AFEER cere autorităţilor să acţioneze urgent pentru creşterea producţiei de energie

Legea de aprobare a OUG 118/2021 este utilă şi necesară, dar autorităţile trebuie să ia măsuri urgent pentru creşterea producţiei de energie, se arată într-un comunicat al Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), remis, joi, AGERPRES.
AGERPRES - joi, 28 oct. 2021, 19:10
AFEER cere autorităţilor să acţioneze urgent pentru creşterea producţiei de energie

AFEER precizează, în context, că apreciază consensul politic obţinut în Parlament pentru adoptarea Proiectului de Lege nr. 513 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

„Considerăm că este o lege utilă şi necesară, în contextul creşterilor explozive ale preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru sprijinirea mai ales a consumatorilor casnici în vederea trecerii iernii 2020 – 2021. În actualul cadru legal, suntem convinşi că furnizorii vor lua toate măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor legii, respectiv a noilor măsuri de compensare şi plafonare a facturilor”, precizează Laurenţiu Urluescu, preşedinte AFEER, anunţă Agerpres.

În opinia sa, o consultare prealabilă a mediului de business ar fi condus la găsirea unor măsuri mai uşor de aplicat şi cu efecte mai mici asupra pieţei de energie. AFEER îşi exprimă îngrijorarea că soluţiile adoptate, în special cele cu privire la plafonarea preţurilor, instituie eforturi suplimentare, atât financiare, cât şi administrative, din partea furnizorilor, care deja înregistrează pierderi curente. Efortul de finanţare este foarte mare, schema foarte complicată şi birocratică, ceea ce poate duce la blocaje financiare în activitatea furnizorilor.

Totodată, atragem atenţia că prin acest acest act normativ, care instituie o serie de măsuri temporare, s-au găsit soluţii doar pe termen foarte scurt (cinci luni, respectiv perioada iernii), iar luna aprilie „vine ca mâine” şi autorităţile trebuie să înceapă – de astăzi – să fie preocupate pentru ce va urma şi să dispună măsuri urgente pentru creşterea producţiei de energie în România, să se asigure că se realizează investiţii vitale pentru siguranţa Sistemului Energetic Naţional.

„Vedem cu toţii că situaţia investiţiilor în noi capacităţi de producţie este dramatică: numai vorbe, zero acţiune! Practic, la acest moment putem spune că nu avem investiţii în curs de realizare, în condiţiile în care proiecte importante stagnează de luni bune”, susţine, la rândul său, Ion Lungu, director executiv AFEER.

În acelaşi timp, AFEER reiterează că intervenţiile în piaţa energiei (suprataxarea unora dintre producători şi limitările în piaţa cu amănuntul), chiar dacă sunt pe termen scurt, nu sunt un semnal bun pentru investitori şi participanţii la piaţă, din păcate, România fiind recunoscută pentru schimbările imprevizibile în legislaţie, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...