AFP: Eşecul summitului privind bugetul umbreşte imaginea UE

Eşecul summitului liderilor europeni care nu au reuşit, vineri, să definească un proiect de buget comun umbreşte imaginea unei Europe laureate a premiului Nobel pentru Pace dar fără viziune şi încă îngropată în criză, comentează AFP.
Economica.net - sâm, 24 nov. 2012, 12:45
AFP: Eşecul summitului privind bugetul umbreşte imaginea UE

După două zile de „conclav”, o multitudine de întâlniri bilaterale, cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE nu au reuşit să surmonteze diviziunile. Ei au plecat fără un acord asupra bugetului pentru 2014-2020 şi fără umbră de compromis. Singura promisiune care angajează liderii europeni este de a se revedea la începutul anului viitor.

La ieşirea de la summit, toţi liderii au încercat să minimizeze eşecul. „Nu este o dramă”, au insistat mai mulţi oficiali, între care şi preşedintele francez François Hollande sau cancelarul german Angela Merkel. Veteran al summiturilor privind bugetul, luxemburghezul Jean-Claude Juncker a amintit că niciodată un proiect de buget multianual nu a fost adoptat „din prima încercare”.

Dar eşecul summitului, cu siguranţă previzibil, se adaugă altor disfuncţionalităţi care generează îndoială în Europa. Liderii europeni nu s-au înţeles dacă trebuie să taie sau nu 30 de miliarde de euro în plus. „Sumele în joc sunt derizorii – 0,1 la sută din PIB-ul comunitar. Am asistat la un spectacol penibil în ultimele două zile”, a reacţionat Catherine Trautmann, lidera socialiştilor francezi din Parlamentul European. „Câteva miliarde în plus sau în minus. Ce discuţie ridicolă” a declarat liderul liberalilor europen, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, un federalist convins.

În trei ani, liderii europeni s-au întâlnit de 26 de ori în cadrul unui summit. Miniştrii de Finanţe au organizat peste 40 de reuniuni. Ei se vor întâlni însă din nou, luni, la Bruxelles, pentru a încerca să se înţeleagă în privinţa deblocării unei noi tranşe de ajutor pentru Grecia, promisă din iunie.

În acest climat, cetăţenii europeni, în special cei din ţările cele mai afectate de criza datoriilor, se îndepărtează de Europa, situaţie de care profită partidele populiste eurosceptice. În Marea Britanie, miniştrii Guvernului lui David Cameron vor ca Londra să părăsească nava europeană.

„Eşecul negocierilor privind viitorul buget european pe termen lung al UE este o ruşine. Sunt dezamăgit deoarece aceasta înseamnă că am lăsat mitomanii şi euroscepticii să domine negocierile”, a deplâns Joseph Daul, liderul grupului eurodeputaţilor conservatori şi democrat-creştini.

Summitul de joi şi vineri a arătat limitările spiritului de solidaritate între ţările europene. Ajungând la Bruxelles, toţi liderii, inclusiv cei mai eurofili, cum ar fi premierul belgian Elio Di Rupo, au insistat asupra luării în considerare a intereselor lor naţionale.

„Realitatea europeană din prezent este copleşitoare. Egoismul diverselor state este cel care determină destinul Europei, nu interesul comun european, nici cel al cetăţenilor sau al popoarelor Europei. Dacă acestea sunt interese meschine şi domină egoismul, nu vom ieşi din aceasta”, a avertizat, înaintea summitului, Verhofstadt şi liderul ecologiştilor europeni, Daniel Cohn-Bendit.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...