AFI Europe renunţă la mallul din Bucureştii Noi şi pregăteşte construcţia unui mini-oraş cu turnuri de apartamente

Dezvoltatorul AFI Europe România a renunţat la planul de a mai construi un mall în cartierul Bucureştii Noi, acolo unde deţine terenul fostei fabrici Laromet. 
Andrada Ghira - mie, 13 sept. 2017, 20:54
AFI Europe renunţă la mallul din Bucureştii Noi şi pregăteşte construcţia unui mini-oraş cu turnuri de apartamente

Atunci când a cumpărat terenul fostei fabrici Laromet din Bucureşti, AFI Europe avea în plan construcţia unui proiect gigant în Bucureşti. Gigantică a fost şi tranzacţia de achiziţie a terenului: 77,5 milioane de euro pentru 155.000 de mp, cea mai mare tranzacţie dinainte, dar şi de după criză. 

Sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009 i-au transportat pe dezvoltatori de pe valurile boom-ului imobiliar în abisul crizei. 

După ce a fost deschis AFI Cotroceni în 2009, oficialii companiei spuneau că se pregătesc de investiţii în cel de-al doilea mall din Bucureşti, care urma să aibă o suprafaţă închiriabilă de 30.000 de mp, ancorat de un retailer de bricolaj. De atunci însă, planurile s-au schimbat. 

„Suntem flexibili şi trebuie să înţelegem proiectul. Am inţeles că va fi dificil să construim acolo un mall şi am recunoscut că ar fi mult mai bine dacă am face un proiect rezidenţial, care va fi ca un mic oraş”, spune David Hay, CEO AFI Europe România. Blocurile vor avea 11, respectiv 14 etaje. 

Mini-oraşul va avea totuşi spaţii comerciale, de proximitate. De asemenea, în trecut s-a scris că Dedeman a cumpărat o parte din teren şi că urma să construiască un magazin. Hay spune că au fost discuţii, atunci cândplanurile erau de a dezvolta un mall, însă tranzacţia nu a mai fost finalizată. 

Compania a depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie a două blocuri cu un total de 190 de apartamente. Asta în prima fază a proiectului AFI City. Deşi nu a oferit detalii despre ce preţuri vor avea apartamentele, şeful AFI spune că acestea vor fi la nivelul pieţei. 

„Aşteptăm practic doar semnăturile pentru primele două blocuri. Am aplicat şi pentru obţinerea planului urbanistic zona (PUZ) pentru următoarea fază, care va avea şapte clădiri, cu încă 700 de apartamente„, mai spune Hay. 

Pe terenul Laromet se pot construi mii de apartamente. La început, planurile companiei erau de a construi între 3.000 şi 4.000 de locuinţe. 

David Hay: Suntem pregătiţi pentru o altă criză, dacă va veni 

Înainte de criză, compania şi-a creionat un portofoliu impresionant de terenuri pe care să dezvolte proiecte de anvergură. Pe lângă terenul UMEB, unde a construit AFI Cotroceni şi cele cinci clădiri de birouri şi cel din Laromet, compania mai cumpărase terenuri în Arad, Ploieşti, în jurul Bucureştiului, dar şi terenul fostei fabrici de Inox din Capitală. 

Întrebat de ECONOMICA.NET la punerea pietrei de temelie pentru cel de-al treilea mall din România, cel de la Braşov, dacă a luat vreodată în considerare că va trece atât de mult timp în care să pună în aplicare planurile de dezvoltare, Hay spune că nimeni nu putea să prevadă criza din 2008 şi că acum sunt pregătiţi. 

„Am încercat să ne acomodăm cu criza, dar acum suntem obişnuiti şi ştim exact cum sa ne pregătim pentru nouă criză, când va veni, daca va veni”, spuen Hay.

Un prim pas pe care compania, prezentă în şapte ţări din regiune, l-a făcut, a fost să-şi diversifice portofoliul de active. „Construim rezidenţial, birouri, retail în aproape toate ţările unde suntem prezenţi. Avem un ritm bun al veniturilor, iar perla coroanei este, bineînţeles, AFI Cotroceni. Mai avem AFI Ploieşti, un mare proiect de birouri din Serbia, un parc de afaceri în Praga. Avem o bază solidă şi un cash flow bun”, mai spune şeful AFI Europe România. 

Compania a demarat recent lucrările de construcţie la mallul AFI din Braşov, care va avea în primă fază şi o clădire de birouri de 13.000 de mp, în urma unei investiţii de 120 de milioane de euro. Deşi AFI nu are încă finanţare de la bănci, Hay spune că se află în discuţii cu două instituţii financiare. 

Mallul din Braşov se contruieşte pe terenul fostei fabrici Hidromecanica, dorit de AFI, dar cumpărat de retailerul Cora. Deşi belgieni au vrut o felie din piaţa mallurilor, nu au reuşit să mai construiască centrul comercial. 

Competiţia cu centrul Coresi, deschis de divizia de imobiliare a Auchan, Immochan, nu-i sperie pe cei de la AFI. 

Jumătate din Coresi este practic Auchan. Noi vom avea o mare varietate de retaileri, dar şi un concept diferit pe zona de food-court”, mai spune Hay. 

Un alt proiect pe care compania îl are în costrucţie este AFI Tech Park, de pe fosta Inoxul. Aici compania ridică 50.000 de mp de spaţii de burouri, în trei faze. Prima fază cuprinde o clădire cu o suprafaţă închiriabilă de 20.000 de mp. 

De asemenea, compania îşi reduce portofoliul de terenuri. „Dacă te uiţi la terenurile pe care le aveam în 2008 şi la cele pe care le avăm astăzi, nu e comparabil”, mai spune şeful AFI Europe România. 

Terenurile din România nu sunt de vânzare. „Deocamadată le păstrăm„, spune Hay. „Dacă piaţa locuinţelor va continua să crească, atunci vom dezvolta rezidenţial.” 

 

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...