Agroland a înregistrat în semestru întâi o cifră de afaceri de peste 128 de milioane de lei, în creștere cu 5,2%

17 09. 2021
agroland_magazin_93941200

Indicatorul EBITDA, care arată profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare a fost de 9,78 de milioane de lei, iar marja EBITDA a fost 7,63%, în prima jumătate a anului.

În perioada ianuarie – iunie, compania a inaugurat şapte magazine Agroland MEGA iar investiţia totală a fost de 9,14 milioane de lei.

„În planurile Agroland pentru al doilea semestru al acestui an intră deschiderea altor cinci magazine Agroland Mega (…). Proiectele companiei pentru a doua jumătate din 2021 includ şi obţinerea certificării non-GMO (organisme nemodificate genetic) pentru furajele produse în fabrica din Caransebeş. Achiziţia acestei unităţi se va finaliza la sfârşitul lui 2021, cel mai probabil, iar investiţia totală se va ridica la 6,4 milioane lei (1,3 milioane euro). Prin atestarea non-GMO, combinatul va deveni prima astfel de unitate din România certificată non-GMO”, se precizează în comunicatul firmei.

O altă direcţie importantă pentru companie constă în administrarea platformei Avicola Mihăileşti, a cărei activitate a fost preluată anul trecut. Cu ajutorul puilor de o zi produşi aici şi care vor fi comercializaţi în magazinele din reţea, Agroland urmăreşte intrarea pe nişa producătorilor de ouă de consum şi carne de pasăre. Următorul pas este certificarea non-GMO, atât pentru ouă cât şi pentru carne.

Potrivit sursei citate, segmentul produselor non-GMO este încă nedezvoltat în România, dar suscită foarte mult interes pe pieţele din Europa de Vest, în contextul unei cereri din ce în ce mai ridicate din partea populaţiei pentru mâncare sănătoasă.

Anul 2021 marchează primul an în care venitul şi profitul obţinute în cele două semestre vor fi reechilibrate, astfel încât să se reducă influenţa sezonalităţii, se mai arată în comunicat. Reprezentanţii companiei vizează ca, în loc ca tot profitul să fie obţinut în primul semestru, să se ajungă la un raport de 70% – 30%, între cele două jumătăţi ale anului. Această reîmpărţire va putea fi făcută şi datorită faptului că vânzările magazinelor Mega Agroland vor fi afectate mai puţin de sezonalitate, iar producţia de ouă de consum va creşte.

„Pentru noi, primul semestru din 2021 a stat sub semnul extinderii şi al investiţiilor şi ne-a adus rezultate peste aşteptări. Ritmul deschiderilor a fost atât de alert, încât am reuşit ca până în iulie să inaugurăm numărul total de magazine pe care le planificasem iniţial pentru întregul an. Ne aşteptăm ca 2022 să fie anul în care să culegem roadele activităţii febrile de acum. Finanţările obţinute prin intermediul capitalizării la BVB ne-au permis să transpunem în practică strategia de business şi le suntem recunoscători investitorilor, echipei şi tuturor colaboratorilor şi partenerilor care ne sunt alături. Implicarea în zona de inovaţie şi tehnologie agricolă, prin incubatorul AgTech TM, a fost şi rămâne una dintre priorităţile noastre. Credem că în domeniul agricol, România are un potenţial imens, dar neexploatat pe deplin”, a declarat Horia Cardoş, fondator şi director general al Agroland.

Agroland este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), Sectorul Titluri de Capital, Categoria Premium, începând cu 1 martie.

Agroland este cea mai mare reţea de magazine cu produse pentru gardening, pet care şi hobby farming din România, are capital 100% românesc şi a fost fondată în 1997, la Timişoara, de către antreprenorul Horia Cardoş. În prezent, reţeaua Agroland are peste 250 de unităţi, localizate în 29 de judeţe, şi peste 2.200.000 de clienţi an.

Printre produsele comercializate se află: produse pentru grădinărit – seminţe, material săditor, fertilizanţi, echipamente, hrană şi accesorii pentru animale de companie, precum şi pui de o zi, furaje echipamente pentru ferme mici şi medii.

Grupul Agroland a înregistrat o cifră de afaceri de 38,4 milioane de euro, la finele lui 2020, şi are peste 300 de angajaţi.