1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 28 º

News

Agenţia de rating japoneză JCRA a îmbunătăţit ratingul României la BBB/BBB+

Agenţia de rating japoneză JCRA a anunţat îmbunătăţirea rating-ului de ţară acordat României de la BBB-/BBB la BBB/BBB+, pentru datoria pe termen lung în valută, respectiv în moneda locală, cu perspectivă stabilă, informează, vineri, Ministerul Finanţelor Publice.

18 mar, 2016 | Agerpres

'Decizia agenţiei de rating confirmă evoluţiile, perspectivele economiei româneşti şi, foarte important, faptul că ţintele de deficit bugetar pot fi atinse în contextul măsurilor de relaxare fiscală, având în vedere estimările de creştere economică semnificativă şi a colectării veniturilor. În contextul aprecierilor privind stabilitatea financiară, agenţia de rating spune că va monitoriza evoluţia iniţiativei legislative privind darea în plată', a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Potrivit comunicatului citat, decizia agenţiei de îmbunătăţire a rating-ului reflectă progresele înregistrate la nivelul sistemului financiar, în special prin diminuarea ratei creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar, menţinerea deficitului bugetar în anul 2016 sub limita de 3% în condiţiile relaxării fiscale, consolidarea poziţiei externe a României, perspectivele unei creşteri economice sustenabile, cât şi nivelul scăzut al datoriei publice.

JCRA apreciază că economia României va creşte cu aproximativ 4% în 2016 şi 2017, în condiţiile în care ţara este cea de-a treia mare economie din Europa Centrală şi de Est, cu un PIB de aproximativ 160 miliarde de euro în 2015. Totodată, pentru acelaşi an, notează nivelul redus al deficitului de cont, la 1,1% din PIB, precum şi menţinerea unor fluxuri stabile de capital străin prin investiţii străine directe şi fonduri europene.

În ianuarie, agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă. Anterior, în decembrie 2015, agenţia de rating Moody's a îmbunătăţit perspectiva de rating de la stabilă la pozitivă şi a reconfirmat rating-ul suveran la Baa3 (grad investiţional). România are un calificativ ''BBB minus'' de la Standard & Poor's.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO