AEM: Politicile UE au redus poluarea şi au îmbunătăţit calitatea aerului şi a apei din Europa

Economica.net
03 03. 2015
smoke_exhaust_26135700

Potrivit documentului, la nivelul UE, biodiversitatea este în continuare în declin. În acest sens, se precizează că 60% dintre speciile evaluate şi 77% dintre habitatele evaluate au înregistrat o stare de conservare nefavorabilă.

‘Calitatea apei dulci s-a îmbunătăţit în ultimii ani; cu toate acestea, aproximativ jumătate din masele de apă dulce din Europa probabil că nu vor ajunge la o ‘stare ecologică bună’ în 2015. Biodiversitatea marină şi de coastă constituie un motiv deosebit de îngrijorare, fiind supusă unor presiuni precum degradarea sedimentului marin, poluarea, speciile alogene invazive şi acidificarea. Pescuitul excesiv a scăzut în Oceanul Atlantic şi în Marea Baltică, dar în Marea Mediterană tabloul este mai trist, 91% dintre stocurile evaluate fiind exploatate excesiv în 2014. Mai puţin de 6% din suprafaţa cultivată a Europei a fost folosită pentru agricultura ecologică în 2012, existând diferenţe mari între ţări’, se arată în raportul AEM.

În ceea ce priveşte utilizarea eficientă a resurselor, datele relevă că, la nivel intern consumul se situa la 16,7 tone/cap de locuitor, în 2007, iar în 2012 scăzuse până la 13,7 tone, în parte din cauza prăbuşirii industriei construcţiilor în unele ţări.

La capitolul gestionării deşeurilor, situaţia prezentată de către AEM arată o îmbunătăţire în ultimii ani, scăzând atât cantitatea de deşeuri generate, cât şi cea trimisă la groapa de gunoi.

De asemenea, ratele de reciclare au crescut în 21 de ţări, între anii 2004 şi 2012, iar ratele de depozitare a deşeurilor au scăzut în 27 dintre cele 31 de ţări. În plus, ţările din SEE au atins o rată medie de reciclare de 29% în 2012, comparativ cu 22%, în 2004.

‘Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% faţă de 1990, în ciuda creşterii cu 45% a producţiei economice. Utilizarea combustibililor fosili a scăzut, ca şi emisiile unor poluanţi proveniţi din transport şi industrie. Criza financiară din 2008 şi dificultăţile economice ulterioare au contribuit şi ele la reducerea unor presiuni asupra mediului. Rămâne de văzut dacă vor fi menţinute aceste îmbunătăţiri. Politicile recent agreate nu sunt suficiente pentru ca Europa să îşi atingă obiectivele de mediu pe termen lung, cum ar fi reducerea cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de seră. Sectorul industriei ecologice a crescut cu peste 50% din 2000 până în 2011 şi este unul dintre puţinele sectoare care au înflorit în ceea ce priveşte veniturile şi locurile de muncă, de la criza financiară din 2008’, a conform evaluării de specialitate.

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) este o instituţie a Uniunii Europene şi are ca scop sprijinirea dezvoltării durabile şi contribuţia la îmbunătăţirea semnificativă şi cuantificabilă a stării mediului în Europa prin furnizarea de informaţii prompte, specifice, relevante şi de încredere atât factorilor de decizie politică, cât şi publicului. AEM este sprijinită în activitatea sa de către Reţeaua europeană de informare şi observare a mediului (Eionet), formată din 39 de ţări europene.

Evaluarea ‘Mediul european – starea şi perspectiva 2015’ cuprinde două rapoarte şi 87 de note informative online.