AHK: Arbitrajul, soluţia viabilă pentru litigiile economice

Avantajele şi importanţa Curţii de Arbitraj sunt din ce în ce mai bine primite de reprezentanţii mediului economic, a afirmat, miercuri, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), Sebastian Metz, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mie, 11 iun. 2014, 14:38
AHK: Arbitrajul, soluţia viabilă pentru litigiile economice

‘Din 2010 până în prezent, a existat o cerere clară a întreprinderilor membre a AHK de înfiinţare a unui curs de arbitraj în România. Numărul cazurilor în care se apelează la arbitraj pentru soluţionarea litigiilor economice este în continuă creştere. Această tendinţă se observă atât în ţări din Europa de Vest, precum Germania, dar şi în Polonia şi în România’, a spus preşedintele Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Claus Kohler.

AHK a înfiinţat în 2010 Curtea de Arbitraj, având la dispoziţie o serie de arbitri care pot rezolva litigiile în care sunt implicate societăţi de pe teritoriul României, dar şi cele internaţionale, în mai multe limbi precum română, germană, engleză, franceză, dar şi poloneză.

‘Importanţa arbitrajului în plan economic pentru toate companiile este încă insuficient cunoscută. Cu toate beneficiile, legat în special de scurtarea termenelor şi existenţa experţilor în varii domenii, există o rezistenţă la nou. Lipsa tradiţiilor este o altă problemă cu care ne confruntăm în prezent şi pe care o vom rezolva în scurt timp’, a explicat, la rândul său, Mihai Macovei, locţiitor al vicepreşedintelui Curţii de Arbitraj de pe lângă AHK, Gisbert Stalfort.

Companiile de pe teritoriul României care apelează la instanţele instituţionale de stat nu sunt mai prejudiciate decât cele din ţările din zonă. Conform reprezentanţilor AHK, atât în Germania, cât şi în alte ţări din zonă, un litigiu între două societăţi comerciale poate dura în sistemul juridic comun până la şapte ani, pe când în sistemul alternativ de arbitraj instituţionalizat termenul maxim întâlnit în practică a fost de un an şi jumătate.

‘E greu ca în faţa instanţelor de stat să îţi obţii drepturile în condiţii decente, indiferent că eşti din Polonia, România sau Germania. Este vorba în primul rând de numărul prea mare de dosare aflate pe rol, dar şi de lipsa expertizei’, a subliniat Claus Kohler.

Conform reprezentanţilor Curţii de Arbitraj, la sfârşitul anului 2011, în România existau pe rol peste trei milioane de dosare.

Printre avantajele pe care arbitrajul le oferă companiilor, reprezentanţii AHK au menţionat economisirea timpului, evitarea unor riscuri suplimentare, obţinerea unei sentinţe cu aceeaşi validitate ca şi cea a unei sentinţe judecătoreşti, participarea companiilor la alcătuirea tribunalului arbitrar, alegerea locului arbitrajului şi a limbii folosite.

AHK România a fost înfiinţată în septembrie 2002. Camera numără în prezent peste 500 de firme membre şi este cea mai mare Cameră de Comerţ bilaterală din România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de la începutul acestui an pentru că trasabilitatea este foarte bună,......
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...