AHK România: Situaţia actuală a companiilor este bună, dar perspectivele economice ating un minim istoric

Companiile se confruntă cu numeroase provocări în urma pandemiei de coronavirus şi pe fondul războiului care a izbucnit în Ucraina, însă aproximativ jumătate dintre societăţile chestionate se descurcă bine, reiese dintr-un chestionar de conjunctură realizat de AHK România în aprilie 2022.
AGERPRES - lun, 06 iun. 2022, 12:34
AHK România: Situaţia actuală a companiilor este bună, dar perspectivele economice ating un minim istoric

Situaţia actuală a companiilor germane din România s-a deteriorat într-o oarecare măsură, dar majoritatea continuă să o aprecieze ca fiind bună (peste 51%, toamna anului 2021: 67%). Mai mult de 37% dintre respondenţi consideră că situaţia companiei lor este satisfăcătoare, iar restul de 10,7% consideră că situaţia este dificilă în prezent, scrie Agerpres.

Cele mai multe companii continuă să evalueze aşteptările pentru afacerile pe care le derulează ca fiind neschimbate (2022: 48%, toamna anului 2021: 46,9%). Doar circa 10% dintre respondenţi cred că activitatea lor se va deteriora în următoarele 12 luni. Mai mult de 40% se aşteaptă în continuare la o îmbunătăţire (2022: 42,9%) a conjuncturii.

Pe de altă parte, dezvoltarea economică locală în următoarele 12 luni se va deteriora considerabil în opinia companiilor participante la sondaj (peste 50% dintre respondenţi). Doar 10,7% se aşteaptă la o îmbunătăţire (2021: 20,4%), în timp ce 37,5% apreciază că evoluţia economică va rămâne neschimbată în următoarele 12 luni. Soldul atinge un minim istoric de -41 de puncte în acest an.

„Trăim vremuri foarte dificile şi ne aflăm din nou într-o situaţie parţial paradoxală. În ciuda perspectivelor economice evident negative, companiile chestionate doresc în continuare să investească în România şi, mai ales, să îşi mărească numărul de angajaţi. În ciuda crizelor, majoritatea companiilor chestionate se descurcă bine în prezent”, a afirmat Sebastian Metz, director general, AHK România.

Conform sursei citate, datorită situaţiei actuale bune a afacerilor, disponibilitatea de a realiza investiţii rămâne ridicată. Pentru următoarele 12 luni, 25% dintre companii planifică cheltuieli mai mari de investiţii (2021: 36,7%).

Aproximativ 44,6% cred că acestea nu se vor schimba (2021: 32,7%) şi doar 19,6% consideră că vor reduce investiţiile.

„Este încurajator faptul că firmele sunt dispuse să continue să angajeze personal. 41,1% dintre companiile intervievate intenţionează chiar să crească numărul de angajaţi (2021: 40,8%). Pentru 39% dintre respondenţi, numărul de angajaţi va rămâne la acelaşi nivel (2021: 42,9%), iar 19,6% dintre respondenţi spun că intenţionează să angajeze mai puţin personal (2021: 16,3%)”, susţin autorii sondajului.

În ceea ce priveşte factorii de risc în dezvoltarea economică, creşterea preţurilor la materii prime şi energie domină în mod clar agenda de criză a companiilor. Cu toate acestea, deficitul de personal calificat şi costurile cu forţa de muncă rămân, de asemenea, pe lista de priorităţi a companiilor.

Referitor la războiul din Ucraina, cele mai multe dintre companiile chestionate consideră că majorarea costurilor pentru energie şi materii prime este o consecinţă pe termen scurt a războiului. Întreruperile în lanţul de aprovizionare şi problemele de logistică, precum şi lipsa materiilor prime şi a serviciilor prestate în avans se numără, de asemenea, printre consecinţele crizei actuale.

„Din discuţiile noastre cu reprezentanţi ai companiilor, am aflat că situaţia actuală a fiecărei companii în parte depinde în special de poziţia sa pe piaţă sau de preţurile practicate şi de specificul companiei – nu este posibilă o afirmaţie ‘one-size-fits-all’, aşa cum s-a întâmplat în perioada crizei corona. Multe companii sunt în prezent prinse la mijloc. Acestea se confruntă zilnic cu creşteri importante ale preţurilor la materii prime şi energie, cu blocaje în aprovizionare, cu creşterea presiunii concurenţiale pe piaţa forţei de muncă şi cu creşterile salariale ridicate care nu pot fi compensate de creşterea productivităţii. Aceste costuri ridicate adesea nu pot fi sau nu întotdeauna transferate în totalitate către clienţi sau nu pot fi absorbite de piaţă”, a precizat Sebastian Metz, director general AHK Romania.

AHK România a participat la sondajul economic „AHK World Business Outlook” coordonat de Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie Germane (DIHK). Companii din întreaga lume au fost chestionate în legătură cu planurile lor de investiţii şi de angajare, precum şi despre cei mai importanţi factori de risc pentru mediul de afaceri din ţările în care îşi desfăşoară activitatea.

La sondaj au participat 56 de companii din România, dintre care 62,5% din industrie şi al construcţii, peste 23% din sectorul serviciilor, iar restul sunt societăţi comerciale. Sondajul s-a derulat în lunile martie şi aprilie.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 2,8 miliarde de lei, la nivel global. Pentru......
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...