AFP: România, un ‘Far East’ care atrage investiţii franceze de miliarde de euro

Economica.net
10 07. 2013
bundles_of_euro_banknotes_close_up_03365cs_u_01866600

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, se va afla la Bucureşti joi şi vineri pentru a discuta, printre altele, despre consolidarea legăturilor economice dintre Franţa şi România.

După câţiva ani dificili, ‘se vede capătul tunelului’, mărturiseşte Benayache pentru agenţia franceză de presă în atelierul său din Bucureşti, unde pluteşte un iz de mentă. Recipiente de cupru aşteaptă să fie umplute cu mere, zmeură sau caise.

Acest bărbat energic, în vârstă de 48 de ani, şi-a înfiinţat compania în 2009, punând în valoare experienţa soţiei sale şi calitatea fructelor locale. În prezent, cuplul şi-a creat propria marcă, ‘Aromele lui Yveline’, şi nu doreşte să se întoarcă în Franţa, unde rata şomajului a explodat.

Circa 30.000 de borcane cu gemurile lor sunt livrate în fiecare an marilor hoteluri bucureştene sau vândute pe piaţa locală.

‘În sectorul agroalimentar, mai trebuie făcute multe’, susţine Benayache, care se declară ‘încrezător’ în redresarea economiei româneşti.

România, pentru care Franţa este al treilea cel mai important partener comercial şi al patrulea investitor străin, se aşteaptă la o creştere economică de 1,6% – 2% pentru anul 2013.

Prezentată adesea doar drept o destinaţie pentru delocalizări, datorită costului redus al forţei de muncă (salariul mediu lunar este de doar 350 de euro), România, a doua cea mai mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, reprezintă, de asemenea, o oportunitate de creştere pe o piaţă emergentă, scrie France Presse.

Cu 119 magazine şi o cifră de afaceri locală de un miliard de euro în 2011, lanţul de distribuţie Carrefour intenţionează să profite de descoperirea ‘bucuriilor’ consumului de către români, după zeci de ani de privaţiuni sub regimul comunist.

‘Piaţa românească se află în plină expansiune, supermarketurile reprezintă doar 49% din comerţul cu amănuntul, faţă de 90% în ţările dezvoltate’, a afirmat pentru AFP directorul de marketing al Carrefour România, Andreea Mihai.

‘Cel mai apreciat’ retailer din România, potrivit unui studiu al firmei de cercetare de piaţă 360Insights, Carrefour îşi dispută banii consumatorilor cu lanţurile germane Kaufland şi Metro, care îl devansează din punct de vedere al cifrei de afaceri.

Germanii sunt, de altfel, foarte activi în România. La sfârşitul anului 2011, investiţiile lor s-au ridicat la 6,2 miliarde de euro, situându-se înaintea Franţei (5 miliarde de euro), într-un clasament dominat de Olanda (11,9 miliarde) şi Austria (9,6 miliarde), conform datelor Băncii Centrale.

De la începutul anului, anunţurile privind investiţii germane s-au înmulţit: Daimler, Bosch, Continental, etc.

Adriana Record, directoarea Camerei de Comerţ şi Industrie Franco-Române, vorbeşte despre un interes constant din partea antreprenorilor francezi, în condiţiile în care circa 50 de companii se informează cu privire la condiţiile de implantare în România în fiecare an. ‘Marile grupuri sunt deja prezente aici, printre primele sosite se numără Axa şi Leroy Merlin’, precizează aceasta.

Cu peste două miliarde de euro investiţi din 1999 şi o cifră de afaceri reprezentând 3% din PIB-ul României, Renault este cel mai mare investitor francez din România, unde deţine uzina Dacia din Piteşti, un centru regional de inginerie şi un centru de testare.

Filială a Veolia Environnement, Dalkia s-a instalat în România din 1992, unde gestionează sistemele de încălzire din trei oraşe.

‘Dalkia a decis să se poziţioneze în ţările din Europa Centrală şi de Est întrucât acestea au nevoie să-şi amelioreze eficienţa energetică şi ecologică’, a declarat pentru agenţia de presă directorul Dalkia România, Gilles Humbert. ‘Cu 20 de milioane de locuitori şi dispunând de propriile sale resurse de petrol şi gaze (…), România oferă oportunităţi deosebite’, a subliniat acesta. ‘Lucrurile progresează pentru companii, nu întotdeauna pe cât de repede şi-ar dori acestea, însă se merge în direcţia bună’, a mai dat asigurări Humbert.