Agenția imobiliară Casta, în care Neogen a investit 500.000 de euro, intră pe piața chiriilor

Economica.net
02 07. 2019
casta_78770300

„Circa 10-15% din locuințele noi dezvoltate în București sunt cumpărate în scop investițional, pentru a fi închiriate. Comportamentul generației millenials – care preferă să închirieze în loc să cumpere, apariția spațiilor de coworking, traficul din Capitală și poziționarea segmentului rezidențial pe primul loc în topul preferințelor micilor investitori sunt doar câțiva din factorii care au condus la creșterea pieței chiriilor. Vom vedea în scurt timp proiecte rezidențiale dezvoltate special pentru a fi închiriate integral”, spune Radu Theodorescu, CEO Casta.

Casta.ro are la bază un model de business prin care se elimină comisionul procentual din valoarea imobilului, perceput de toate agențiile imobiliare tradiționale. Acesta este înlocuit cu un onorariu inițial, la care se adaugă un onorariu de succes în momentul în care imobilul este vândut.

„Segmentul brokerilor imobiliari este foarte fragmentat, iar calitatea serviciilor lasă uneori de dorit. Noi dorim să inovăm industria și în același timp să creștem calitatea serviciilor, îmbunătățind semnificativ experiența tranzacționării unei locuințe. Am realizat cu succes aceste lucruri în alte industrii în care activăm”, spune Călin Fusu, CEO al Neogen, grup care a construit sau a investit în câteva dintre cele mai de succes
platforme din România: BestJobs, Clever Taxi sau Vivre Deco și care a investit 500.000 de euro în compania de tehnologie imobiliară Proptech.

Proptech este un acronim folosit pentru a descrie orice tip de tehnologie pentru industria imobiliară. Proptech acoperă de la software (portaluri precum Rightmove si Zoopla sunt considerate proptech software), hardware (senzori), materiale (cărămizi speciale care funcționează ca baterii pentru panouri solare) sau producție (tipărire 3D).

De asemenea, Airbnb și WeWork sunt considerate soluții de proptech. Investițiile globale în proptech au crescut exploziv în ultimii ani: de la 186 milioane de dolari în 2011, la 2,67 miliarde de dolari în 2016, și până la 10 miliarde de dolari în 2018. Pe plan internațional, există deja patru companii de proptech care au atins pragul valoric de un miliard de dolari fiecare: Compass, o rețea de brokeri imobiliari; Homelink, un portal de real-estate din China; SMS Assist, un instrument de property management; Opendoor, un portal pentru vânzarea și cumpărarea de case online.