Agricultura intensivă riscă să amplifice pericolul deşertificării României – Syngenta

Economica.net
08 08. 2016
agricultura_0345874839_32649400

Potrivit comunicatului, cultivarea intensivă, folosind tehnologii care solicită la maxim potenţialul pământului, ar putea afecta semnificativ suprafaţa agricolă fertilă, pericolul deşertificării fiind unul foarte mare.

‘Acest lucru înseamnă că lucrăm la potenţial maxim fiecare hectar pentru a obţine o producţie cât mai mare. Agricultura care exploatează resursele naturale peste limite poate avea însă, în timp, efecte dăunătoare pentru calitatea mediului. Un simplu exemplu îl constituie lucrările necorespunzătoare ale solului, care pot duce la reducerea fertilităţii solului, la eroziune şi limitarea surselor de apa’, a declarat Andrei Măruţescu, directorul de comunicare şi relaţii publice Syngenta România şi Republica Moldova.

Potrivit specialiştilor, în aceste condiţii este absolut necesară adoptarea şi implementarea unor politici agricole sustenabile.

‘Dacă în acest moment putem spune ca agricultura nu ar avea şi nu va avea un impact negativ asupra biodiversităţii ţării noastre, nu acelaşi lucru îl putem spune despre protecţia surselor de apă şi utilizarea raţională a surselor de apă în agricultură, conservarea calităţii solului şi diminuarea eroziunii solurilor’, a mai spus Măruţescu.

Evoluţia cifrei de afaceri din sectorul agricol demonstrează ca România are un potenţial semnificativ, iar viitorul arată excelent pentru acest sector de activitate.

‘În aceste condiţii, este evident nevoie de tehnologii şi soluţii moderne pentru combaterea dăunătorilor, bolilor şi buruienilor, mai ales în contextul în care presiunea factorilor climatici asupra ecosistemelor agricole este tot mai mare. Pentru a rămâne competitivi pe piaţă, fermierii români trebuie să apeleze la ultimele tehnologii şi soluţii’, afirmă experţii de la Syngenta.

Syngenta este o companie internaţională cu peste 26.000 de angajaţi în mai mult de 90 de ţări. În România, reprezentanţa grupului elveţian Syngenta este prezentă de aproape 15 ani şi are o echipă de peste 100 de angajaţi care oferă soluţii de protecţia plantelor adaptate condiţiilor pedoclimatice din România.