AFP: Arsenalul chimic al regimului sirian, un subiect învăluit în mister

Arsenalul chimic sirian există de mai multe decenii şi este considerat unul dintre cele mai importante în Orientul Mijlociu, însă el continuă să facă obiectul unor speculaţii, în contextul în care date publice despre acesta sunt aproape inexistente.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 13:01
AFP: Arsenalul chimic al regimului sirian, un subiect învăluit în mister

Franţa a acuzat marţi regimul lui Bashar al-Assad că a utilizat cel puţin o dată gaz sarin în Siria, subliniind că „toate opţiunile sunt pe masă”, inclusiv o acţiune militară, iar Washingtonul a solicitat probe suplimentare.

Marea Britanie a anunţat miercuri că deţine probe „fiziologice” privind utilizarea gazului sarin în Siria, „foarte probabil” de către regimul lui Bashar al-Assad.

Regimul sirian a recunoscut pentru prima dată la 23 iulie 2012 că deţine armament chimic şi a ameninţat că îl va utiliza în cazul unei intervenţii militare occidentale, însă niciodată împotriva populaţiei siriene.

Guvernul şi opoziţia armată se acuză reciproc că au utilizat armament chimic în conflictul ce devastează de peste doi ani Siria, una dintre puţinele ţări care nu au semnat Convenţia privind interzicerea armelor chimice şi care, astfel, nu este membră a Organizaţiei însărcinate cu controlul şi aplicarea acesteia (OIAC).

Programul sirian a început să fie creat în anii ’70, cu ajutorul Egiptului, iar ulterior al fostei Uniuni Sovietice. Rusia, în anii ’90, şi Iranul, începând din 2005, i-au furnizat, de asemenea, o susţinere, potrivit Nuclear Threat Initiative, o organizaţie independentă care înregistrează date „deschise” despre armele de distrugere în masă.

Potrivit unei analize a Programului pentru Neproliferare şi Dezarmare din cadrul Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, este vorba despre „cel mai mare program de armament chimic din Orientul Mijlociu, creat cu scopul de a contrabalansa programul nuclear al Israelului”.

Analiza relevă că informaţii importante despre acest program au fost colectate în urma dezertării unor ofiţeri, dar că ele sunt „departe de a fi complete”.

Potrivit unui expert de la Centrul de Studii asupra Neproliferării din cadrul Institutului Monterey (Statele Unite), stocurile siriene sunt de ordinul a „sute de tone” de diverşi agenţi chimici. „Panoplia lor de agenţi chimici este robustă”, apreciază un specialist francez din cadrul Fundaţiei pentru Cercetare Strategică.

Sirienii „au reuşit să stăpânească sinteza organofosforicelor. Este vorba despre ultima generaţie, cea mai eficientă şi mai toxică, de armament chimic. Din această familie fac parte (gazul) Sarin şi (gazul) VX”, dar şi „agenţi mult mai vechi, ca sulfura de etil diclorată, adică gazul muştar”, declarat el în iulie.

La 30 ianuarie, aviaţia israeliană a bombardat, în apropiere de Damasc, o instalaţie de rachete sol-aer şi un complex militar adiacent, în care se presupune că s-ar afla produse chimice, Israelul temându-se de transferul de armament către mişcarea şiită libaneză Hezbollah, potrivit unui oficial american. The New York Times (NYT) a scris că raidul ar fi avariat principalul centru sirian de cercetare pentru armament biologic şi chimic.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...