 20.000 de noi locuri de muncă în IT şi industrie în următorii cinci ani

Iaşiul se află în cea mai fastă perioadă economică a sa iar în următorii cinci ani va genera 20.000 de noi locuri de muncă în industrie şi IT, chiar dacă nu va avea autostrăzi, estimează Bogdan Toporaş Piţigoi, proprietarul Tester Grup, cu afaceri în domeniile auto şi imobiliare.
Economica.net - lun, 20 nov. 2017, 22:01
Afacerist din Iaşi: Chiar fără autostrăzi, oraşul va genera 20.000 de noi locuri de muncă în IT şi industrie în următorii cinci ani

Pe străzile Iaşiului încă mai există chioşcuri cu sigla Tester, deschise cu 24 de ani în urmă de către omul de afaceri Bogdan Piţigoi. De la retail, acesta şi-a extins operaţiunile cu reprezentanţe auto, iar mai apoi cu dezvoltări imobiliare. Astăzi, grupul său are afaceri estimate la 53 de milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2016.

Prin divizia auto, Tester Grup distribuie 10 mărci (Mercedes, Dacia, Land Rover, Jaguar, Hyundai, Mitsubishi, Nissan, Opel, Honda şi Mazda). Pe domeniul imobiliar, deţine Solo Park, cel mai mare parc logistic din Moldova (18.000 mp) şi este unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii de birouri din Iaşi (30.000 mp).

„Cel mai mare client al nostru este Lear Corporation, al doilea producător mondial de scaune auto. Ocupă 12.000 mp din suprafaţa totală de 18.000 mp de hale industriale”, spune omul de afaceri ieşean. Alţi clienţi în hale mai sunt TMS Global Logistics şi Renania.

În spaţiile de birouri ale Tester Grup există companii precum Conduent, Xerox, Oracle, GfK şi Aviva. Gradul de închiriere din birouri este de 98%, potrivit proprietarului.

Datorită cererii din partea chiriaşilor care vor să dezvolte afaceri în Iaşi, Tester Grup continuă să investească 15 milioane de euro în 2018, în construirea a 5.000 mp de hale industriale şi 10.000 mp de birouri, precizează Bogdan Piţigoi.

Acesta consideră că Iaşiul este în „cea mai fastă perioadă economică” a sa. Fapt certificat de dezvoltarea foarte bună a traficului, aeroportul din oraş sărbătorind recent pasagerul cu numărul 1 milion, arată Piţigoi.

Proprietarul Tester Grup admite însă că lipsa autostrăzilor din Moldova reprezintă o problemă pentru atragerea de investiţii în special în industrie. „E mai greu să vină producători, mulţi ţin cont de distanţă. Ar fi mai multe investiţii în domeniul industrial şi o cerere mai mare pe hale industriale, dacă ar fi autostrăzi”, spune afaceristul ieşean.

Pe de altă parte, acesta consideră că pentru sectorul IT şi BPO nu este un dezavantaj lispa autostrăzilor.

Decalajul dintre Moldova şi restul regiunilor, mai mic faţă de acum 100 de ani

În ciuda faptului că Moldova a rămas în urmă din cauza lipsei autostrăzilor, Bogdan Piţigoi este încrezător că se reduce decalajul faţă de restul regiunilor. „Decalajul este mai mic faţă de acum 100 de ani. Zona de nord-est a fost subdezvoltată dintotdeauna, din cauza aşezării în afara arcului carpatic. Era mai greu să treci munţii cu calul”, explică Piţigoi.

Potrivit lui, acum este însă mai uşor să investeşti în ceva ce nu necesită transporturi grele, datorită avioanelor. De asemenea, acum să ai acces la informaţii şi din Iaşi este mult mai uşor decât înainte, datorită Internetului şi reţelelor de socializare. 

În ceea ce priveşte salariile mai mici din Moldova, Pițigoi spune că acestea sunt din cauză geografiei şi istoriei. „Aici a aşezat Dumnezeu Iaşiul. E geografie, ce putem să facem? Nu suntem în Timişoara, noi suntem în Iaşi”.

Potrivit lui, în Moldova salariile sunt cu circa 15-20% mai mici decât în Vestul ţării. Dar acest lucru poate reprezenta un factor în atragerea investitorilor.

„Într-adevăr este mai departe, dar dacă ai costuri mai mici, atunci poate fi un avantaj pentru cei care văd mai departe de distanţa în kilometri”, spune afaceristul ieşean.

El crede că avantajul costului cu forţa de muncă al Moldovei se va păstra şi dacă va creşte salariul minim pe economie la 1.900 de lei, pentru că este vorba despre cerere şi ofertă. „Dacă va fi mai mare cererea de operatori în Vestul ţării, bineînţeles că şi operatorii vor fi mai scumpi. Dacă e mai mic la noi, vor fi mai ieftini, indiferent la ce ne raportăm, salariul de azi sau salariul de mâine”, explică proprietarul Tester Grup.

Mai mult, vor apărea şi investiţii în domeniul producţiei de componente mici şi scumpe, pentru care distanţa nu este o problemă, mai spune dezvoltatorul de spaţii logistice care a avut discuţii cu astfel de investitori.

„Eu sper ca în următorii 3-5 ani să vorbim de 10.000 de noi locuri de muncă în domeniul industrial, pe măsură ce investitorii vor descoperi că nu doar distanţa contează, ci şi costul şi disponibilitatea forţei de muncă”, estimează Bogdan Piţigoi.

De asemenea, acesta anticipează că în următorii cinci ani încă 10.000 de noi locuri de muncă vor fi create în Iaşi în domeniile IT şi BPO.

„Sunt 2.800 de studenţi care ies anual din facultate, care pot lucra oricând în IT, outsourcing şi BPO. Nu se vor angaja toţi, dar 2.000 dacă se angajează, tot vorbim de 10.000 în cinci ani. Deci, cred că e loc”, spune proprietarul Tester Grup.

În ceea ce priveşte evoluţia salariilor celor 700 de angajaţi ai Tester Grup ca urmare a modificării Codului Fiscal, Bogdan Piţigoi consideră că aceştia „trebuie motivaţi, nu demotivaţi”.

Omul de afaceri ieşean a mai spus că este deschis la oportunităţi de a vinde companii din grup, dar şi la achiziţii.

Pe lângă auto şi imobiliare, Tester Grup mai are operaţiuni în producţie textile, retail, asigurări şi ospitalitate. Grupul a trecut anul acesta prin primul său proces de rebranding, asigurat de către Brand Tailors.

Grupul deţine 65.000 mp în Iaşi, dintre care 30.000 mp sunt spaţii de birouri (Ideo, Centro şi Solo), 18.000 mp de hale industriale (Solo Park) şi 17.000 mp pentru reprezentanţe auto (Casa Auto). Totodată, mai deţine fabrica de textile cu brand-ul Sense, restaurantul Ideo şi cafeneaua Idei Cafe.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...