AFM: Buget de peste 2,3 miliarde lei pentru derularea a 15 programe de mediu în 2012

Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/ va avea, în 2012, un buget de aproape 2,33 miliarde de lei, sumă cu ajutorul căreia vor fi derulate 15 programe distincte, a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES, Ministerul Mediului şi Pădurilor /MMP/.
Economica.net - mar, 06 mart. 2012, 13:29
AFM: Buget de peste 2,3 miliarde lei pentru derularea a 15 programe de mediu în 2012

Potrivit sursei citate, cele 15 programe derulate prin AFM în acest an beneficiază de un buget de 2,326 miliarde lei, din care 1,501 miliarde lei reprezintă credite de angajament şi 824,935 milioane lei credite bugetare.

Cea mai mare parte a bugetului, în cuantum de peste 1,7 miliarde lei este alocată sistemului de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare şi constă în credite de angajament în valoare de 1,44 miliarde lei şi credite bugetare în valoare de 280 milioane lei, scrie Agerpres.

Totodată, pentru sesiunea din 2012 a Programului ‘Rabla’ va fi alocată suma de 114 milioane lei, în timp ce pentru Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, alte cinci milioane de lei.

Un alt program important derulat prin AFM este ‘Casa Verde’ pentru care, în acest an, va fi bugetată suma de 90 milioane lei, cu 10 milioane lei mai puţin decât în 2011.

Împădurirea terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor beneficiază, pentru 2012, de 55,91 milioane lei, din care 50 milioane lei sunt credite bugetare, iar aproape şase milioane lei credite de angajament.

Pe lista programelor incluse în planurile AFM pentru anul în curs mai figurează lucrările destinate prevenirii, înlăturării şi/sau diminuării efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la lucrările de gospodărire a apelor, cu un buget de 51,1 milioane lei din credite bugetare.

De asemenea, programul pentru gestionarea deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase, este finanţat din credite bugetare în valoare de 41.132.000 lei, în timp ce pentru închiderea iazurilor de decantare din sectorul minier sunt alocate aproape 42 milioane lei tot din credite bugetare.

Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi îi sunt destinate 73,223 milioane lei, din care 70 milioane lei din credite bugetare, iar 3,22 milioane lei din credite de angajament.

Pentru Programul vizând creşterea producţiei de energie din surse regenerabile au fost alocate 78,351 milioane lei, iar pentru Programul de dezvoltare şi optimizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului va fi pusă la dispoziţie suma de 20 milioane de lei.

În cazul programului destinat monitorizărilor, studiilor şi cercetărilor în domeniul protecţiei mediului, pădurilor şi apelor, bugetul este de 19 milioane lei din credite bugetare, în timp ce programului pentru educarea şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului beneficiază, în acest an, de 14,348 milioane lei.

Nu în ultimul rând, Programul pentru reducerea impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului are la dispoziţie 3,937 milioane lei credite bugetare, iar programul pentru conservarea biodiversităţii şi administrarea ariilor naturale protejate are prevăzută suma de 378.000 lei din credite bugetare.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...