Agenția Fitch a retrogradat ratingul grupului Renault la BB, cu perspectivă negativă

Fitch Ratings a retrogradat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung ale producătorului auto francez Renault, de la "BB plus" la "BB", perspectiva atribuită fiind negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, relatează Agerpres.
Economica.net - vin, 09 oct. 2020, 18:02
Agenția Fitch a retrogradat ratingul grupului Renault la BB, cu perspectivă negativă

„Retrogradarea reflectă deteriorarea semnificativă a profilului de credit în 2020 şi previziunile Fitch că o redresare robustă şi susţinută se va extinde dincolo de orizontul de rating din următorii doi-trei ani”, apreciază agenţia.

Poziţionarea brandului Renault este moderat mai slabă decât a altor producători auto egali din SUA. Cu toate acestea, agenţia de evaluare crede că poziţia Renault trebuie să încorporeze Dacia, care, chiar dacă nu are o valoare ridicată a brandului şi cote de piaţă ridicate, îmbunătăţeşte producţia şi diversificarea geografică, având o contribuţie importantă la profitabilitate.

„Vedem o comparaţie mai strânsă în ceea ce priveşte competitivitatea şi poziţionarea brandului între Renault şi Hyundai şi Kia Motors Corporation”, spune sursa citată.

Renault a anunţat în mai 2020 unele măsuri de reducere a costurilor, care vor majora câştigurile şi generarea de numerar. De asemenea, va prezenta un plan de afaceri la începutul anului viitor, care ar urma să sprijine profilul de creditare. Totuşi, Fitch crede că aceste măsuri vor afecta profitabilitatea şi fluxul de numerar pe termen scurt şi va dura cel puţin câţiva ani înainte de a se vedea efectele pozitive.

Perspectiva negativă reflectă riscul executării planului anunţat conform perioadei estimate. De asemenea, reflectă riscul unui mediu economic slab îndelungat şi potenţialele efecte asupra vânzărilor de maşini noi, în special în Europa.

O redresare mai slabă sau mai îndelungată a vânzărilor, care ar afecta suplimentar performanţele financiare ale Renault, ar putea duce la o nouă revizuire în scădere a ratingului producătorului auto francez. În schimb, o redresare peste aşteptări a mediului economic în 2021, care ar majora vânzările de maşini noi, dar şi semnele timpurii ale implementării line ale măsurilor de reducere a costurilor implementate de companie ar putea stabiliza perspectiva şi ar sprijini ratingul pentru datoriile pe termen lung, apreciază Fitch.

„În Europa, unde Renault obţine aproximativ două treimi dintre veniturile sale şi unde vinde aproximativ jumătate din vehiculele sale, ne aşteptăm la un declin al vânzărilor de maşini de 20% – 25% în 2020”, se arată în comunicatul agenţiei.

În aprilie, şi agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a retrogradat ratingul Renault, de la „BBB minus/A-3” la „BB plus/B”, categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii), perspectiva atribuită fiind negativă.

Agenţia estimează că impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) va duce la o scădere a vânzărilor auto pe plan global de aproximativ 15% în 2020, urmată de o redresare de 6% – 8% în 2021.

Renault are o amplă rezervă de lichidităţi şi poate, în opinia S&P, să se bazeze pe garanţiile de la statul francez. Cu toate acestea, agenţia se aşteaptă ca în acest an câştigurile Renault, fluxul de numerar generat şi poziţia sa financiară să slăbească, în urma unui an 2019 deja dificil.

Renault intenţionează să renunţe în următorii trei ani la 15.000 de angajaţi pe plan global, inclusiv 4.600 în Franţa, şi să-şi scadă costurile cu două miliarde de euro, pentru a-şi reveni de pe urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Noul director general, Luca de Meo, lucrează la un plan de transformare a companiei, care se va concentra mai mult pe profitabilitate în loc de volumele de vânzări.

Statul francez deţine 15% din Renault, care a raportat anul trecut pierderi nete de 141 milioane de euro.

Producător de automobile din anul 1898, Groupe Renault este prezent în 134 de ţări şi a vândut 3,8 milioane de vehicule, în 2019.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile medii nete oferite pentru cele mai căutate posturi din IT: peste 7.500 de lei pentru dezvoltator interfeţe şi 9.200 de lei pentru inginer software – Undelucram.ro
Salariile medii nete oferite pentru cele mai căutate posturi din IT: peste 7.500 de lei pentru dezvoltator interfeţe şi ...
Cele mai căutate posturi din domeniul IT în România de către utilizatorii platformei de Resurse Umane Undelucram.ro sunt cele de dezvoltator interfețe, inginer software, specialist în......
Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie
Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie
Republica Moldova este pregătită să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz pentru această lună, pentru ...
Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China
Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China
După lansarea rublei digitale la începutul anului viitor, Rusia intenţionează să folosească moneda în tranzacţiile ...
Programul nuclear iranian: Directorul AIEA şi şeful autorităţii nucleare din Iran au discutat la Viena
Programul nuclear iranian: Directorul AIEA şi şeful autorităţii nucleare din Iran au discutat la Viena
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi şeful autorităţii iraniene ...