Agricultură și energie verde. Danezii de la FirstFarms investesc în fotovoltaice și vor pe termen lung să vândă curent

FirstFarms/AS, un grup de societăţi deţinute de mai mulţi investitori danezi foarte activi pe piaţa terenurilor arabile din România, continuă investițiile pe plan local atât în zona agricolă cât și în cea a producției de energie verde. Pentru început, compania a montat fotovoltaice pe unul dintre depozitele din România, pentru autoconsum, dar și-a trecut în planul pe termen lung extinderea capacității instalate în vederea vânzării de energie. Totodată, pentru că seceta devin treptat o normă în România, vor investi și în sisteme de irigații.
Alina Stanciu - lun, 27 mart. 2023, 22:12
Agricultură și energie verde. Danezii de la FirstFarms investesc în fotovoltaice și vor pe termen lung să vândă curent

Compania daneză FirstFarms, care cultivă direct 5.100 de hectare și controlează indirect, prin participațiile la Agri Invest A/S, alte 600 de hectare de teren, previzionează un alt an dificil pe piața cerealelor, cu fluctuații mari de prețuri și costuri directe peste cele din 2022. Aceasta în condițiile în care și în 2022 a raportat în România o cifră de afaceri inferioară celei din 2021, respectiv  de 40 de milioane de coroane daneze față de 82 de milioane în 2021.

La nivel de grup, Fist Farms, care activează și în Slovacia, Ungaria, Cehia, a raportat pentru 2022 un profit înainte de impozitare record, de 83,4 milioane de coroane daneze, cu 83,6% superioar celui din 2021 și cifră de afaceri de 418,4 milioane de coroane, cu 13% mai mare față de 2021. România a fost singura piață unde a avut venituri mai mici față de 2021. Potrivit sursei citate, având în vedere situația la nivel local, producătorul are în plan investiții în energia verde și într-un sistem de irigații necesar unor randamente mai bune.

„FirstFarms se așteaptă la un 2023 mai nesigur în ceea ce privește producția vegetală. Ne așteaptăm la fluctuații mari de preț ceea ce vor duce totuși la un preț mediu satisfăcător.  Grupul este pregătit să funcționeze în condiții meteorologice tot mai extreme în viitor. Prin urmare, investigăm în mod constant și luăm măsuri pentru a contracara efectele negative ale vremii extreme în producția vegetală. În România, unde perioadele lungi și recurente de secetă devin treptat o normă, planul este de a pune în aplicare un proiect major de irigații”, se arată în raportul finaciar al companiei.

În ceea ce privește prețurile obține pe cereale, FirstFarms spune că a compensat randamentele mai mici, iar Grupul a primit subvenții de stat din cauza secetei.

FirstFarms deține în total 18.900 hectare, din care 8.300 de hectare în proprietate în România, Cehia, Slovacia și Ungaria. Dintre țările în care acivează, doar în România au exclusiv producție vegetală. În celelalte state danezii au ferme de porci și vite pentru lapte.

Panouri fotovoltaice pe depozitul din Surdila Greci, România. Vor să devină producători de energie

Afectată negativ de costurile cu energia, compania a instalat panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 500 kW pe acoperișul  depozitului FirstFarms Agro East din localitatea Surdila Greci, Buzău.  „În 2022 am inițiat un proiect de panouri solare în România. (…) În primul rând, trebuie să producem energia de care avem nevoie. Cred cu adevărat în importanța independenței energetice, având în vedere că nu avem niciun control asupra factorilor externi.  Următorul pas va fi să facem bani din energia pe care o producem”, a declarat Henrik Hougaard, președinte al CA.

„Am ales să începem cu sistemele fotovoltaice, pe care suntem deja în  curs de instalare pe clădirile noastre, depozite și adăposturi pentru animale. Montarea de panouri pe acoperiș este cea mai rapidă modalitate de a începe să producem energie electrică. Din momentul în care decidem și până când producem, durează doar câteva luni”, mai spune managerul potrivit căruia, ulterior, vor folosi terenurile inclusiv pentru producția de energie.

„Suprafețele de teren au un potențial mult mai mare în comparație cu panourile solare, dar este nevoie de cel puțin 2-3 ani pentru a obține autorizațiile potrivite, pentru a începe și pentru a ne conecta la rețelele locale de aprovizionare. Următoarea etapă va fi dezvoltarea treptată a afacerii cu energie pe câmpurile noastre”, mai spune Henrik Hougaard.

Tot legat de energia verde, compania a deschis un siloz nou în Slovacia, unde a cumpărat și o instalație de biogaz.

Continuă să cumpere terenuri în România

În ceea ce privește planurile de achiziție, danezii vor să își extindă în continuare suprafețele exploatate, dar indirect, prin achiziții de participații mai mici la compania Agri Invest. În 2022, FirstFarms a investit 24 de milioane de coroane pentru  achiziția în etape a unei participații de 5,8% din capitalul Agri Invest A/S, companie  care deține și cultivă 10.500 de hectare în Buzău, Caraș Severin și Teleorman.

Potrivit termene.ro,  Agri Invest A/S din Danemarca deținea 100% din acțiunile Agri Consortium SRL, un business cu o cifră de afaceri în 2021 de 2,4 milioane de lei, administrat de cetățeanul danez Preben Hansen.

 

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (foto), anunţă că va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, proces în urma căruia va creşte siguranţa rutieră, iar trotuarele vor fi redate......
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor lucra timp de 2 – 4 ore, iar după accea vor bloca pușcăriile
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor ...
Poliţiştii de penitenciare vor fi marţi în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru ...
Lufthansa plănuiește să-și extindă prezența pe Aeroportul Fiumicino din Roma, după finalizarea preluării unui pachet important din acțiunile ITA Airways
Lufthansa plănuiește să-și extindă prezența pe Aeroportul Fiumicino din Roma, după finalizarea preluării unui pachet ...
Lufthansa speră să transforme Aeroportul Fiumicino din Roma într-un hub aerian sudic pentru grupul german, care se va ...
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a anunțat în această seară că își dă ...