1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

Finanţe şi bănci

Agricultorii români sunt total expuși calamităților. Firmele de asigurare: Puțin peste 20% din terenul arabil este asigurat

România, o țară cu o climă din ce în ce mai capricioasă are doar 22% din terenul agricol asigurat, adică 2 milioane de hectare din peste 8,3 milioane, anunță Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare(UNSAR). Aceasta înseamnă că fermierii locali sunt expuși masiv, mai ales că în ultimii ani ani nu am fost ocoliți de fenomene extreme ca seceta, înghețul, inundațiile și, mai ales, grindina. 

03 sep, 2020 | ECONOMICA.net

Având în vedere importanţa strategică a sectorului agricol, mai ales în contextul economic provocator generat de pandemia COVID-19, UNSAR a lansat  un ghid cu informaţii utile despre poliţele de asigurări agricole dedicat fermierilor.

"Materialul îşi propune să răspundă celor mai frecvente întrebări legate de aceste produse şi de riscurile asigurate. Lansarea ghidului vine şi în contextul în care fermierii pot beneficia de un program de subvenţionare a primelor pentru asigurările de culturi, cu o valoare totală de 40 milioane euro - Submăsura 17.1 'Prime de asigurare a culturilor', relansată de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în acest an.

Subvenţiile pot fi accesate până în noiembrie 2020, condiţiile detaliate fiind prezentate pe site-ul ministerului.

"Subvenţionarea primelor plătite reprezintă un sprijin real pentru fermieri. Volatilitatea fenomenelor meteo din ultimii ani indică o nouă realitate cu care se confruntă sectorul agricol şi fermierii - dat fiind inclusiv contextul schimbărilor climatice, al căror impact este aşteptat să crească în perioada următoare. Asigurările agricole reprezintă un instrument ce are ca scop stabilitatea financiară a producătorilor agricoli şi care îi poate proteja de pierderile cauzate de astfel de fenomene”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Prin achiziţia unei poliţe de asigurare agricolă, fermierii pot beneficia de protecţie financiară împotriva fenomenelor climatice nefavorabile precum inundaţiile, grindina, îngheţul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torenţiale sau ploile excesive de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, seceta sau arşiţa.

"România are un potenţial important, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată la nivelul Uniunii Europene, şi, totodată, ocupă un loc important în clasamentul european la producţia agricolă. Accesarea programelor de asigurări, extrem de importante în susţinerea şi dezvoltarea sectorului agricol, poate contribui la îmbunătăţirea rezultatelor fermelor din România", mai arată UNSAR.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO