AFP: Prin închiderea combinatelor din România, Mechel dă o nouă lovitură siderurgiei europene

După închiderea oţelăriilor de la Florange (Franţa) şi Liege (Belgia), siderugia europeană a mai primit o lovitură după ce grupul rus Mechel a decis să-şi vândă cele cinci unităţi de producţie din România pentru 52 de euro către o societate necunoscută, o tranzacţie care pune în pericol mai multe mii de locuri de muncă, transmite marţi AFP.
Economica.net - mar, 05 mart. 2013, 10:18
AFP: Prin închiderea combinatelor din România, Mechel dă o nouă lovitură siderurgiei europene

Nikarom (o societate cu trei salariaţi şi o cifră de afaceri de 340.000 de euro) a achiziţionat pentru 70 de dolari combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte, care împreună realizau o cifră de afaceri de 850 de milioane de euro. Cei aproximativ 4.000 de salariaţi ai Mechel din România au aflat de vânzare din presă.

În urmă cu două luni, Parlamentul European a invitat Comisia Europeană să urmărească cu atenţie evoluţia uzinelor siderurgice în pericol din Europa, printre care se află şi cele cinci uzine Mechel din România, scrie Agerpres. Între 2008 şi 2012 producţia siderurgică a României a scăzut de la cinci la trei milioane de tone şi 10.000 de locuri de muncă au dispărut.

În acest context, declaraţii ministrului român al economiei, Varujan Vosganian, potrivit căruia Nikarom va redeschide în perioada următoare unităţile de producţie de la Târgovişte şi de la Buzău, nu au reuşit să elimine îngrijorările. În plus, rămân semne de întrebare cu privire la viitorul uzinelor de la Câmpia Turzii şi Brăila.

‘Ne temem că Invest Nikarom nu este decât un paravan care permite Mechel să facă concedieri masive pentru a putea dezmembra uzinele şi să le vândă la fier vechi, fără nicio responsabilitate socială’, a declarat liderul sindicatului Laminorul Brăila, Constantin Iarca.

Societatea Invest Nikarom este controlată de Victor şi Chumakova Svetlana, părinţii Olgăi Chumakova, şefa reprezentanţei Mechel la Bucureşti. În ciuda numeroaselor solicitări, aceştia nu au răspuns întrebărilor adresate de AFP, precizează agenţia.

La Brăila, laminorul care încă din 1920 livra produse metalurgice pentru şantierele navale în întreaga lume numără în prezent 380 de angajaţi faţă de 600 în 2011. ‘Cum mă simt? Mă simt ca un om care se teme că îşi va pierde locul de muncă după 33 de ani şi care nu ştie ce va face mâine. La 55 de ani, cine credeţi că mă mai angajează?’, a declarat pentru AFP Gheorghe Şerbănescu, unul din angajaţii laminorului de la Brăila.

Atât la Brăila, cât şi la Câmpia Turzii sindicatele şi salariaţii denunţă intenţia Mechel de a vinde uzinele la fier vechi. ‘Putem fi rentabili, însă Mechel a trecut pierderile pe laminor: materiile prime au fost achiziţionate de la o filială, Metchel Services, la un preţ mai mare decât cel de pe piaţă, iar ceea ce producem a fost achiziţionat de o altă filială, Mechel Trading, la un preţ subevaluat’, a denunţat Constantin Iarca. Potrivit liderului de sindicat autorităţile ar trebui să verifice modul în care au fost respectate contractele de privatizare semnate în anii 2000, dar şi să sancţioneze încălcarea obligaţiilor sociale precum dreptul salariaţilor de a fi informaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...