AIEA avertizează asupra centralelor nucleare învechite din lume

Vârsta înaintată a centralelor nucleare din lume, dintre care 80 la sută au peste 20 de ani, reprezintă o provocare pentru menţinerea siguranţei, apreciază Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport citat marţi de AFP.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 09:50
AIEA avertizează asupra centralelor nucleare învechite din lume

La sfârşitul lui 2011, 5 la sută dintre centrale erau în activitate de peste 40 de ani, iar 32 la sută de peste 30 de ani, a detaliat agenţia ONU în raportul său anual provizoriu privind siguranţa nucleară, care va fi finalizat şi publicat la jumătatea lui 2012.

După accidentul de la centrala japoneză Fukushima din urmă cu un an, „se aşteaptă din ce în ce mai mult de la reactoarele nucleare vechi să îndeplinească obiective de siguranţă mai ridicate, apropiate de modelele de reactoare recente sau viitoare”, potrivit documentului.

Or, „există îngrijorări privind capacitatea acestei flote nucleare învechite de a îndeplini aceste aşteptări” şi de a „continua să răspundă eficient nevoilor energetice” ale ţărilor, avertizează AIEA, a cărei misiune primară constă în promovarea folosirii paşnice a energiei nucleare.

În plus, aproximativ 70 la sută dintre cele 254 de reactoare de cercetare sunt în serviciu de peste 30 de ani, multe dintre ele depăşind durata de viaţă prevăzută iniţial.

„Cum reactoarele învechite devin din ce în ce mai puţin fiabile, acest lucru exercită o presiune crescută asupra aprovizionării mondiale cu izotopi” folosiţi în tratamentul cancerului, subliniază agenţia.

În 2009, oprirea neaşteptată a reactorului de cercetare canadian a condus la o penurie de izotopi. Cele cinci mari reactoare producătoare de izotopi, cu sediul în Franţa, Belgia, Olanda, Canada şi Africa de Sud au între 44 şi 53 de ani, subliniază AIEA.

Directorul său general Yukiya Amano a apreciat săptămâna trecută că energia nucleară este mai sigură acum decât în urmă cu un an, înainte de accidentului de la Fukushima, provocat de un cutremur puternic urmat de tsunami.

Potrivit japonezilor, au fost înregistrate „progrese mulţumitoare” în punerea în aplicare a planului de acţiune elaborat de AIEA după Fukushima, care recomandă verificări regulate ale instalaţiilor de către echipe internaţionale sau consolidarea dispozitivelor de apărare în caz de catastrofe naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...