Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, își schimbă strategia de business. Cum îi va impacta pe clienții români

Ahold Delhaize, retailerul belgiano-olandez care operează lanțul de magazine Mega Image și Shop&Go în România și care va finaliza în curând tranzacția prin care a cumpărat lanțul de magazine Profi, și-a setat ambițiile financiare și strategice pentru perioada 2025-2028. Pentru consumatori, inclusiv pentru cei români, noua strategie va însemna prezența mai multor mărci private la raft, mai multe oferte prin cardurile de loializare și "investiiții în preț". Scopul companiei este de a schimba percepția clienților legată de nivelul prețurilor oferite de magazinele din rețea.
Alina Stanciu - joi, 23 mai 2024, 17:38
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, își schimbă strategia de business. Cum îi va impacta pe clienții români

În următorii patru ani, retailerul Ahold Delhaize va plasa inovația și produsele de marcă proprie în centrul preocupărilor legate de creșterea businss-ului, reiese din noua  strategie  de business lansată de companie pentru 2025-2028.

Olandezo-belgieni vor marșa pe programele de loialitate, vor continua să se extindă organic și prin preluări, vor investi în inovație cu scopul de a crește eficiența și vor reduce din costuri. De altfel, o parte dintre aceste elemente din modelul de business se pot observa deja și pe plan local, atât prin achiziția recentă a lanțului Profi, care va face din Mega Image cel mai mare jucător pe piața comerțului alimentar din România, cât și prin investiții în tehnologie. Retailerul a anunțat recent că va deschide la București AD/01, un nou „studio tech” care se va ocupa de dezvoltare web, aplicații, proiecte strategice în domeniile eCommerce pentru toate brandurile europene.

„Portofoliului de magazine este o parte importantă a acestui plan reînnoit, care va avea atât componente organice, cât și anorganice (preluare de jucători din piață n.red.). Optimizarea portofoliului de magazine și intervențiile necesare atunci când mărcile se confruntă cu provocări vor contribui, de asemenea, la creșterea calității vânzărilor noastre. În Europa, valorificarea în continuare business-ului  din Benelux prin Albert Heijn, Delhaize și bol și acceptarea unor noi oportunități de creștere în regiunea Centrală și de Sud-Est („CSE”), în special cu oportunități complementare, cum ar fi Profi în România, și deschiderea de magazine noi, va aduce o nouă dimensiune și va debloca sinergii”, explică Ahold Delhaize.

 

Ce se va întâmpla cu prețurile în magazinele Mega Image

Având ca obiectiv principal creșterea cotei de piață în țările în care compania este prezentă și a volumelor vândute, Ahold Delhaize anunță că va continua practicile cu care a reușit s- convingă clienții și până acum respectiv programele de loialitate (precum cardul Connect în România) și mărcile private. Mai exact, retailerul are în plan să crească  cota mărcilor proprii spre 45% din totalul vânzărilor din magazine. De asemenea, noua strategie vizează măsuri legate de sortimente și de promoții pentru a îmbunătăți percepția clienților despre prețuri. De asemenea, vizează creșterea penetrării vânzărilor omnichannel la peste 80% până în 2028, vizând 30 de milioane de utilizatori activi lunar până în 2028.

 

Cum își va reduce Ahold Delhaize costurile. AI va avea un rol importat

Și, cum prețurile de pe raft sunt în strânsă legătură și cu costurile logistice, compania se va concentra în continuare asupra eficienței operaționale și a disciplinei costurilor, pentru a finanța creșterea și pentru a-și simplifica modul de lucru.

Între 2025 și 2028, compania vrea să facă economii cumulate de 5 miliarde de euro prin aprovizionarea comună, infuzând inteligența artificială și automatizarea în logistică, distribuție, operațiunile din magazine și back office, precum și prin simplificarea și rafinarea modelului operațional.

„Sunt încântată de planul nostru de creștere, deoarece se bazează pe punctele forte ale companiei noastre. Ambiția noastră este de a crea valoare durabilă și de a oferi acționarilor noștri randamente previzibile. Suntem o companie cu o marjă de 4%, iar pentru a asigura acest lucru continuăm să ne concentrăm pe eficiența operațională, ceea ce ne permite să stimulăm creșterea prin investiții în propunerile de valoare pentru clienți ale mărcilor noastre, în soluții digitale și în ambițiile de sustenabilitate. Suntem încrezători că facem ceea ce trebuie pentru ca noul nostru plan strategic să pornească cu dreptul, prin intermediul căruia ne așteptăm să revenim la o creștere a profitului subiacent diluat pentru 2025”, a declarat Jolanda Poots-Bijl, CFO al Ahold Delhaize.

 

Au în plan venituri suplimentare de 3 miliarde de euro din retail media și parteneriate

Nu în ultimul rând, grupul de retail mizează pe venituri complementare de 3 miliarde de euro până în 2028 din retail media, prin valorificarea datelor despre clienți, din parteneriate cu alți lideri din industrie ce vizează capacități comune strategice  și prin extinderea noilor modele de afaceri în domeniile B2B și B2C.

„Am identificat oportunități suplimentare pe termen mediu și lung și perfecționăm și mărim sfera ambiției noastre în ceea ce privește fluxurile de venituri complementare, pe măsură ce vedem mai multe domenii în care să ridicăm, să schimbăm și să extindem ideile din punct de vedere comercial în jurul piețelor noastre”, mai spune compania.

Din punct de vedere financiar, compania vrea să depășească performanțelor pieței tradiționale de produse alimentare și să atingă un CAGR  (Compound Annual Growth Rate) al vânzărilor nete de 4%.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Turciei: Rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul anului
Preşedintele Turciei: Rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul anului
 Programul economic al Turciei aduce roade în sectoarele producţiei, ocupării forţei de muncă şi exporturilor, iar rata inflaţiei va scădea sub 10%, a declarat preşedintele Tayyip Erdogan,......
IGPF: Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie – certificatul de naştere nu reprezintă document de călătorie!
IGPF: Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie – certificatul de naştere nu reprezintă document ...
Poliţia de Frontieră Română atrage atenţia cu privire la condiţiile privind călătoria minorilor în străinătate, ...
Inundaţiile lovesc sudul Chinei. Temperaturile ridicate afectează celelalte regiuni
Inundaţiile lovesc sudul Chinei. Temperaturile ridicate afectează celelalte regiuni
Centrul meteorologic naţional din China a emis duminică o alertă pentru temperaturi ridicate pentru mai multe regiuni, ...
Importurile de gaze au crescut cu 13%, în primele patru luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,1%
Importurile de gaze au crescut cu 13%, în primele patru luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,1%
România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent ...