AIEA avertizează asupra centralelor nucleare învechite din lume

Vârsta înaintată a centralelor nucleare din lume, dintre care 80 la sută au peste 20 de ani, reprezintă o provocare pentru menţinerea siguranţei, apreciază Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport citat marţi de AFP.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 09:50
AIEA avertizează asupra centralelor nucleare învechite din lume

La sfârşitul lui 2011, 5 la sută dintre centrale erau în activitate de peste 40 de ani, iar 32 la sută de peste 30 de ani, a detaliat agenţia ONU în raportul său anual provizoriu privind siguranţa nucleară, care va fi finalizat şi publicat la jumătatea lui 2012.

După accidentul de la centrala japoneză Fukushima din urmă cu un an, „se aşteaptă din ce în ce mai mult de la reactoarele nucleare vechi să îndeplinească obiective de siguranţă mai ridicate, apropiate de modelele de reactoare recente sau viitoare”, potrivit documentului.

Or, „există îngrijorări privind capacitatea acestei flote nucleare învechite de a îndeplini aceste aşteptări” şi de a „continua să răspundă eficient nevoilor energetice” ale ţărilor, avertizează AIEA, a cărei misiune primară constă în promovarea folosirii paşnice a energiei nucleare.

În plus, aproximativ 70 la sută dintre cele 254 de reactoare de cercetare sunt în serviciu de peste 30 de ani, multe dintre ele depăşind durata de viaţă prevăzută iniţial.

„Cum reactoarele învechite devin din ce în ce mai puţin fiabile, acest lucru exercită o presiune crescută asupra aprovizionării mondiale cu izotopi” folosiţi în tratamentul cancerului, subliniază agenţia.

În 2009, oprirea neaşteptată a reactorului de cercetare canadian a condus la o penurie de izotopi. Cele cinci mari reactoare producătoare de izotopi, cu sediul în Franţa, Belgia, Olanda, Canada şi Africa de Sud au între 44 şi 53 de ani, subliniază AIEA.

Directorul său general Yukiya Amano a apreciat săptămâna trecută că energia nucleară este mai sigură acum decât în urmă cu un an, înainte de accidentului de la Fukushima, provocat de un cutremur puternic urmat de tsunami.

Potrivit japonezilor, au fost înregistrate „progrese mulţumitoare” în punerea în aplicare a planului de acţiune elaborat de AIEA după Fukushima, care recomandă verificări regulate ale instalaţiilor de către echipe internaţionale sau consolidarea dispozitivelor de apărare în caz de catastrofe naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...