1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 3 º

Companii

Afacerişti turci: cauţiunea pentru contestaţii ar trebui majorată de la 2% la 5%

Cauţiunea de 2% stabilită pentru contestaţii nu este suficient de mare pentru a îi descuraja pe cei care blochează intenţionat licitaţiile, consideră Guven Gungor, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), care propune creşterea la 5%.

Guven Gungor i-a prezentat ministrului Transporturilor Lucian Şova o serie de propuneri pentru rezolvarea unor probleme urgente în infrastructură. "Ceea ce recomandăm nu este numai pentru binele investitorilor turci sau pentru firmele turceşi din construcţii turceşti", spune preşedintele TIAD, referindu-se la fenomenul contestaţiilor care blochează licitaţii.

"Ca exemplu, a câştigat o firmă din Turcia o licitaţie. Acum e perioadă de contestaţii, urmează perioada de clarificare contestaţii, carifcări peste clarificări, deja se pierd şase luni. Dacă nu se rezolvă cum vrea contestatorul, se ajunge în instanţă. Daca s-a dus la instanţă, poţi uita de proiectul acesta doi - trei ani", explică Guven Gungor.

El arată că la sfârşitul zilei cei care pierd sunt cetăţenii, iar pentru a preveni astfel de blocaje, statul ar trebui să stabilească o cauţiune de 5% din valoarea contractului în cazul contestaţiilor.

"2% e prea puţin. Eu cred că 5% e un procent rezonabil, să nu fie nici piedică, să nu mai conteste nimeni, dar nici să fie atât de usor. Cel care vrea să blocheze licitaţia de dragul de a bloca, dacă pierde contestaţia , pierde şi banii", explică şeful TIAD.

Iar dacă instanţa îi dă dreptate firmei care contestă, atunci "tăiem din suma câştigătorului, că a căştigat pe nedrept, şi o plătim. Deci se poate echilibra într-un fel, dar macar să deblocăm această situaţie, pentru a avea autostrăzi", mai spune Guven Gungor.

El consideră că o altă piedică majoră în calea dezvoltării infrastructurii este reprezentată de exproprieri.

"De ce s-a anulat proiectul cu Autostrada Transilvania? Pentru că nu s-au facut exproprieri în timp şi firma care a adus utilajele acolo a taxat statul pentru datoriile pe care le acumulase", explică şeful TIAD.

Guvernul a adoptat luna trecută o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice, astfel încât procedura de atribuire a unui contract să fie simplificată. Cei care contestă licitaţiile aferente achiziţiilor publice trebuie să depună o cauţiune de 2% din valoarea contractului, sumă care poate fi recuperată doar dacă se dovedeşte că au avut un motiv întemeiat să conteste procedura.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO