Agenţiile de evaluare financiară avertizează că ar putea retrograda ratingul Volkswagen

Economica.net
24 09. 2015
tdi_motor_685x325_40428500

‘Invităm toate statele membre să desfăşoare investigaţii la nivel naţional. Trebuie să avem întregul cadru pentru a şti dacă şi cât de multe vehicule certificate în UE au fost echipate cu sisteme care încalcă reglementările Uniunii Europene (sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare – n. r.)’, a afirmat, joi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Lucia Caudet.

Comisia Europeană a propus o nouă legislaţie care să întărească regimul de testare a vehiculelor, pentru a produce rezultate mai apropiate de condiţiile reale de şofat. De asemenea, se va analiza dacă sistemul prin care se aprobă noile modele pe piaţă ar trebui schimbat, în acest sens urmând să fie organizată o reuniune cu autorităţile naţionale, însă nu se ştie când.

De asemenea, şi Ministerul Transporturilor din Germania a anunţat că verificările vehiculelor nu vor fi limitate la Volkswagen.

Board-ul de supervizare al Volkswagen se va reuni vineri şi l-ar putea alege pe şeful Porsche, Matthias Muller, ca viitor director general al grupului VW, au declarat surse, care au dorit să-şi păstreze anonimatul. El îl va înlocui pe Martin Winterkorn, care a demisionat din cauza scandalului emisiilor.

Agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) şi Moody’s au avertizat că ar putea retrograda ratingul VW, din cauza scandalului.

‘Ne aşteptăm ca Volkswagen să înregistreze costuri substanţiale pentru a corecta motoarele maşinilor afectate şi este posibil să se confrunte cu amenzi de la autorităţile de reglementare’, susţin analiştii de la S&P.

Daunele aduse reputaţiei Volkswagen în urma celui mai răsunător scandal din istoria de 78 de ani a companiei ar putea, în ultimă instanţă, afecta câştigurile viitoare ale acesteia, apreciază analiştii Moody’s. Miercuri, agenţia de evaluare financiară Fitch a plasat ratingul VW sub supraveghere, cu implicaţii negative, până când impactul scandalului va deveni mai clar.

La Bursa de la Frankfurt, joi, acţiunile VW au închis în scădere cu 2,7%, la 117,75 euro.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentanţii VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor şi au anunţat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. Numai în SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.