AFEER și ACUE cer autorităților să renunțe la ideea plafonării prețurilor la energie și să adopte soluțiile propuse de Comisia Europeană: scăderea TVA și tăierea accizelor

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) și Federația ACUE au cerut prin intermediul a două coumincate de presă publicate vineri ca autoritățile române să adopte soluțiile propuse de Comisia Europeană pentru reducerea prețurilor achitate de consumatori la gaze naturale și electricitate, prin acestea numărându-se: reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale și scutirea de la plata accizelor.
Ion Dobreanu - vin, 15 oct. 2021, 16:38
AFEER și ACUE cer autorităților să renunțe la ideea plafonării prețurilor la energie și să adopte soluțiile propuse de Comisia Europeană: scăderea TVA și tăierea accizelor

AFEER a luat act de măsurile comunicate de Comisia Europeană, pe care statele membre UE pot să le aplice pentru a reduce impactul creșterii explozive a prețurilor la energie. Rămâne la latitudinea autorităților din fiecare țară ce măsuri din setul prezentat de Comisia Europeană vor decide să fie aplicate, funcție de politicile proprii, se specifică în comunicatul asociației.

Asociația Furnizorilor de Energie din România îți reiterează în acest context poziția și susținerea pentru adoptarea nevoie urgentă de soluții atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, însă impactul acestora trebuie, în opinia asociației, să fie corectevaluat.

„Măsuri precum plafonarea prețului și/sau amânarea plății facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicarii pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii carora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite și benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanț, după aplicare. Spunem acest lucru deoarece consumatorii care isi vor amana la plata obligatiile de plata a energiei electrice si/sau a gazelor naturale din perioada urmatoare, vor ajunge în situația de a acumula sume mari de plata care se vor adauga consumului anului viitor. În plus, am văzut cu toții că o astfel de măsură, de amânare a plății facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgență, nu a rezolvat situația. Din contră, a condus la reeșalonări la plată pentru consumatori și mari dificultăți de cash flow pentru furnizori”, precizează AFEER.

La rândul său, Federația ACUE atrage atenția că Politicile publice de intervenție trebuie aplicate în așa fel încât să nu compromită stabilitatea financiară a companiilor de furnizare de gaze naturale și energie electrică. Într-o piață extrem de volatilă în această perioadă, care s-ar putea accentua în funcție de tendințele de temperatură în această iarnă, furnizorii sunt cei care asigură alimentarea cu energie și își asumă riscurile de achiziție a energiei.

„Mediul volatil din această perioadă este un factor de risc important pentru furnizorii de energie. Luăm în considerare toate potențialele scenarii, ne pregătim și planificăm soluții pentru a ne asigura că nu vom întâmpina nicio întrerupere a aprovizionării. Cu toate acestea, perspectiva unor schimbări haotice a cadrului de reglementare este un risc care poate declanșa schimbări dramatice la nivelul jucătorilor din piață.” Daniela Dărăban, director executiv Federația ACUE

AFEER avertizează că neîncasarea sumelor aferente de la clienții finali se va resimți în cascadă asupra tuturor părților implicate pe lanțul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienții finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuție, operatorul de transport și producători. Furnizorii sunt cei care, deși își asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piață extrem de dificil, vor fi grav afectați de aceste măsuri încasând mai puțin, dar rămânând cu obligația plăților în avans pentru achiziția de gaze naturale și energie electrică, și a celor către operatorii de rețea, cât si la bugetul de stat.

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor fi cei mai afectați; se poate ajunge în scurt timp la situații de insolvență și faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor și în piața de energie.

Piețele de gaze naturale și de energie electrică se confruntă cu o situație fără precedent, la nivel european și local. Prețurile angro pe bursele europene de energie au atins un record istoric în ultimele săptămâni, de aproximativ zece ori mai mare decât nivelul de acum un an, precizează ACUE.

“Se pare că există o confuzie generalizată conform căreia companiile de furnizare, în principal cele care fac parte din grupuri care desfășoară activități diferite în lanțul valoric al energiei, beneficiază de contextul creșterii prețurilor. Furnizorii cumpără ceea ce este disponibil pe piață. Prețurile de achiziție la care furnizorii cumpără gazele naturale și energia electrică au crescut la cele mai ridicate niveluri din ultimele deceni”, a mai spus Daniela Dărăban.

AFEER susține că a venit, în sprijinul autorităților, cu propuneri concrete pentru scăderea facturii consumatorilor. Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei și acoperirea parțială a facturii de utilități prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil sunt, în continuare, propunerile asociației pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor.

„Ne bucurăm să constatăm că măsurile propuse de AFEER se regăsesc în pachetul de măsuri anunțat de Comisia Europeană. Ne exprimăm speranța că si autoritățile din Romania vor lua în calcul aceste măsuri pentru a fi aplicate, masuri care vor reduce factura la consumatori in mod concret. În plus, reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei va avea un impact indirect la toți consumatorii, creșterea prețului la produsele finale urmând să fie diminuată”, se încheie comunicatul publicat de AFEER.

Este legitim ca autoritățile să ia măsuri de intervenție. Extinderea numărului de beneficiari pentru pachetul consumatorilor vulnerabili și compensarea suplimentară a facturilor pentru gospodării, în perioada sezonului rece, sunt măsuri binevenite.

Federația ACUE consideră că este legitim ca autoritățile să ia măsuri de intervenție. Extinderea numărului de beneficiari pentru pachetul consumatorilor vulnerabili și compensarea suplimentară a facturilor pentru gospodării, în perioada sezonului rece, sunt măsuri binevenite.

Însă, susține Federația, măsurile suplimentare trebuie să fie țintite și puse în aplicare în așa fel încât să nu înrăutățească mediul de investiții, funcționarea pieței și siguranța în aprovizionare. Orice acțiune de intervenție trebuie să:

a) se realizeze în mod echitabil pentru toți participanții la piață și să nu creeze dezechilibre majore, mai exact acumularea sau îngreunarea recuperării pierderilor la nivelul furnizorilor. Dispunerea de măsuri care vizează strict furnizorii este disproporționată față de rolul acestora pe lanțul valoric;

b) fie țintite și puse în aplicare în așa fel încât să nu înrăutățească funcționarea pieței și siguranța în aprovizionare. Furnizorii plătesc în avans energia ce urmează să fie furnizată clienților. Într-un context marcat de creșterile accelerate ale prețurilor de achiziție, facturile reflectă evoluția acestor costuri. Blocarea furnizorilor de a-și recupera costul real cu achiziția ar pune companiile de furnizare în situația de a înregistra pierderi și de a nu mai putea asigura sursele de finanțare necesare achiziției de energie;

c) aibă drept scop protejarea drepturilor consumatorilor și nu schimbarea cadrului de reglementare, ceea ce ar putea duce la o discriminare privind drepturile și obligațiile jucătorilor de pe piața de energie.

O intervenție publică în formarea prețurilor la furnizori este de natură a periclita echilibrul întregului sistem energetic. Instituirea unor măsuri precum blocarea reflectării costurilor de achiziție a energiei în prețurile finale va pune companiile de furnizare în imposibilitatea de a susține financiar costurile cu achiziția energiei. Efectul predictibil al unei astfel de măsuri este amânarea sau încetarea plăților către producători, transportatori și distribuitori și, implicit, falimentul furnizorilor. O astfel de situație ar genera perturbări majore în întregul sector energetic, iar falimentul inerent al unor companii de furnizare va atrage după sine creșteri și mai mari de prețuri la consumatorii finali, cărora li se vor aplica prețurile practicate de Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI), adică cel mai mare preț din piață.

 

Despre AFEER

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 35 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

După 15 ani de la înființare, AFEER a decis să-şi extindă activitatea şi să vină şi în sprijinul furnizorilor de gaze naturale, alfel spus, al furnizorilor de energie. Până în prezent, 12 companii membre ale asociației au optat pentru statutul de membru multiplu (energie electrică și gaze naturale).

Printre companiile membre ale asociației se numără: Hidroelectrica, OMV Petrom, Engie România, Nucleraelectrica, Electrica Furnizare, Enel Energie Muntenia etc.

Despre ACUE

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SA, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2020 este de aproximativ 11 miliarde de euro. Impactul activității companiilor membre în economie este unul semnificativ, susținând indirect alte câteva zeci de mii de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
Un număr de 1.727 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...