Afacerişti turci: cauţiunea pentru contestaţii ar trebui majorată de la 2% la 5%

Cauţiunea de 2% stabilită pentru contestaţii nu este suficient de mare pentru a îi descuraja pe cei care blochează intenţionat licitaţiile, consideră Guven Gungor, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), care propune creşterea la 5%.
Andrada Ghira
Anemona Andone -
Dum, 24 iun. 2018, 19:55
Afacerişti turci: cauţiunea pentru contestaţii ar trebui majorată de la 2% la 5%

Guven Gungor i-a prezentat ministrului Transporturilor Lucian Şova o serie de propuneri pentru rezolvarea unor probleme urgente în infrastructură. „Ceea ce recomandăm nu este numai pentru binele investitorilor turci sau pentru firmele turceşi din construcţii turceşti”, spune preşedintele TIAD, referindu-se la fenomenul contestaţiilor care blochează licitaţii.

„Ca exemplu, a câştigat o firmă din Turcia o licitaţie. Acum e perioadă de contestaţii, urmează perioada de clarificare contestaţii, carifcări peste clarificări, deja se pierd şase luni. Dacă nu se rezolvă cum vrea contestatorul, se ajunge în instanţă. Daca s-a dus la instanţă, poţi uita de proiectul acesta doi – trei ani”, explică Guven Gungor.

El arată că la sfârşitul zilei cei care pierd sunt cetăţenii, iar pentru a preveni astfel de blocaje, statul ar trebui să stabilească o cauţiune de 5% din valoarea contractului în cazul contestaţiilor.

„2% e prea puţin. Eu cred că 5% e un procent rezonabil, să nu fie nici piedică, să nu mai conteste nimeni, dar nici să fie atât de usor. Cel care vrea să blocheze licitaţia de dragul de a bloca, dacă pierde contestaţia , pierde şi banii”, explică şeful TIAD.

Iar dacă instanţa îi dă dreptate firmei care contestă, atunci „tăiem din suma câştigătorului, că a căştigat pe nedrept, şi o plătim. Deci se poate echilibra într-un fel, dar macar să deblocăm această situaţie, pentru a avea autostrăzi”, mai spune Guven Gungor.

El consideră că o altă piedică majoră în calea dezvoltării infrastructurii este reprezentată de exproprieri.

„De ce s-a anulat proiectul cu Autostrada Transilvania? Pentru că nu s-au facut exproprieri în timp şi firma care a adus utilajele acolo a taxat statul pentru datoriile pe care le acumulase”, explică şeful TIAD.

Guvernul a adoptat luna trecută o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice, astfel încât procedura de atribuire a unui contract să fie simplificată. Cei care contestă licitaţiile aferente achiziţiilor publice trebuie să depună o cauţiune de 2% din valoarea contractului, sumă care poate fi recuperată doar dacă se dovedeşte că au avut un motiv întemeiat să conteste procedura.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...