AFI Europe România: Online-ul s-a oprit la 20%. Românii sunt avizi de centre comerciale

Aproximativ 82% din vânzările generate de români se realizează în mall-uri, dar și online-ul este în creștere, apreciază un reprezentant al AFI Europe România. Acesta susține că nu vede absolut nicio ameninţare pentru centrele comerciale mari.
Economica.net - Dum, 01 mart. 2020, 10:16
AFI Europe România: Online-ul s-a oprit la 20%. Românii sunt avizi de centre comerciale

Costin Budeanu, directorul Diviziei de Leasing Retail AFI Europe România, a afirmat în cadrul Real Estate & Construction Forum că românii vor continua să fie avizi de centrele comerciale, în condiţiile în care 82% din totalul vânzărilor se înregistrează în aceste locuri.

„Nu credem deloc în semnul de egalitate între online şi vânzarea în magazinele din mall-uri. Până acum, în special, vedem aplicaţii care ajută consumatorul să vină din online în offline. Nu există niciun exemplu de un magazin offline care a deschis online într-o ţară şi online-ul să scadă. Întotdeauna, vânzările offline cresc în momentul în care se deschide online-ul. În continuare, 82% din vânzări sunt în mall-uri. Deci, practic, într-o piaţă dezvoltată tehnologic ca a noastră, online-ul s-a oprit la 20%, dar credem că va creşte în continuare. Nu vedem absolut nicio ameninţare pe partea de mall-uri”, a explicat reprezentantul AFI Europe România, citat de Agerpres.

„E un moment în care se schimbă şi psihologic foarte mult dorinţele consumatorilor. Numai în acest parteneriat şi punând consumatorul pe primul loc, cred că putem dezvolta proiecte care să fie interesante şi care să atragă din ce în ce mai mulţi oameni”, a afirmat Costin Budeanu, Head of Leasing Retail Division al AFI Europe România.

Restaurantele se uită la ce fac consumatorii pe internet

În acelaşi context, reprezentantul pe plan local al brandurilor Starbucks şi Burger King, AMREST România, crede că a fi foarte vizibil pe net din perspectiva a ceea ce fac consumatorii, este un trend în plină dezvoltare.

„E clar că suntem într-o mare schimbare şi ceea ce se întâmplă în prezent este strict legat de tot ceea ce presupune tehnologia. În momentul de faţă, eşti extrem de expus atât ca dezvoltator, cât şi din perspectiva noastră, în a fi foarte vizibil pe net din perspectiva a ceea ce fac consumatorii. Ei sunt conectaţi în permanenţă şi este o legătură naturală între felul în care îşi petrec timpul într-una dintre cafenelele noastre şi ceea ce, prin experienţa pe care o au, se transpune mai departe în mod direct sau indirect în online. Felul în care a evoluat în această direcţie consumul şi, mai degrabă, obiceiurile de consum ne fac la rândul nostru să ne adaptăm. Suntem mult mai atenţi la relaţia pe care o avem cu consumatorii, la ceea ce facem în aşa fel încât această vizibilitate pe care o avem indirect în online să fie una în favoarea noastră”, a susţinut Cristian Turculeţ, Expansion Director AMREST România şi Bulgaria.

Acesta a punctat faptul că este foarte uşor să construieşti bazându-te pe noile obiceiuri de consum, „la fel cum este foarte uşor să şi pierzi foarte mult teren”.

Turculeţ a anunţat că, în 2020, reţeaua Burger King în România se va extinde cu cel puţin şase restaurante, iar pe segmentul cafenelelor Starbucks planurile de dezvoltare vizează şi Bulgaria.

„Anul 2020 vine să consolideze relansarea Burger King. Astfel, sunt de planuri de a deschide în România cel puţin şase noi restaurante. Ne orientăm în continuare să fim cât mai aproape de consumatorii noştri, în special pe zona de mall-uri, dar posibil şi pe hub-urile stradale. De asemenea, anul acesta pentru Starbucks va fi unul dintre cei mai succes de când AMRES a preluat lanţul de cafenele în România. În Bulgaria, sunt şanse reale să creştem cum ne-am propus în România. Există foarte mult spaţiu pentru a ne consolida brandurile şi poziţia în piaţă în raport cu competiţia. 2020, cel mai probabil că va fi un an de real succes pentru brandurile pe care le reprezentăm”, a precizat şeful diviziei de expansiune al AMRES.

Raportul „Food and Beverage: Romania Market Report”, dat publicităţii în toamna anului trecut de Cushman & Wakefield Echinox, arăta că piaţa restaurantelor şi cafenelelor (F&B) din România ar putea ajunge la valoarea de 5 miliarde de euro, până 2022-2023.

În clasamentul european, România înregistrează cele mai scăzute valori ale cheltuielilor de consum aferente sectoarelor de F&B şi ospitalitate, ca procent din consumul total/familie din Uniunea Europeană (UE), cu doar 3,1% alocate, în 2018, comparativ cu o medie de 8,8% în Uniune, 9,2% în Ungaria sau 9% în Cehia.

Raportul Cushman & Wakefield Echinox a analizat 73 de operatori ce deţin aproximativ 700 de unităţi la nivel naţional şi care au înregistrat o cifră de afaceri de 650 milioane euro, în 2018, cu o cotă de piaţă de circa 20% din piaţa de restaurante şi cafenele din România, aşa cum reise din datele Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...