1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

News

AFP: Final de campanie electorală în incertitudine, în Italia

Principalii lideri italieni îşi încheiau vineri campania pentru alegerile legislative de duminică şi luni, un scrutin care s-ar putea încheiat fără o majoritate parlamentară în măsură să asigure un Guvern stabil într-una dintre cele mai îndatorate ţări din zona euro, comentează AFP.

22 feb, 2013 | Mediafax

Ultimele mitinguri vor avea loc la Roma, Napoli şi Florenţa, alături de interviuri pentru televiziuni şi posturi de radio, înainte de începutul "tăcerii electorale" vineri, la ora 23.00 GMT (sâmbătă, 1.00, ora României), moment în care campania încetează.

Lideri ai principalelor coaliţii au trecut la schimburi de "amabilităţi" încă de vineri dimineaţa.

"Silvio Berlusconi nu reuşeşte să facă disctincţie, în mintea sa, între adevăr şi minciună", a declarat Pier Luigi Bersani, liderul coaliţiei de centru-stânga prezentat ca victorios luni seara, potrivit ultimelor sondaje disponibile.

"Spre deosebire de cel ce urlă, eu privesc oamenii în ochi", adaugă el, vizându-l pe artistul comic Beppe Grillo care, la conducerea Mişcării Cinci Stele (M5S), cristalizează votul de protest.

"Există doi Mario Monti. L-am cunoscut elegant şi recunoscător, iar acum este rău, insultă şi însetat de putere", a apreciat Silvio Belusconi, referindu-se la actualul şef al Guvernului, care s-a lansat în politică abia în decembrie.

Cele mai recente sondaje prezintă stânga lui Bersani ca fiind pe primul loc, cu aproape 34% din intenţiile de vot, urmată de coaliţia de dreapta a lui Berlusconi, creditată cu aproximativ 30%.

Beppe Grillo şi M5S ar urma să obţină un scor de aproximativ 17%, iar coaliţia de centru a lui Mario Monti în jur de 10-12%.

Îngrijorarea partidelor şi comunităţii internaţionale în privinţa riscului imposibilităţii de a guverna a treia economie ca importanţă din zona euro este legată de caracterul specific al legii electorale.

Ea oferă majoritatea absolută a mandatelor în Camera Deputaţilor coaliţiei care se clasează prima, chiar şi numai la o diferenţă de un singur vot, în timp ce prima acordată majorităţii din Senat este atribuită la nivelul fiecăreia dintre cele 20 de regiuni, făcând nesigură orice previziune cu privire la alcătuirea finală a Camerei superioare.

"Există încă 10% de nedecişi adevăraţi care vor lua o hotărâre în ultimul moment, în funcţie de (ceea ce văd la) televizor sau de sfatul unui prieten, în plus faţă de cei 20% care se vor abţine să voteze", a declarat pentru AFP Renato Mannheimer, un expert în sondaje.

El preconizează o victorie a stângii în Camera Deputaţilor, însă apreciază că în Senat situaţia este imprevizibilă şi depinde mai ales de scorurile obţinute în Lombardia, Sicilia, Campania şi Veneţia.

În opinia a numeroşi politologi, Bersani ar putea, în cazul unei absenţe a unei majorităţi clare în Senat, să încheie o alianţă post-electorală cu Monti.

Dar, aşa cum notează o analiză politică a Crédit Suisse, chiar şi în această perspectivă "nu se ştie dacă Guvernul va avea suficiente mandate pentru a garanta o majoritate puternică şi nici dacă respectiva coaliţie va fi suficient de stabilă".

O altă necunoscută, foarte importantă, care planează asupra acestu scrutin este starea vremii. Este pentru prima dată în Italia, după Război, când alegerile sunt organizate iarna, iar previziunile de vreme rea ar putea influenţa prezenţa la urne.

Persoanele în vârstă ar putea să renunţe să voteze, lucru care, în opinia unor experţi, l-ar afecta pe Silvio Berlusconi. Tinerii activişti din cadrul PD, condus de către Bersani, au organizat, în anumite oraşe, ca Padova, un serviciu de ajutorare a celor de vârsta a treia.

În paralel cu aceste alegeri legislative, alegătorii din trei regiuni italiene, bogata şi marea Lombardie, strategica Latium în care se află capitala şi mica Molise urmează să aleagă preşedinţii acestor unităţi administrative în urma unor scandaluri care au antrenat demisia liderilor lor de dreapta.

În total, peste 47 de milioane de italieni sunt chemaţi la urne în alegerile legislative, dintre care aproximativ 13 milioane vor vota şi în scrutinuri regionale. Secţiile de votare vor fi deschise duminică, de la ora 7.00 GMT (9.00, ora României) şi până la ora 21.00 GMT (23.00, ora României), iar luni între orele 6.00 GMT (8.00, ora României) şi 14.00 GMT (16.00, ora României).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO