AFEER: Prin clarificarea noţiunii de contracte pe termen lung se deschid noi oportunităţi pentru piaţa de energie electrică

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a luat cunoştinţă cu satisfacţie de iniţiativa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei de a modifica legislaţia secundară pentru a clarifica noţiunea de contracte pe termen lung, în acest fel fiind deschise noi oportunităţi pentru piaţa de energie electrică din România, prin flexibilizarea tranzacţiilor la nivel angro, stabilite între operatori, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 10 feb. 2021, 12:29
AFEER: Prin clarificarea noţiunii de contracte pe termen lung se deschid noi oportunităţi pentru piaţa de energie electrică

AFEER menţionează, înt-un comunicat, că în proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului 65/2020 al ANRE, lansat în dezbatere publică, se arată că „prin contract de furnizare pe termen lung se înţelege orice contract cu durata de livrare mai mare sau egală cu o lună”.

„Este un important pas înainte pe care îl face ANRE. Ordinul anterior, 65/2020, definea contractul pe termen lung ca fiind cel încheiat pe o perioadă de minimum un an. Noua definire se apropie mai mult de ce consideră Uniunea Europeană prin acest termen. Încă din anul 2016, Parlamentul European arăta, în Regulamentul 1719, că termen lung înseamnă „înainte de intervalul de timp al pieţei pentru ziua următoare”. Sunt convins că, odată cu dezvoltarea pieţei interne, a creşterii flexibilităţii şi lichidităţii acesteia, ANRE va continua, în cel mai scurt timp posibil, actualizarea legislaţiei interne, astfel încât aceasta să o reflecte întocmai pe cea europeană”, a declarat Ion Lungu, preşedintele AFEER.

AFEER apreciază că, prin modificarea Ordinului 65/2020, se preia în legislaţia internă o prevedere importantă a Regulamentului Parlamentului European 943 din 2019 şi a Directivei 944 din acelaşi an, în care se arată că preţurile se formează în funcţie de cerere şi ofertă, iar normele pieţei încurajează formarea liberă a preţurilor şi evită acţiunile care împiedică formarea preţurilor în funcţie de cerere şi ofertă.

Demersul ANRE vine şi la recomandarea Comisiei Europene, care a transmis Autorităţii, în data de 26 ianuarie, o scrisoare în care se arată că „trebuie evitat ca definirea contractului de furnizare pe termen lung să inducă o restricţie inutilă asupra pieţei şi încurajează acordarea permisiunii de a se realiza tranzacţii cu perioadă de livrare mai mică de un an în afara burselor (pieţelor centralizate/organizate)”, potrivit Notei de fundamentare a proiectului de Ordin.

„Constatăm cu satisfacţie că ANRE a luat în considerare, la elaborarea noului Ordin, o solicitare a AFEER, în care am prezentat măsuri necesare flexibilizării pieţei de energie electrică”, a mai spus Ion Lungu.

Comunicatul mai semnalează că noul Ordin al ANRE are implicaţii benefice şi asupra pieţei de echilibrare, în privinţa aplicării intervalului de decontare al dezechilibrelor de 15 minute. De altfel, într-un alt proiect de Ordin, se prevede modificarea ordinelor ANRE care conţin referiri la intervale de tranzacţionare/livrare/decontare cu durata de o oră, în sensul modificării, prin utilizarea sintagmei „interval de decontare” şi stabilirea duratei acestui interval la 15 minute.

„Interpretările restrictive din legislaţia internă a legislaţiei europene au menţinut teama participanţilor la piaţa angro de a încheia contracte bilaterale negociate direct, care ar permite ca tranzacţiile să se stabilească la un interval de 15 minute pentru orice perioade de livrare. Prin noile modificările operate de ANRE la mai multe Ordine sunt convins că va creşte flexibilitatea şi lichiditatea pieţei energiei electrice, inclusiv în ceea ce priveşte ajustarea dezechilibrelor la 15 minute. De altfel, începând din 11 februarie 2021, produsul de 15 minute este disponibil pe graniţa dintre România şi Ungaria în cadrul cuplării unice a pieţelor intrazilnice. Aşa cum menţionau şi reprezentanţii OPCOM, această nouă facilitate va duce la creşterea oportunităţilor pentru participanţii la piaţă de a-şi ajusta poziţiile comerciale pe piaţa intrazilnică mai aproape de livrarea fizică, sporind, în acest fel, beneficiile tranzacţionării energiei electrice şi reducând costurile acestora cu dezechilibrele în cazul abaterilor de la program. Astfel, în final, toate aceste modificări ale legislaţiei secundare vor conduce la preţuri mai competitive pentru consumatori, casnici şi industriali”, a explicat preşedintele AFEER.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, în calitate de organizaţie profesională non profit, independentă şi neguvernamentală, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 36 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...