AIE: Producţia de petrol a Irakului se va dubla până la sfârşitul deceniului

Producţia de petrol a Irakului se va dubla până la sfârşitul acestui deceniu, iar până în 2030 acest stat va deveni al doilea mare exportator la nivel mondial, după Arabia Saudită, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), relatează Financial Times.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 14:14
AIE: Producţia de petrol a Irakului se va dubla până la sfârşitul deceniului

În prezent, Irakul produce circa 3,2 milioane de barili de petrol pe zi.

Economistul şef al AIE, Fatih Birol, consideră că producţia de petrol a Irakului va avea un rol esenţial pentru „sănătatea economiei mondiale”.

El a arătat că Irakul va asigura 45% din creşterea ofertei de petrol, în actualul deceniu.

Dacă estimările AIE se vor confirma, creşterea ofertei de petrol provenite din Irak ar putea avea consecinţe majore pentru geopolitica petrolului şi va modifica semnificativ balanţa puterii în cadrul OPEC. Irakul ar devansa Iranul şi Venezuela, devenind al doilea membru ca influenţă în cartel, după Arabia Saudită.

Mai multe decenii de conflicte şi sancţiuni internaţionale şi-au pus amprenta asupra industriei petroliere irakiene, care a început însă să îşi revină în ultimii câţiva ani.

Autorităţile de la Bagdad au semnat în ultimii ani contracte cu mai multe companii petroliere mari precum BP şi Royal Dutch Shell, pentru creşterea producţiei la unele dintre cele mai mari zăcăminte din ţară.

Exporturile irakiene de petrol au atins în septembrie 2,6 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.

Relansarea sectorului a fost întârziată de incapacitatea de adoptare a unei legi a hidrocarburilor, din cauza dezacordurilor guvernului cu regiunea autonomă kurdă din nordul ţării, referitoare la drepturile asupra petrolului.

Autorităţile kurde au nemulţumit guvernul federal prin semnarea unor contracte cu companii internaţionale precum Exxon Mobil şi Chevron, pe care Bagdadul le consideră ilegale.

Potrivit scenariului de bază al AIE, exporturile irakiene de petrol va creşte de peste două ori, la 6,1 milioane de barili pe zi până în 2020, în timp ce veniturile anuale aduse de aceste vânzări vor ajunge la o medie de 200 de miliarde de dolari până în 2035.

Irakul ar deveni astfel în 20 de ani un centru energetic major şi ar avea un PIB egal cu cel actual al Arabiei Saudite.

Agenţia avertizează totuşi că estimarea este valabilă numai dacă va fi aprobată legea hidrocarburilor, care să reglementeze industria de profil.

Te-ar mai putea interesa și
Israelul este interesat să colaboreze cu România în domeniul apărării – Ambasador
Israelul este interesat să colaboreze cu România în domeniul apărării – Ambasador
Guvernul israelian este interesat să colaboreze cu Guvernul român în domeniul apărării, prin participarea la programe guvernamentale şi prin parteneriate între companiile din cele două......
Schimbări majore pentru RCA. Asociație de consumatori scrie ministrului Finanțelor: Nu discriminați persoanele fizice, nu induceți creșterea prețurilor, tratați și asigurătorii ca pe service-uri!
Schimbări majore pentru RCA. Asociație de consumatori scrie ministrului Finanțelor: Nu discriminați persoanele fizice, ...
După COTAR, asociație de transportatori și service-uri, și una dintre asociațiile reprezentative ale consumatorilor ...
EXCLUSIV: Dosar de amploare la Consiliul Concurenței, de interes pentru toți șoferii. City Insurance, liderul RCA, a reclamat că este discriminată de ASF și autoritățile europene
EXCLUSIV: Dosar de amploare la Consiliul Concurenței, de interes pentru toți șoferii. City Insurance, liderul RCA, a reclamat ...
City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, cu trei milioane de clienți doar pe zona RCA, a reclamat, ...
Primul an Covid-19 în spitale: peste 55% dintre internări – în spitalizare de zi. Ponderea lor a crescut uşor faţă de 2019
Primul an Covid-19 în spitale: peste 55% dintre internări – în spitalizare de zi. Ponderea lor a crescut uşor faţă ...
În anul 2020 au fost internaţi în spitale aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în total, 5,89 de ...