Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat administrarea la adulți a celei de a treia doze de vaccin

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech la persoanele peste 18 ani, precizând că protecţia împotriva COVID-19 ar putea să scadă după primele două doze, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 04 oct. 2021, 18:58
Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat administrarea la adulți a celei de a treia doze de vaccin

„Dozele de rapel de Comirnaty (Pfizer/BioNTech) pot fi luate în considerare pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, la cel puţin şase luni de la a doua doză”, a indicat EMA într-un comunicat, referindu-se la denumirea comercială a vaccinului Pfizer.

Doze suplimentare de vaccinuri Moderna şi Pfizer pentru persoanele cu sistem imunitar foarte slăbit au fost, de asemenea, aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, cu sediul la Amsterdam.

„Deciziile privind a treia doză vor fi luate de organismele de sănătate publică la nivel naţional”, a precizat EMA.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) a „evaluat datele pentru Comirnaty care indică niveluri crescute de anticorpi la administrarea unei a treia doze”.

„Nu se cunoaşte riscul apariţiei de boli cardiace inflamatorii sau a altor reacţii adverse foarte rare după un rapel şi acest aspect este atent monitorizat”, a adăugat EMA.

Cazuri rare de miocardită, o inflamaţie a muşchiului inimii, au fost raportate la persoanele care au primit vaccinul Pfizer, în special la bărbaţii tineri.

Totodată, EMA a dat undă verde persoanelor cu un „sistem imunitar foarte slăbit” pentru a fi vaccinate cu doze suplimentare de Moderna şi Pfizer, la cel puţin 28 de zile de la a doua doză.

Două doze de vaccin nu sunt suficiente uneori pentru a produce suficienţi anticorpi la persoanele imunocompromise, precum cele care au suferit un transplant de organe.

Citește și: https://www.economica.net/israel-guvernul-creste-presiunea-aasupra-cetatenior-pentru-a-treia-doza-de-vaccin-anti-covid-19-pasaportul-verde-valabil-doar-sase-luni-dupa-a-doua-doza_535035.html

„Deşi nu există dovezi directe conform cărora capacitatea de a produce anticorpi la aceşti pacienţi îi protejează împotriva COVID-19, este de aşteptat că doza suplimentară să crească protecţia cel puţin la unii pacienţi”, a afirmat EMA.

Decizia EMA vine după ce mai multe state europene, printre care și România, au început deja administrarea celei de a treia doze. În România, injectarea celei de a treia doze de vaccin anti-COVID-19 a început în data de 28 septembrie. Aceasta se administrează pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la injectarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna, Oxford Astra Zeneca. Doza de supra-rapel constă numai din vaccinurile pe bază de ARN mesager (Moderna, Pfizer-BionTech), indiferent de schema iniţială.

Printre celelate state europene care au început campania de vaccinare cu a treia doză se numără: Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia și Cehia. La rândul lor, Regatul Unit al Marii Britanii, Israel și Statele Unite ale Americii au început vaccinarea cu a treia doză. Președintele american Joe Biden e una dintre persoanele care a fost imunizată cu al treilea vaccin.

Citește și: https://www.economica.net/imunizarea-cu-a-treia-doza-de-vaccin-anti-covid-incepe-marti-la-centrele-de-la-romexpo_533822.html

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...