AGEA pentru aprobarea răscumpărării a 10% din acţiunile SIF Moldova nu s-a întrunit nici astăzi

Adunarea generală extraordinară a acţionarilor SIF Moldova (SIF2) în care urma să se discute un program de răscumpărare a maxim 10% din acţiuni nu s-a întrunit nici vineri, deoarece prezenţa la vot a fost de aproape 44,5%, sub pragul minim necesar la a doua convocare, de 50% din acţiuni.
Economica.net - vin, 05 apr. 2013, 08:35
AGEA pentru aprobarea răscumpărării a 10% din acţiunile SIF Moldova nu s-a întrunit nici astăzi

Joi, la prima convocare, prezenţa la vot pentru adunarea generală extraordinară a fost de 45,9%, faţă de nivelul necesar de 75%.

Pe ordinea de zi a acestei şedinţe a figurat un program de răscumpărare pentru maxim 10% din acţiunile SIF Moldova, pachet evaluat pe bursă la 77,7 milioane lei (17,5 milioane euro).

Alte subiecte au vizat modificări ale actului constitutiv, printre care şi reducerea pragurilor de prezenţă necesare pentru întrunirea adunărilor generale ale acţionarilor.

Investitorii urmează să se întrunească vineri, 5 aprilie, într-o adunare generală ordinară pentru alegerea unui nou Consiliu de Administraţie, stabilirea dividendelor care vor fi distribuite şi pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. Adunarea ordinară este programată să înceapă la ora 11:00.

Interesul investitorilor pentru AGA de la SIF Moldova este mai ridicat pentru alegerile noului Consiliu de Administraţie, cele şapte locuri în CA fiind disputate de 20 de candidaţi. Printre cadidaţi se regăsesc preşedintele CA şi directorul general Costel Ceocea, şeful Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc.

La adunarea generală ordinară au dorit să participe joi, la prima convocare, investitori care deţin 48,5% din titluri. Nivelul a reprezentat un record pentru prima convocare. AGA nu s-a putut însă întruni joi, deoarece nivelul minim pentru desfăşurarea şedinţei este de 50% din drepturile de vot. Astfel, şedinţa a fost reprogramată pentru vineri.

Între timp, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a limitat la 5% drepturile de vot în AGA la SIF Moldova pentru „grupul Banca Transilvania” şi firma cehă de brokeraj Wood&Company, arătând că cele două parţi acţionează concertat şi deţin împreună 9,8% din acţiuni, peste pragul legal de deţinere la SIF-uri, de 5% din capitalul social.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, în ceea ce priveşte alegerea conducerii SIF Moldova acţionarii s-au coalizat în jurul „grupului Banca Transilvania”, pe de o parte, şi a omului de afaceri Mihai Rotaru, pe de alta.

În afară de alegerea unui nou Consiliu de Administraţie, acţionarii SIF Moldova urmează să stabileacă vineri şi distribuirea divendelor care vor fi distribuite de societate.

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a propus acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/acţiune, în scădere cu 23% faţă de cel acordat anul trecut, de 0,22 lei/titlu. Profitul de anul trecut, de 137 milioane lei (30,7 milioane euro), este cu 29% sub câştigul record din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 193 milioane lei.

Unii acţionari au solicitat distribuirea unor dividende cu 41% peste propunerea Consiliului de Administraţie. Fondul de Pensii Administrat Privat ING (1,67% din acţiunile SIF Moldova) şi doi acţionari persoane fizice, Diana Le Bomin (2,79% din acţiuni) şi Mihai Rotaru (2,18% din titluri), au propus acordarea unui dividend brut de 0,24 lei/acţiune.

Dacă acţionarii vor aproba propunerea CA, societatea de investiţii va distribui dividende în valoare de 88,2 milioane lei, sumă reprezentând 64% din profitul consemnat anul trecut.

În cazul în care va fi votată propunerea celor trei acţionari, SIF Moldova va distribui dividende de 124,6 milioane lei, echivalentul a aproape 91% din profitul net înregistrat anul trecut, şi ar însemna cel mai mare dividend în valoare absolută acordat de societate

Acţiunile SIF Moldova au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,47%, fiind cotate la preţul de 1,497 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii financiare este de 777 milioane lei (175,5 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...