Daniel Constantin: IMM-urile din domeniul agro-alimentar vor primi, prin AGRO INVEST, 10% din valoarea finanţării

Fermierii şi alte afaceri din domeniul agro-alimentar vor primi de la stat, prin adoptarea noului subprogram AGRO INVEST, 10% din valoarea finanţării, potrivit vicepreşedintelui PNL Daniel Constantin, scrie Agerpres.
Economica.net - Dum, 29 nov. 2020, 09:26
Daniel Constantin: IMM-urile din domeniul agro-alimentar vor primi, prin AGRO INVEST, 10% din valoarea finanţării

Guvernul a adoptat vineri de principiu, fiind în primă lectură, Ordonanţa de modificare a Programului IMM INVEST, în sensul adoptării noului subprogram AGRO INVEST, dedicat în mod special IMM-urilor din domeniul agriculturii şi industriei alimentare.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, măsura a fost propusă şi dezvoltată de către vicepreşedintele PNL Daniel Constantin, împreună cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi agreată de premierul Ludovic Orban.

„Totul a pornit în urmă cu două luni când, într-o discuţie pe care am mediat-o între mediul bancar şi fermieri, s-a născut această idee, din dorinţa sinceră a ambelor părţi reprezentate la acea întâlnire de a găsi soluţii mai bune şi mai ieftine de finanţare a fermierilor. Mă bucur mult că, într-un timp foarte scurt, Guvernul a înţeles necesitatea adoptării acestei OUG pentru înfiinţarea subprogramului AGRO INVEST, cu un subplafon de un miliard de RON anual, de care vor beneficia cu siguranţă fermierii români, greu încercaţi şi ei de pandemia de Covid 19”, a declarat Daniel Constantin.

Potrivit sursei citate, principalele particularităţi ale acestui subprogram sunt: va exista o perioadă de graţie mai mare, la începutul perioadei de creditare, de 24 de luni (perioada în care trebuie să plătească doar dobânda), lucru care va da o gură de oxigen suplimentară celor aflaţi în dificultate; rambursarea creditului este customizată, în sensul în care OUG prevede că fermierii pot să ramburseze de minim 2 ori pe an (cu alte cuvinte, rambursarea se poate face doar după recoltare, sau oricând îşi pot permite fermierii pe durata unui an); se oferă un grant de 10% din valoarea finanţării, ceea ce face ca acest tip de finanţare să fie extrem de interesant în special pentru cei care doresc să facă investiţii importante în agricultură.

„Statul, practic, va finanţa o parte din aceste investiţii, creând astfel o plus-valoare evidentă în acest domeniu. Bineînţeles că aici se vor aplica regulile de cumul în ceea ce priveşte ajutorul de stat, iar grantul va fi oferit cu respectarea regulilor şi în limita plafonului maxim de cumul pentru IMM-urile din domeniul agriculturii/pisciculturii”, se menţionează în comunicat.

Sectoare care nu au fost eligibile în programul IMM INVEST, cum ar fi producţia de vin şi de bere, au putut fi introduse acum în AGRO INVEST. Ceilalţi beneficiari sunt din industria alimentară în general, cum ar fi: industria morăritului, panificaţiei şi a produselor făinoase, industria cărnii şi a produselor din carne, industria laptelui, uleiulilor vegetale, industria valorificării fructelor şi legumelor etc. De asemenea, sunt incluse toate sectoarele din zona de agricultură, zootehnie şi legumicultură.

Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, anunţa, în urmă cu patru zile, că programul AGRO INVEST a fost notificat la Comisia Europeană şi până la finele acestei luni este aşteptată aprobarea.

„Ultimul program care a fost notificat la Comisia Europeană (…) este AGRO INVEST, un program revoluţionar. A fost notificat la Comisie şi aşteptăm până la sfârşitul acestei luni să ne vină aprobarea. Este un program care este dedicat agriculturii, un subprogram în cadrul IMM Invest, în sensul că se acordă credite garantate de stat atât pentru capital de lucru cât şi pentru investiţii, diferenţa fiind că se acordă şi un grant în valoare de 10% din finanţare”, afirma directorul FNGCIMM.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
 Grupul francez de telecomunicaţii Orange şi rivalul britanic Vodafone, companii prezente şi pe piaţa din România, ...
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că, până la ...
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere ...
Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), ...