Agricover a înregistrat anul trecut venituri consolidate de 1,639 de miliarde de lei

Agricover Holding S.A. a anunțat marți prin intermediul unui comunicat că a făcut publice rezultatele financiare consolidate pentru anul încheiat la 31 decembrie 2020. Acesta a fost marcat de șocul istoric provocat de pandemia globală generată de virusul SARS-COV-2 și de continuarea pandemiei de pestă porcină africană, cu impact negativ asupra unor segmente importante ale agriculturii și industriei alimentare, și de manifestarea unor condiții climaterice extreme care au afectat producția multor fermieri din sudul și estul țării.
Ion Dobreanu - mar, 04 mai 2021, 16:36
Agricover a înregistrat anul trecut venituri consolidate de 1,639 de miliarde de lei

„Grupul Agricover a depășit cu succes acest test de stres, demonstrând încă o dată reziliența modelului său de business și capacitatea acestuia de a absorbi șocuri majore. Grupul și-a îndeplinit misiunea, onorând-și angajamentele asumate față de parteneri și contribuind la menținerea în funcțiune a unor importante fluxuri de aprovizionare, cu impact major asupra agriculturii și siguranței alimentare a populației. Nu in ultimul rând, Grupul Agricover a obținut rezultate notabile și a generat valoare pentru acționari și pentru alte categorii de părți interesate”, a declarat Liviu Dobre (foto), directorul general al Agricover Holding.

Principalele rezultate financiare consolidate au fost:

• Venituri consolidate (inclusiv venituri din dobânzi și comisioane aferente segmentului Agrifinance) de 1,639 de miliarde de lei, în scădere cu 2,0% (2019: 1,673 de miliarde de lei)
• Profitabilitatea consolidată a operațiunilor continuate de 77,3 milioane de lei, in creștere cu 61,6% (2019: 47,8 milioane de lei)
• Profitul pe acțiune aferent operațiunilor continuate de 0,034 în 2020 față de 0,021 în 2019.

“Aceste realizări nu sunt întâmplătoare, ele fiind rezultatul executării planului strategic de dezvoltare al Grupului, axat pe discontinuarea activităților devenite neperformante, datorită evoluției predictibile a sectorului agricol, și pe realocarea resurselor pentru dezvoltarea liniilor de business strategice, care au o contribuție efectivă la accelerarea progresului tehnologic al fermierilor, sprijiniți de soluții de finanțare specializate și la dezvoltarea unei agriculturi sustenabile și responsabile fata de mediu și societate”, a mai spus Liviu Dobre.

Analiza rezultatelor financiare consolidate și pe segmente de business

Veniturile totale au scăzut în anul 2020, datorita reducerii vânzărilor segmentului Agrifood, pe fondul reorientării societății către producția și comercializarea de produse cu valoare adăugată ridicată, în detrimentul produselor mai puțin profitabile.
Astfel, principalele rezultatele obținute de segmentul Agrifood au fost:

Abatorul Periș S.A.:

• Venituri totale de 329,1 milioane de lei, în scădere cu 1,5% (2019: 333,9 milioane de lei);
• Profit net de 6,2 milioane de lei, în creștere cu 135,7% (2019: – 17,4 milioane de lei).

Celelalte segmente de business au crescut, iar performanța lor financiara s-a îmbunătățit. Principalele rezultate financiare ale segmentelor Agrifinance și Agribusiness au fost:

Agricover Credit IFN S.A.:

• Valoarea creditelor și avansurilor acordate (sume nete) in creștere cu 9,4% pana la 1.643,3 milioane de lei (2019: 1.501,4 milioane de lei);
• Profit net de 42,1 milioane de lei, în creștere cu 14,4% (2019: 36,8 milioane de lei)

Agricover S.A., rezultatele aferente activităților continuate:

• Venituri totale de 1.139,7 milioane de lei, în creștere cu 2,8% (2019: 1.109,1 milioane de lei)
• Profit net de 29,8 milioane de lei, în creștere cu 12,4% (2019: 26,6 milioane de lei)

Finanțarea activității Grupului Agricover

Pe parcursul anului 2020, Grupul Agricover și-a finanțat operațiunile prin împrumuturi de la bănci comerciale, instituții financiare internaționale, fonduri de investiții și reinvestind majoritatea profitului obținut. Astfel, evoluția structurii de capital a fost:
• Datorii nete de 1.397,0 milioane de lei, în creștere cu 3,9% (2019: 1.344,3 milioane de lei)
• Capitaluri proprii de 499,3 milioane de lei, în creștere cu 12,9% (2019: 442,1 milioane de lei)

În aceste condiții, raportul dintre totalul datoriilor nete și capitalurile proprii s-a ameliorat de la 3,04 in 2019 la 2,8 in 2020.

Perspectivele viitoare

Grupul Agricover își va continua executarea planului său de dezvoltare strategică vizând creșterea organică a cotei sale de piață și atingerea sau consolidarea unei poziții de “lider de piață” pe toate segmentele sale de business.

Agricover Holding S.A. este o societate de tip holding și reprezintă vehiculul prin care sunt deținute cele patru entități ale grupului, respectiv Agricover S.A. (specializată în distribuția de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN S.A. (instituția financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor), Abatorul Periș S.A. (specializată în abatorizarea porcilor și procesarea cărnii de porc) și Agricover Technology S.R.L. (prin care Grupul intenționează, începând cu 2022, să ofere fermierilor acces la cele mai noi inovații în agricultura mondială și, practic, să le faciliteze acestora o transformare a modului în care își desfășoară activitatea prin intermediul accesării tehnologiilor digitale).

În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding S.A. își desfășoară activitatea peste 1.000 de angajați. Grupul deservește un portofoliu de peste 6.000 de clienți fermieri activi, care exploatează peste 2,2 milioane de hectare de teren arabil la nivel național.

Acționarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani, cu o participație de 87,269% din capitalul social subscris și vărsat. Un alt acționar important este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 12,727% din acțiunile Agricover Holding. Adama Agriculture B.V., membră a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse pentru protecția plantelor și semințe certificate, deține 10,000% din acțiunile Agricover S.A..

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în ...
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...