AGA Tarom pentru schimbarea lui Dan Pascariu de la conducerea CA a fost anulată

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Tarom în care urmau să fie discutate revocarea lui Dan Pascariu din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei, precum şi numirea de noi administratori, a fost anulată au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate situaţiei.
Economica.net - mar, 22 oct. 2013, 18:24
AGA Tarom pentru schimbarea lui Dan Pascariu de la conducerea CA a fost anulată

„AGA nu s-a ţinut. Reprezentanţii SIF (SIF Muntenia, acţionar minoritar, n.r.) nu au venit şi au cerut clarificări”, au declarat sursele.

Sursele au explicat că pentru adunarea extraordinară de marţi ar fi fost necesară prezenţa tuturor acţionarilor, iar pentru o nouă întrunire, în care decizia să fie luată cu majoritate, termenul convocarii este de 30 zile.

Legea societăţilor comerciale spune că pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare este necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor deţinând cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot.

Pe de alta parte, legea prevede că în statutul societăţii se pot stipula cerinţe de cvorum şi de majoritate mai mari.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Transporturilor, acţionarul majoritar al Tarom, au confirmat că AGA a fost amânată, fară să ofere informaţii suplimentare privind acest subiect.

Surse au declarat anterior că Dan Pascariu va fi revocat din poziţia de preşedinte CA al Tarom, iar mandatul de CEO a belgianului Christian Heinzmann va reveni la durata de patru ani.

Tot marţi, Nicolae Demetriade a anunţat că a demisiont din funcţiile de administrator şi director executiv al Tarom.

„Dacă dumneavoastră aveţi informaţii că şi domnul Pascariu şi-a transmis demisia, atunci sigur că voi lua act şi de demisia domnului Pascariu”, a afirmat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, răspunzând unor întrebări ale presei privind înlocuirile celor doi din Consiliul de Administraţie al Tarom.

Întrebat care sunt nemulţumirile ministerului privind activitatea celor doi, Mănescu a răspuns că pe ea o interesează cel mai mult ca Tarom să rămână un brand pentru România.

Compania naţională de transport werian trebuie să fie, aşa cum a fost în trecut foarte importantă, foarte bine conectată la nivel internaţional, a susţinut Mănescu.

„Dacă până în momentul acesta acest lucru nu s-a întâmplat din motivele pe care dumneavoastră le cunoaşteţi foarte bine – conflictul între CA şi domnul Heinzmann – eu sper ca o schimbare să fie benefică Tarom. Eu nu vreau schimbări care să favorizeze persoane, eu vreau schimbări care să favorizeze compania”, a spus Mănescu.

Ministrul a adăugat că Tarom trebuie să dezvolte cursele interne şi regionale.

Ea a afirmat că dacă respectiva AGA va decide ca Heinzmann să îşi continue mandatul, atunci acest lucru se va întâmpla, în condiţiile în care CEO are un contract de management şi de mandat, precum şi un plan de management pe care trebuie să îl implementeze.

„Pentru ca domnul Heinzmann să poată implementa acest plan de management, trebuie să aibă suportul CA. Nu se poate ca managerul să tragă într-o direcţie şi Consiliul de Administraţie în altă direcţie. Este împotriva firii şi cineva trebuie să facă un compromis”, a mai spus ministrul Transporturilor.

La finele lunii septembrie, Mănescu a declarat că mandatul CEO-ului Tarom, Christian Heinzmann, se va încheia pe 19 noiembrie. Belgianul anunţase anterior că îşi doreşte să-şi continue activitatea în cadrul companiei aeriene şi după această dată.

CA-ul Tarom a hotărât la 22 iunie să urgenteze aplicarea măsurilor din planul de management prin numirea lui Nicolae Demetriade în funcţia de administrator-director executiv.

Potrivit mai multor surse, în Consiliul de Administraţie al Tarom, unde un loc este vacant, urmau să fie numiţi Manuel Donescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Dante Stein, consilier onorific al premierului, şi Laurenţiu Mezei, reprezentantul Tarom la Amsterdam.

Ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie sunt Valentin Macec, Ciprian Lăduncă, Marius Ghenea şi Dumitru Prunariu.

Te-ar mai putea interesa și
Euronext a obținut rezultate financiare peste așteptări, în bună măsură datorită preluării Bursei din Milano
Euronext a obținut rezultate financiare peste așteptări, în bună măsură datorită preluării Bursei din Milano
Operatorul bursier pan-european Euronext a raportat joi rezultate trimestriale peste aşteptări, sprijinite de achiziţionarea Borsa Italiana (foto sediul central), o tranzacţie de 4,3 miliarde de......
Serbia, Macedonia de Nord și Albania au semnat un acord pentru eliminarea controalelor la granițele dintre ele începând cu 2023
Serbia, Macedonia de Nord și Albania au semnat un acord pentru eliminarea controalelor la granițele dintre ele începând ...
Liderii din Serbia, Macedonia de Nord şi Albania au ajuns joi la Skopje la un acord ca din 2023 controalele la graniţele ...
Samsung estimează că piața de telefonie mobilă se va redresa în semestrul doi până la nivelul din 2019
Samsung estimează că piața de telefonie mobilă se va redresa în semestrul doi până la nivelul din 2019
Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co Ltd a anunţat joi că se aşteaptă la o cerere solidă pentru cipuri de memorie ...
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic reprezentat. Grecia intră în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic reprezentat. Grecia intră în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat în data de 29 iulie lista cu încadrarea țărilor în funcție ...