AFM se înfundă și mai tare în scandalul blocării programului “Casa Verde Fotovoltaice”. Instalatorul exclus din program avea atestatul ANRE despre care vicepreședintele AFM a spus că lipsea. Dovada și mizele

Povestea blocării programului de instalare de sisteme fotovoltaice subvențiomate, cu o miză de 1,7 miliarde de lei, peste 80.000 de beneficiari și 500 de firme afectate, pare a se complica. Firma a cărei acțiune în instanță a blocat tot programul are de fapt atestatul ANRE despre care vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu spune că lipsea, și era și este valabil. Este posibil ca firma să nu fi reușit să îl depună din cauza unei setări a aplicației informatice create tot de AFM pe care n-a știut să o “păcălească” și a fost descalificată în final pentru că nu a răsuns la clarificările cerute de AFM. Cerere de clarificare pe care AFM nu a transmis-o direct firmei înainte de a o descalifica, dar se pare că nici nu avea obligația strictă să o facă. Pentru că ghidul de finanțare scris tot de AFM este ambiguu la acest capitol.
Mihai Nicuţ - joi, 28 sept. 2023, 22:11
AFM se înfundă și mai tare în scandalul blocării programului “Casa Verde Fotovoltaice”. Instalatorul exclus din program avea atestatul ANRE despre care vicepreședintele AFM a spus că lipsea. Dovada și mizele

Înainte de a parcurge textul, cei care nu sunt la curent cu subiectul ar trebui să lectureze acest text:

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat

“Cazul cu instalatorul este unul aproape inexistent. Tocmai de aceea este şi foarte şocant. Gândiţi-vă că-i lipsea certificatul ANRE, adică dacă n-ai certificat ANRE, restul documentelor practic nu contează. Cu siguranţă, nu este un caz care va fi câştigat” .Declarația a făcută de către Andrei Antipa, vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), public, joi, la un eveniment pe teme de energie.

Ulterior, cerând explicații instalatorului, prin avocat ni s-a transmis că firma avea toate atestatele, am publicat ce a spus compania AICI.

Așadar, am vrut să ne lămurim care este adevărul, mai ales că este vorba despre date publice.

Despre ce atestat este vorba

Ghidul programului spune că, pentru a fi validat să monteze instalațiile în cadrul acestui program, un instalator trebuie să deţină “atestat ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, aflate în termen de valabilitate la data depunerii cererii de validare (…)”.

Deci reținem că, la data depunerii cererii de validare în program, este necesar un atestat de tip B din partea instalatorului.

Mergem acum pe site-ul ANRE și căutam atestatele firmei DHELECTRIC SYSTEM din Oradea. Unde vedem că, de fapt, firma deține atestate de tip C1A și C2A, valide și acum și valide și în luna mai, când s-au depus cererile de validare – cu mențiunea că cel de tip C1A a expirat pe 8 iunie 2023,  dar a fost re-emis de ANRE pe data de 27 iunie.

Problema lui Antipa de la AFM este că aceste două certificate de tip C sunt “peste” cele de tip B, adică o certificare de tip C o include pe una de tip B. Deci dacă vicele AFM nu a văzut “B” și de acolo a tras concluzia că nu exista certificat ANRE pentru a monta instalații fotovoltaice acasă la oameni, certificatul de tip C este mai mult decât suficient.

Să ne uităm în normativele ANRE, unde lucrurile doar par complicate, însă în realitate sunt foarte simple.

Un atestat de tip B cuprinde “toate competențele atestatelor de tip Be și Bp”. Be certifică drept competență maximă lucrări de racordare la joasă tensiune, iar Bp certifică de fapt capacitatea firmei de a proiecta instalații electrice și branșamente la joasă tensiune. Deci asta ar fi suficient pentru un instalator să fie validat de AFM să monteze instalații fotovoltaice prin program.

Firma din Bihor are însă atestate de tip C1A și C2A. Potrivit listei de competențe specifice (Ordinul ANRE 134 din decembrie 2021) atestatul de tip C1A presupune toate competențele atestatului de tip Bp și, în plus, proiectarea de instalații la medie tensiune, iar cel de tip C2A toate competențele atestatului de tip Be și, în plus execuția de linii și stații de medie tensiune  .

Așadar, instalatorul avea, potrivit datelor ANRE, atestatele valide și valabile pentru a se înscrie în programul AFM și a fi validat. Atestate despre care vicepreședintele AFM a spus că lipsesc.

Ce s-ar fi putut întâmpla, de fapt

Mai departe, nu avem certitudinea a ce s-a întâmplat, este și un proces deschis în instanță, dar vorbind cu unii oameni din piață, putem spune cu un grad destul mare de probabiitate unde s-au încurcat lucrurile.

Am arătat deja, pe baza documentelor publice, că firma respectică era calificată să monteze instalații fotovoltaice prin programul AFM, având atestatele ANRE valabile pentru asta. AFM a spus că lipsesc, deci ajungem la întrebarea – le-a trimis instalatorul sau nu?

Aici ar fi o primă posibilitate să se fi “rupt” filmul. Potrivit celor cu care am vorbit, aplicația informatică elaborată de AFM ar permite încărcarea unui singur fișier în câmpul de atestate atunci când instalatorul depune cererea de validare. Problema e ca dacă la tipul B, este un singur atestat, le cele superioare, de tip C, D, E sunt mai multe pentru fiecare categorie – așadar nu există un singur atestat de tip C, ci doar C1A, C2A, C1B, C2B. Deci este posibil ca instalatorul să nu fi încărcat decât unul singur, nu pe ambele, pentru că aplicața nu permite urcarea a două fișiere – așa a fost creată. O soluție ar fi fost “unirea” celor două hârtii într-u singur fisier de către instalator, o chestiune destul de simplă de altfel.

În fața acestei situații, este posibil ca AFM să fi cerut clarificări, putem intui asta din motivul pentru care a respins firma DHELECTRIC SYSTEM de la validare: “Nu au fost transmise documentele solicitate în etapa de remediere: atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B. Conform art. 12, alin. (3) din ghid, atrage respingerea cererii de validare neprezentarea în termen de 5 zile lucrătoare a documentelor solicitate”.

Așadar din motivația respingerii, înțelegem că firma, deși avea certificările valabile, nu le-a încărcat în aplicație, deci scenariul nostru de mai sus este foarte probabil cel adevărat. În decizia de respingere, AFM spune că fima n-a trimis hârtiile și dă de înțeles că i s-ar mai fi cerut asta încă o dată. Și pentru că n-a făcut-o nici atunci, a fost respinsă.

Ghidul spune că, în cazul în care nu au fost încărcate toate documentele sau au fost neconforme sau ilizibile, firma va fi notificată o singură dată și, dacă nu le trimite nici în următoarele cinci zile lucrătoare, cererea de validare a instalatorului este respinsă, ceea ce s-a și întâmplat.

Întrebarea de o mie de puncte și de sute de milioane de euro….

…este dacă și mai ales cum a notificat AFM firma din Bihor înainte să o descalifice și dacă argumentarea acțiunii AFM stă în picioare în instanță.

Foarte interesant este că ghidul programului, elaborat de AFM, nu conține o prevedere expresă în acest sens.

“În situaţia în care se constată că nu au fost încărcate toate documentele prevăzute la art. 11 alin. (1) sau acestea sunt neconforme, incomplete, ilizibile sau nu conţin toate elementele prevăzute în prezentul ghid, instalatorul va fi notificat o singură dată, în vederea completării/clarificării/remedierii situaţiei”, scrie în Ghid.

Să fie notificat cum? În aplicația AFM, prin e-mail, telefonic, prin poștă etc.? Nu scrie nimic despre asta în ghidul elaborat de AFM.

Ce spune avocatul firmei: “Conform regulilor instituite de AFM, orice solicitare de clarificări adresată instalatorilor participanți se impunea să se facă pe mailul înregistrat pe site-ul AFM. S-au solicitat clarificari dela DHELECTRIC, dar nu în aceasta modalitate, ci prin punerea acestei solicitări pe site-ul lor, contrar regulilor instituite de AFM. Am recurs la instanță deoarece am invocat nelegalitatea și nerespectarea propriei proceduri de AFM si respingerea DHELECTRIC  din lista instalatorilor acreditați”.

Ce urmează, se știe. În 26 septmebrie, AFM a anunțat că ediția din acest an a programului este suspendată “ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu”. AFM va face recurs.

Miza: 1,7 miliarde de lei, peste 80.000 de oameni și 500 de firme afectate

Miza acestui program este uriașă, și vorbim despre mai mult de 80.000 de beneficiari persoane fizice care s-au calificat să le fie montate de către firmele de instalatori agreați instalațiile fotovoltaice subvenționate. În bani, vorbim despre 1,7 miliarde de lei, valoarea totală a finanțării acceptate la plată la ediția din acest an. Dacă instanța nu ridică suspendarea și programul rămâne blocat până când se va judeca pe fond disputa dintre firma din Bihor și AFM, lucrurile ar putea trena luni de zile.

Iar alături de oameni, sunt afectate și cele peste 500 de firme de instalare care au cumpărat/comandat panourile, invertoarele, suporții etc. au angajat pobabil mii de oameni în total și, poate și mai important, au blocat garanții cuprinse între 40.000 și posibil 200.000 de euro, de fiecare, cerute de AFM pentru a putea fi validate. Și acum, dacă suspendarea nu se ridică, șomează pentru că nu pot monta sistemele. Și pierd bani. De aceea, pe rețelele de socializare au apărut deja acuzații la adresa firmei al cărei demers a blocat programul.

Pe de altă parte pare de înțeles și poziția firmei din Bihor în chestiunea suspendării. Dacă ar continua doar procesul între ea și AFM și s-ar ridica suspendarea, instalările ar merge înainte cu toate celelalte firme fiind posibil ca, dacă firma câștigă, peste luni sau poate un an, instalările să se fi terminat și ea, chiar dacă a câștigat în final dreptul de a instala în cadrul acestui program, să nu mai aibă pentru cine să o facă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Centrele de date joacă un rol crucial în stocarea, procesarea și gestionarea eficientă a datelor digitale. Sunt fundamentale pentru funcționarea serviciilor online, iar anul viitor acestea se......
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Pentru prima dată în istoria sa, producătorul de vehicule comerciale Iveco și-a reînnoit întreaga gamă de produse ...
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Inflaţia în zona euro va continua să scadă în lunile următoare, chiar dacă într-un ritm mai lent, a declarat preşedintele ...
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Zece din cele mai importante bănci globale de dezvoltare au promis la conferinţa COP28 că îşi vor intensifica eforturile ...