1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Companii

AIE estimează că cererea de petrol este acoperită până în 2020

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat luni că estimează o creştere a producţiei de petrol în Brazilia, Canada, Norvegia şi, în special, în SUA, care va fi suficientă pentru a acoperi cererea mondială până în 2020, relatează agenţia EFE.

05 mar, 2018 | Agerpres

În raportul său anual privind pieţele de petrol, prezentat în cadrul conferinţei pe teme de energie IHS CERAWeek, din Houston (Texas), AIE a atras atenţia că, începând din 2020, 'vor fi necesare mai multe investiţii pentru a impulsiona producţia mondială'.

'Industria petrolieră nu s-a recuperat încă după cei doi ani de scădere fără precedent a investiţiilor, respectiv 2015 şi 2016', semnalează raportul, care menţionează pentru 2017 şi 2018 'investiţii foarte mici sau nule' în afara Statelor Unite.

În următorii trei ani, numai creşterile de producţie din SUA vor acoperi 80% din majorarea cererii mondiale, în timp ce Brazilia, Canada şi Norvegia vor fi capabile să acopere restul.

'SUA sunt pregătite să îşi pună amprenta asupra pieţelor mondiale de petrol în următorii cinci ani', a afirmat, în prefaţa raportului, directorul executiv al AIE, Fatih Birol, care s-a arătat îngrijorat de 'investiţiile globale reduse'.

În afară de acoperirea 'creşterii solide' a cererii care se preconizează, 'va fi necesar să fie înlocuite trei milioane de barili pe zi în fiecare an, ca urmare a epuizării câmpurilor petroliere, respectiv echivalentul producţiei din Marea Nordului', a adăgat Birol.

În ceea ce priveşte cererea, consolidarea economiei mondiale va influenţa 'creşterea solidă', menţionează raportul, care citează estimarea privind creşterea globală de 3,9% a Fondului Monetar Internaţional pentru următorii doi ani.

Raportul atribuie însă cea mai mare parte a creşterii cererii mondiale de petrol producţiei de produse petrochimice utilizate pentru fabricarea de articole de îngrijire personală, conservanţi, fertilizatori, lubrifianţi etc, în special în SUA şi China.

'Ne aşteptăm ca cererea să urce cu o rată medie anuală de 1,2 milioane barili pe zi. În 2023, cererea de petrol se va ridica la 104,7 milioane de barili pe zi, cu o creştere de 6,9 milioane barili, începând din 2018', precizează raportul.

Totuşi, raportul indică faptul că această creştere a consumului s-ar putea să frâneze în China, datorită aplicării politicilor privind mediul înconjurător, puse în practică pentru reducerea poluării, în special prin introducerea de autobuze electrice şi camioane care consumă gaz, în loc de benzină.

Cu toate acestea, AIE preconizează că, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, din China şi India va veni jumătate din cererea mondială de petrol şi, dacă în China creşterea cererii va încetini, în India 'se va majora uşor'.

Dacă ritmul de creştere a cererii va fi de 1,4 milioane barili pe zi anul acesta, în 2023 se va reduce cu un milion de barili pe zi, conform acestor previziuni.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO