AFM: 238 mil. lei încasaţi din timbrul de mediu şi vechea taxă, restituiri de 184 mil. lei, în 2013

Peste 238 de milioane de lei au fost colectaţi din timbrul de mediu şi din vechea taxă auto, de la începutul anului până la 30 aprilie, iar restituirile vechii taxe au totalizat peste 184 de milioane de lei în aceeaşi perioadă, potrivit datelor furnizate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 16:29
AFM: 238 mil. lei încasaţi din timbrul de mediu şi vechea taxă, restituiri de 184 mil. lei, în 2013

De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii aprilie, încasările din taxa de primă înmatriculare şi din timbrul de mediu, care a înlocuit această taxă de la 15 martie, au totalizat 238.650.196 de lei.

În aceeaşi perioadă, restituirile de sume reprezentând vechea taxă către cei care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens au ajuns la 184.130.048 de lei.

Pentru tot anul 2013, se estimează încasări de 700 de milioane de lei din timbrul de mediu şi restituiri de aproximativ 400 de milioane de lei, potrivit reprezentanţilor AFM. Suma care ar urma să ajungă la Fondul pentru Mediu din timbru este estimată, tot pentru anul acesta, la 365,2 milioane lei.

La 15 aprilie, preşedintele AFM Adrian Gearâp, declara că încasările din taxa auto şi timbrul de mediu pe primul trimestru din 2013 se ridicau la 132 de milioane de lei, din care încasările din timbru erau de aproximativ 65 de milioane de lei.

În primul trimestru al acestui an, au fost înmatriculate 11.233 de autoturisme noi, cu aproape 20 la sută (19,56 la sută) mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, însă, în luna aprilie, au fost înmatriculate 5.242 de autoturisme noi, faţă de 4.307, în aprilie anul trecut, conform datelor disponibile pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a Poliţiei Române. Astfel, în prezent numărul autoturismelor noi înmatriculate anul acesta se ridică la 16.475, cu 9,83 la sută mai puţin decât în primele patru luni din 2012.

În schimb, a crescut numărul înamtriculărilor de maşini second hand, cu peste 50 la sută, ajungând la 70.273, în 2013, până la 30 aprilie, faţă de 46.622, în primele patru luni din 2012.

De la 15 martie, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, pe principiul că maşinile vechi au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...