Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat administrarea la adulți a celei de a treia doze de vaccin

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech la persoanele peste 18 ani, precizând că protecţia împotriva COVID-19 ar putea să scadă după primele două doze, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 04 oct. 2021, 18:58
Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat administrarea la adulți a celei de a treia doze de vaccin

„Dozele de rapel de Comirnaty (Pfizer/BioNTech) pot fi luate în considerare pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, la cel puţin şase luni de la a doua doză”, a indicat EMA într-un comunicat, referindu-se la denumirea comercială a vaccinului Pfizer.

Doze suplimentare de vaccinuri Moderna şi Pfizer pentru persoanele cu sistem imunitar foarte slăbit au fost, de asemenea, aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, cu sediul la Amsterdam.

„Deciziile privind a treia doză vor fi luate de organismele de sănătate publică la nivel naţional”, a precizat EMA.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) a „evaluat datele pentru Comirnaty care indică niveluri crescute de anticorpi la administrarea unei a treia doze”.

„Nu se cunoaşte riscul apariţiei de boli cardiace inflamatorii sau a altor reacţii adverse foarte rare după un rapel şi acest aspect este atent monitorizat”, a adăugat EMA.

Cazuri rare de miocardită, o inflamaţie a muşchiului inimii, au fost raportate la persoanele care au primit vaccinul Pfizer, în special la bărbaţii tineri.

Totodată, EMA a dat undă verde persoanelor cu un „sistem imunitar foarte slăbit” pentru a fi vaccinate cu doze suplimentare de Moderna şi Pfizer, la cel puţin 28 de zile de la a doua doză.

Două doze de vaccin nu sunt suficiente uneori pentru a produce suficienţi anticorpi la persoanele imunocompromise, precum cele care au suferit un transplant de organe.

Citește și: https://www.economica.net/israel-guvernul-creste-presiunea-aasupra-cetatenior-pentru-a-treia-doza-de-vaccin-anti-covid-19-pasaportul-verde-valabil-doar-sase-luni-dupa-a-doua-doza_535035.html

„Deşi nu există dovezi directe conform cărora capacitatea de a produce anticorpi la aceşti pacienţi îi protejează împotriva COVID-19, este de aşteptat că doza suplimentară să crească protecţia cel puţin la unii pacienţi”, a afirmat EMA.

Decizia EMA vine după ce mai multe state europene, printre care și România, au început deja administrarea celei de a treia doze. În România, injectarea celei de a treia doze de vaccin anti-COVID-19 a început în data de 28 septembrie. Aceasta se administrează pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la injectarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna, Oxford Astra Zeneca. Doza de supra-rapel constă numai din vaccinurile pe bază de ARN mesager (Moderna, Pfizer-BionTech), indiferent de schema iniţială.

Printre celelate state europene care au început campania de vaccinare cu a treia doză se numără: Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia și Cehia. La rândul lor, Regatul Unit al Marii Britanii, Israel și Statele Unite ale Americii au început vaccinarea cu a treia doză. Președintele american Joe Biden e una dintre persoanele care a fost imunizată cu al treilea vaccin.

Citește și: https://www.economica.net/imunizarea-cu-a-treia-doza-de-vaccin-anti-covid-incepe-marti-la-centrele-de-la-romexpo_533822.html

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Zelenski le cere statelor occidentale să nu mai creeze panică în privința unei invazii rusești
Zelenski le cere statelor occidentale să nu mai creeze panică în privința unei invazii rusești
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri occidentalilor să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu ...
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...