AFM: 238 mil. lei încasaţi din timbrul de mediu şi vechea taxă, restituiri de 184 mil. lei, în 2013

Peste 238 de milioane de lei au fost colectaţi din timbrul de mediu şi din vechea taxă auto, de la începutul anului până la 30 aprilie, iar restituirile vechii taxe au totalizat peste 184 de milioane de lei în aceeaşi perioadă, potrivit datelor furnizate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 16:29
AFM: 238 mil. lei încasaţi din timbrul de mediu şi vechea taxă, restituiri de 184 mil. lei, în 2013

De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii aprilie, încasările din taxa de primă înmatriculare şi din timbrul de mediu, care a înlocuit această taxă de la 15 martie, au totalizat 238.650.196 de lei.

În aceeaşi perioadă, restituirile de sume reprezentând vechea taxă către cei care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens au ajuns la 184.130.048 de lei.

Pentru tot anul 2013, se estimează încasări de 700 de milioane de lei din timbrul de mediu şi restituiri de aproximativ 400 de milioane de lei, potrivit reprezentanţilor AFM. Suma care ar urma să ajungă la Fondul pentru Mediu din timbru este estimată, tot pentru anul acesta, la 365,2 milioane lei.

La 15 aprilie, preşedintele AFM Adrian Gearâp, declara că încasările din taxa auto şi timbrul de mediu pe primul trimestru din 2013 se ridicau la 132 de milioane de lei, din care încasările din timbru erau de aproximativ 65 de milioane de lei.

În primul trimestru al acestui an, au fost înmatriculate 11.233 de autoturisme noi, cu aproape 20 la sută (19,56 la sută) mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, însă, în luna aprilie, au fost înmatriculate 5.242 de autoturisme noi, faţă de 4.307, în aprilie anul trecut, conform datelor disponibile pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a Poliţiei Române. Astfel, în prezent numărul autoturismelor noi înmatriculate anul acesta se ridică la 16.475, cu 9,83 la sută mai puţin decât în primele patru luni din 2012.

În schimb, a crescut numărul înamtriculărilor de maşini second hand, cu peste 50 la sută, ajungând la 70.273, în 2013, până la 30 aprilie, faţă de 46.622, în primele patru luni din 2012.

De la 15 martie, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, pe principiul că maşinile vechi au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...