AGA TAROM ar putea avea loc săptămâna viitoare, la convocarea Ministerului Transporturilor

Adunarea Generală a Acționarilor TAROM ar putea avea loc săptămâna viitoare, la convocarea Ministerului Transporturilor, au declarat, marți, pentru AGERPRES, surse din companie.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 19:15
AGA TAROM ar putea avea loc săptămâna viitoare, la convocarea Ministerului Transporturilor

Potrivit acestora, pe agenda ședinței Consiliului de Administrație de marți nu s-a aflat subiectul prelungirii mandatului managerului privat al TAROM Christian Heinzmann, mandat care expiră pe 19 noiembrie.

În ceea ce privește alegerea celor doi noi administratori, temă care, potrivit ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, ar fi trebuit să se afle pe ordinea de zi a Consiliului de Administrație, sursele au explicat că, potrivit legii, un membru în CA nu poate fi numit decât de Adunarea Generală a Acționarilor.

Numele vehiculate sunt Manuel Donescu, actualmente secretar de stat în Ministerul Transporturilor, și Dante Stein, consilier al premierului Victor Ponta.

Sursele au precizat că, în ședința CA, au fost luate decizii „mai mult sau mai puțin de rutină”, în condițiile în care, la fiecare Consiliu de Administrație, se discută și se aprobă diverse solicitări ale Executivului, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt prezentate rapoarte și informări pe care le solicită CA, cum ar fi cele de natură financiară, stadiul de implementare a planului de management, rapoarte cu caracter strategic etc.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, pe 23 octombrie, că în cursul acestei săptămâni, luni sau marți, se va întruni Consiliul de Administrație al TAROM și va decide dacă mandatul lui Christian Heinzmann la conducerea companiei va fi prelungit.

În ceea ce privește noii administratori, în Consiliul de Administrație al TAROM sunt în prezent două locuri vacante, unul fiind cel al lui Nicolae Demetriade, care a demisionat săptămâna trecută.

„Am înțeles că săptămâna viitoare, luni sau marți, va avea loc o ședință a Consiliului de Administrație; probabil că vor fi cooptați cei doi noi membri, ca urmare a locurilor rămase libere. Nu știu să vă spun cine sunt; există o societate care face selecția. Pot doar să vă spun că reprezentantul ministerului este secretarul de stat Manuel Donescu. Sunt mai multe CV-uri date consultanților și, la momentul ședinței CA, se vor alege cele două persoane. Dacă săptămâna viitoare CA va decide prelungirea mandatului lui Heinzmann, el va rămâne. Pascariu e, deocamdată, în Consiliul de Administrație”, a precizat ministrul.

Ședința de săptămâna trecută a Adunării Generale a Acționarilor TAROM, programată pentru marți, 22 octombrie, ora 17,00, a fost amânată.

”Ședința AGA de astăzi (marți, 22 octombrie — n.r.) s-a amânat, întrucât, potrivit legislației, orice ședință trebuie convocată cu cel puțin 30 de zile înainte. Ședința de astăzi nu a putut fi nici extraordinară, întrucât a lipsit reprezentantul SIF-ului (SIF Muntenia, acționar minoritar — n.r.), iar în cazul ședințelor extraordinare trebuie să fie prezenți toți membrii. Prin urmare, AGA va fi convocată conform legii și se va ține peste 30 de zile. Toată lumea rămâne în funcția pe care o avea până acum, mai puțin Nicolae Demetriade, care și-a dat demisia din funcția de membru în Consiliul de Administrație și din cea de director executiv”, au precizat, atunci, pentru AGERPRES, sursele din domeniu.

Marți, 22 octombrie, surse din TAROM au declarat, pentru AGERPRES, că Ministerul Transporturilor le-a solicitat lui Nicolae Demetriade și lui Dan Pascariu prelungirea mandatului lui Christian Heinzmann.

„Cei doi nu au fost de acord, astfel că ministerul le-a cerut demisia. Nicolae Demetriade și-a dat demisia, însă Dan Pascariu, nu. În această după — amiază, la ora 17,00, va avea loc o ședință a Adunării Generale a Acționarilor TAROM, în cadrul căreia, cel mai probabil, Dan Pascariu va fi revocat din funcție”, au spus sursele citate.

Contactat de AGERPRES, directorul executiv Nicolae Demetriade a confirmat atunci faptul că informațiile legate de demisia sa sunt corecte.

”Informația este corectă. Mi-am dat demisia pentru că ministerul a intervenit în activitatea TAROM. Am crezut că, dacă va fi un management privat, ministerul nu va interveni, dar se pare că acest lucru a fost doar un vis”, a spus Nicolae Demetriade.

La rândul său, Dan Pascariu a declarat, în urmă cu o săptămână, pentru AGERPRES, că nu a demisionat din funcția deținută la companie, dar se așteaptă să fie revocat din funcție.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...