Nou tip de business: Agricola Bacău caută mici fermieri care să producă pentru ea

Agricola Bacău Internaţional, cel mai mare exportator de carne de pui din România vrea să implementeze pe plan local modelul de business folosit de integratorii din industria alimentară din restul Europei. Caută mici fermieri care să producă pentru ea. 
Alina Stanciu - joi, 09 apr. 2015, 21:18
Nou tip de business: Agricola Bacău caută mici fermieri care să producă pentru ea

Agricola Internaţional SA, cea mai importantă companie a Grupului de firme Agricola Bacău, în care este integrat lanțul de producție a cărnii de pasăre, trece la un nou model de business, după ani de creştere continuă şi investiţii în tehnologizare. Producătorul, unul dintre cei mai mari de pe piaţa procesării de carne din România, caută mici fermieri care să preia o parte din activitatea de producţie. „Noi sperăm că vom putea să ne dezvoltăm în continuare. Aceasta deşi modelul de business din România nu prea este o replică a celui din lumea occidentală. La noi, companiile din zootehnie sunt integrate. Dincolo de graniţe este altfel. Acolo integratorul produce furaje şi deţine abatorul, iar creşterea puilor se face în ferme mici, de familie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Grigore Ho­roi, preşedintele Agricola Bacău.

El susţine că a mai încercat acest sistem în anii ’90, dar proiectul a eşuat. „Am făcut demersuri pentru a ne dezvolta în această direcţie înainte de anii 2.000, pentru că nu am inventat noi roata. Dar nu a funcţionat. Atunci existau multe alte oportunităţi. Acum însă am reluat subiectul şi suntem în faza de a identifica persoanele care pot dezvolta astfel de microferme”, a mai explicat Horoi, potrivit căruia compania nu va renunţa la fermele pe care le deţine deja.

Îi ajută se se finanţeze

Preşedintele companiei susţine că Agricola a creionat deja un proiect pentru aceste ferme, care ar trebui să fie deţinute de mici agricultori cu teren disponibil, dispuşi să facă unele investiţii sau să acceseze fonduri europene. Agricola ar urma să le asigure expertiza, să le furnizeze inputurile şi să le cumpere marfa. „Noi suntem dispuşi să le pregătim proiectul pentru a  putea accesa fonduri europene. Le oferim tot suportul pentru a dezvolta ferma, iar după aceea, când aceasta va fi operaţională, îi vom sprijini cu inputurile (furaje n.red) şi le vom lua producţia”, mai spune preşedintele Agricola. 

De altfel, procesatorul a fost în ultima vreme activ şi în ceea ce priveşte producţia de cereale, cu scopul de a-şi diminua cheltuielile cu hrana animalelor. Grupul a arendat anul acesta  în jur de 300 de hectare de teren pentru a-l cultiva cu cereale.

Potrivit acestuia, o exploataţie mică, de 6.000 de capete, presupune o investiţie de  70- 100.000 de euro. Compania deţine deja ferme pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 de hectare pe care le-a luat în arendă.

Grupul de firme Agricola Bacău a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 616,6 milioane de lei (aproximativ 138,5 milioane de euro), cu 4% mai mare decât cea înregistrată anul precedent.

Agricola este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România şi principalul exportator din această categorie.

În 2014, Agricola deţine 16% din piaţa cărnii de pui.

Principalul competitor al Agricola este Transavia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
România a importat, în primele zece luni din 2021, petrol brut şi gaze naturale în sumă de 2,831 miliarde euro, în ...